I Europska unija će zabraniti TikTok?

U nedavnoj raspravi u Maastrichtu predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen sugerirala je da bi zabrana TikToka u Europskoj uniji mogla biti mogućnost.

To nije isključeno, izjavila je von der Leyen odgovarajući na moderatorovo spominjanje moguće zabrane s kojom se TikTok suočava u Sjedinjenim Državama, ako ga njegov vlasnik ByteDance ne proda. Naglasila je proaktivan stav Komisije u vezi s tim. Znamo točno opasnost od TikToka, dodala je i istaknula prethodnu odluku te institucije da zabrani tu aplikaciju na svojim službenim mobitelima.

Izjava Von der Leyen dolazi usred problema za TikTok u Europi, uključujući obustavu značajke koja je nagrađivala korisnike za interakciju s aplikacijom TikTok Lite u Francuskoj i Španjolskoj. Europska komisija pokrenula je istragu u skladu sa Zakonom o digitalnim uslugama (DSA) o toj značajki, piše Politico, a prenosi Zimo.hr.

Osim toga, TikTok se suočava s još jednom DSA istragom za navodne propuste u zaštiti maloljetnika, pri čemu Komisija ima ovlasti privremeno obustaviti usluge, kao posljednje sredstvo.

Marie-Agnes Strack-Zimmermann, vodeća kandidatkinja liberalne stranke ALDE, nije dijelila predanost Von der Leyen o mogućoj zabrani TikTok-a u EU, tijekom navedene debate. Moramo vidjeti što će se tamo dogoditi, poručila je.

Sama Von der Leyen navodno se suzdržava od korištenja TikToka tijekom kampanje za reizbor na mjesto šefice Europske komisije.

Unatoč zahtjevima za komentar iz medija, TikTok zasad nije odgovorio na te upite.

Kinezi prkose Amerikancima: Ne planiramo prodati TikTok

(www.jabuka.tv)

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.