Veliki interes Mostaraca za knjigu “Mala medicina”

Predstavljanje knjige – slikovnice “Mala medicina” autorice i doktorice Darije Ostojić izazvalo je u petak navečer veliko zanimanje kod mostarske publike koja je ispunila Galeriju kraljice Katarine Kosača.

Knjiga je zbirka članaka koje sam godinama pisala za dječji časopis „Cvitak“ i kada mi je urednik Miro Petrović predložio da od njih napravimo knjigu, pristala sam.

S kolegicom Monikom Galić i kolegom Kristijanom Ćupurdijom u pola godine intenzivnog rada smo napravili ovu knjigu, izjavila je autorica Daria Ostojić.

Dodala je kako nije bilo teško spojiti medicinu i književnost, ali da je to “vremenski zahtjevno uz sav posao, dežure i životne obaveze”.

Nedavno je knjiga predstavljena u Zagrebu na 3. Festivalu knjige u Matici hrvatskoj “Matica dobrih knjiga”.

“Mala medicina” dr. Darije Ostojić predstavljena u Zagrebu

Ja sam prezadovoljna rezultatima, ovdje je dvorana puna, a i u Zagrebu smo naišli na odličan feedback. Knjiga je namijenjena i djeci i roditeljima, u njoj imamo tema koje su striktno medicinske, ali i tema koje su nekako životne, otkiva Ostojić.

U planu je i proširena verzija knjige.

Kristijan, Monika i ja pričamo dosta o tome, imamo mnogo ideja. Prvo čekamo da se ovo završi, a onda ćemo vidjeti kako dalje. Toliko smo uživali u radu na ovoj knjizi, a motivirani smo za još, poručuje ova mlada doktorica i novopečena autorica.

Foto: Fena

Predstavljanje knjige – slikovnice „Mala medicina“ ujedno je završni čin ovogodišnjeg Mostarskog proljeća – 26. Dana Matice hrvatske Mostar.

Glavna tajnica Matice hrvatske Mostar Misijana Brkić-Milinković je izvršna urednica knjige, a istaknula je kako se u knjizi nalaze 22 pojma iz područja medicine koji su oni izabrali od više od stotinu Darijinih tekstova.

Iznimna mi je čast i zadovoljstvo što u sklopu naše manifestacije možemo predstaviti ovu knjigu naše mlade liječnice. Riječ je o tekstovima koje je ona kao studentica prve godine medicine pisala za „Cvitak“, a nakon što se za jedno određeno vrijeme tih tekstova dosta skupilo palo nam je na um da to pretočimo u jedan mali leksikon medicinskih pojmova, rekla je Brkić-Milinković.

Foto: Fena

Dodaje kako je zanimljivost ove knjige što joj je ilustracije nacrtala još jedna liječnica – Monika Galić.

Knjiga je izazvala veliku pozornost i veliki pljesak u Zagrebu. Kada je Daria upitana hoće li se možda napraviti mala enciklopedija medicinskih pojmova, već sam vidjela da je ta „bubica“ u njezinoj glavi naišla na plodno tlo. Također, knjigu planiramo predstaviti po bolnicama i učiniti je dostupnoj svoj dječici, zaključila je Brkić-Milinković.

Daria Ostojić, doktorica medicine i specijalizantica fizikalne medicine i rehabilitacije u Sveučilišnoj kliničkoj bolnici Mostar, rođena je 1995. u Splitu, živi i radi u Mostaru. Osnovnu školu, Gimnaziju fra Grge Martića i Medicinski fakultet Sveučilišta u Mostaru završila je u Mostaru te na istome Fakultetu trenutno pohađa poslijediplomski doktorski studij. Stručno se usavršavala u Francuskoj, Kanadi, Grčkoj, SAD-u i u Hrvatskoj kroz brojne programe ljetnih praksi, istraživačkog staža i istraživačkih praksi.

(Fena)

3 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.