Kinezi prkose Amerikancima: Ne planiramo prodati TikTok

TikTokova kineska matična kompanija ByteDance kaže da nema namjeru prodati kompaniju nakon što su SAD donijele zakon koji ju prisiljava na prodaju iznimno popularne video aplikacije ili će biti zabranjena u Americi.

ByteDance nema nikakvih planova za prodaju TikToka, objavila je kompanija na svom službenom računu na Toutiao, platformi društvenih medija koju posjeduje.

Ranije ovog tjedna, TikTok je rekao da će na sudu osporiti “neustavan” zakon.

Izjava ByteDancea došla je kao odgovor na članak web stranice tehnološke industrije The Information u kojoj se navodi da istražuje potencijalnu prodaju TikToka u SAD-u bez algoritma koji ga pokreće.

Izvještaji stranih medija da ByteDance prodaje TikTok nisu istiniti, navela je kompanija u objavi, koja je uključivala snimku zaslona članka s utisnutim kineskim znakovima koji znače “lažna glasina”.

Mjeru “prodaj ili zabrani” potpisao je u srijedu američki predsjednik Joe Biden.

SAD: Usvojen zakon kojim se zabranjuje TikTok

Pooštravanje kontrole Pekinga nad privatnim kompanijama izazvalo je zabrinutost u SAD-u i drugim zapadnim zemljama o tome koliku kontrolu Komunistička partija Kine ima nad ByteDanceom i podacima koje posjeduje.

TikTok je više puta negirao tvrdnje da kineska vlada ima kontrolu nad ByteDanceom.

Uvjereni smo i nastavit ćemo se boriti za vaša prava na sudovima. Činjenice i Ustav su na našoj strani… budite uvjereni, ne idemo nikamo, rekao je šef TikToka Shou Zi Chew u videu objavljenom na platformi ovoga tjedna.

Prema TikToku, kineski osnivač ByteDancea posjeduje 20 posto dionica, kroz kontrolni udio u kompaniji.

Oko 60% je u vlasništvu institucionalnih investitora, uključujući velike američke investicijske kompanije Carlyle Group, General Atlantic i Susquehanna International Group.

Bidenova kampanja i dalje koristi TikTok

Preostalih 20% u vlasništvu je njegovih zaposlenika diljem svijeta, a tri od pet članova uprave ByteDancea su Amerikanci.

Kineska vlada je također odbacila takve zabrinutosti kao paranoju i upozorila da bi se zabrana TikToka “neizbježno vratila i ugrizla SAD”.

Međutim, TikTok se ne suočava s trenutnom zabranom u SAD-u.

Novi zakon ByteDanceu daje devet mjeseci za prodaju poslovanja i dodatna tri mjeseca odgode prije nego što se potencijalna zabrana može provesti.

To znači da bi rok za prodaju najvjerojatnije došao negdje 2025., nakon što pobjednik predsjedničkih izbora 2024. preuzme dužnost, piše Klix.ba.

TikTok bi mogao biti zabranjen u još jednoj državi?

(www.jabuka.tv)

1 komentar

  • Pa vidi se da se od Plenkovica do Bidena, svaki ljevicarski isprdak ugodno prezentira na komunistickoj kineskoj platformi. To je njihov domaci podcast. Netreba se Kina SADu prkositi. SAD je u rukama Kine. Toliko su zaduzeni zmaju, da ih samo jos ratovi i “pandemije” odrzavaju.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.