ŽZH: Obiteljima poginulih branitelja uplaćeno preko 300.000 KM

Briga o braniteljima i obiteljima stradalih i nestalih branitelja pri vrhu je liste prioriteta Vlade Županije Zapadnohercegovačke, zbog čega su i u Proračunu za ovu godinu osigurana značajna sredstva za ovu populaciju.

Među ostalim Vlada je osigurala sredstva za financijsku pomoć prilikom stambenog zbrinjavanja obitelji poginulih i nestalih branitelja, a ukupan iznos od 339.992 konvertibilnih maraka danas je isplaćen, potvrdili su za Fenu iz Ministarstva financija Županije Zapadnohercegovačke.

Od navedenog iznosa 50.000 KM uplaćeno je na račune članova Udruge roditelja i udovica poginulih hrvatskih branitelja u Domovinskom ratu Ljubuški, zatim 60.000 KM članovima Udruge udovica i djece poginulih hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata- Ljubuški. Članovima Udruge obitelji poginulih i nestalih branitelja Domovinskog rata Grude uplaćen je iznos od 50.000 KM, a članovima Udruge obitelji poginulih branitelja Široki Brijeg 100.000, dok je preostali iznos od 79.992 KM uplaćen na račune članova Udruge obitelji poginulih i nestalih hrvatskih branitelja u Domovinskom ratu podružnica Posušje.

Mladen Begić

Prema riječima ministrice financija i dopredsjednice Vlade Županije Zapadnohercegovačke Blagice Leko, sve isplate su izvršene sukladno ranijim Zaključcima Vlade Županije Zapadnohercegovačke o odobravanju izdvajanja sredstava iz Proračuna ŽZH za 2024. godinu u svrhu financijske pomoći pri stambenom zbrinjavanju obitelji poginulih i nestalih branitelja.

Ministar hrvatskih branitelja iz Domovinskoga rata ŽZH Mladen Begić naglasio je kako se, kada je riječ o izdvajanjima sredstava za pomoć prilikom stambenog zbrinjavanje sve radi u dogovoru s Udrugama.

Ponosan sam na činjenicu što je Vlada ŽZH nastavila s programom pomoći prilikom stambenog zbrinjavanja obitelji poginulih i nestalih branitelja. I ove godine sredstva za isplatu su raspoređena po prijedlogu nadležnih općinskih organizacija odnosno Udruga, kaže Begić, zaključivši kako se Vlada ŽZH brine i nastavit će se i u narednom razdoblju brinut i za ostale kategorije branitelja kroz druge vrste pomoći.

Inače, u Proračunu ŽZH za ovu godinu na stavci tekući prijenosi braniteljima planirano je ukupno 2.870.000 KM, među ostalim tu spadaju sredstva za novčanu egzistencijalnu naknadu, kao i tekući prijenosi za braniteljske udruge.

Utvrđen koeficijent za isplatu naknade razvojačenim braniteljima

(Fena)

39 komentara

 • Ovaj cirkus treba zabraniti!! Malo im je bilo što su imali privilegije dok su se školovali, bezplatan fakultet, dom stipendije, žene stanove aute, ma gdje je tu poštenje, moj ćaća je bio u ratu od prvog dana, na fronti je bio gdje je se baš žestoko udaralo i šta na karju ima?? Evo reć ću vam, nema ništa, izgubio je zdravlje i sve, niti mirovine niti išta, niti nekih nagrada. Znači živ si ostao ne možeš valjat, samo poginuli vrijede da njih nije ne bi bilo ničega. A ja ću reći, čast poginulima, al još veća čast živim zaboravljenim herojima!!!!!!!!!!!

  • Svaka cast na komentaru.Imam ga takog u kuci.Kad bi ujutro zapucalo radije bi ga jastukom udusila neg u rat pustila.

  • U pravu si jer samo jedan krug obitelji poginulih dobiva novac i sve privilegije što navode a neko nikad ništa a muž na prvoj crti poginuo

 • Begicu, sta je s braniteljskim dodatkom, ima nas koji smo sve terene odradili, nije nas Vojna policija vukla na teren, nemamo skrb jer nismo ranjeni, a dobili smo jedan veliki ŠIPAK, ti i takvi ste za to krivi !

 • Koji branitelji više 30 godina od rata. I ovo ministarstvo podhitno treba ukinuti i privremeno ovu kategoriju pod nadležnost županijskog ministarstva zdravstva. Šta ovaj radi. Osim što mu je posao da obilazi stratišta. Ništa.

 • Sramotno je da se izdvaja ,nakon 30 i kusur godina za stanbeno zbrinjavanje-gdje su živili do sada?Još je gore da nagrađujemo rat iza koga sve tri vojske (ustaše ,četnici i muđžahedini )primaju mirovine i druga davanja iz iste federalne kese .Ko je tu lud ,šta smo obranili šta smo dobili -Dejton ,”luđačku “košulju i još smo gori od srba ,kad slavimo HRHB ,koju smo pridali da bi Vranjo mogao ući u Vukovar.ŽALI BOŽE UMRLIH I RANJENIH ,a sramota za one koji koriste pogodnisti ,što je brat od nekoga poginuo,da je živ svađali ni se za zemlju ,ne bi pričali ??Poginulima pok.vječni ,lažnim borcima i invalidima neka proradi savjest ,aki je imaju ?

 • Ljubuškom naj više po čemu moj Mađo ili su financije u Ljubuškom i ministar kraljević je tu , idući izbori triba znati tko je naj veći i financijski tko uplaćuje pola županijskog proračuna u Žzh,Široki puni ,,a drugi brke maste,ma dajte Čoviću jesi li slučajni ili je ovo ciljano, ostavka ima Široki kvalitetne ljude i domoljube ,a ne rođe Dragana klimavce

 • Svaka čast poginulima i pokoj im duši, ali njihova djeca sad imaju oko 30 i više godina, odrasli ljudi, sposobni brinuti se sami o sebi. Ima potrebitijih kategorija, npr jadni umirovljenici.

 • Svaka čast al sjetite se i drugih populacija iz rata npr.ratne vojne invalide,civilne invalide,civilne žrtve rata itd.

 • Nije mi poznsto da članovi Obitelji Poginuli Hrvatski Branitelja imaju bezplatoe studije domove i koješta blebetanje. Grude 32 poginula sa HV 18stanova iz Panciceve donacije, 50.000 tisuca. Ljubuski65 poginula, 60,000 nije dobro usklađeno, ali mi ko Mi,

 • Poginuli i ranjeni su posebna kategorija stradalih. Svaka pomoć im nije dostatna ako ćemo pošteno ali što su zaboravljeni degradirani to je za ne povjerovat. Kako im suborci sa raznoraznim primanjima i povlasticama mogu uopće pogledat u oči. Pa zar nisu zajedno bili. Kako ih nije strah za budućnost?

 • Sve udovice imaju dobre penziju i rade i sva IM dijeca rade a pokojni ih rane a one uživaju i bijesne a nami 120 maraka o Tito što nepobi svu banku nemoralan Hdz

 • Nisu dobili obitelji Pog. Hrvatski Branitelja, već koji imaju mirovine iz HRVATSKE, a ovdje invalidnine. Član sam udruge POG. BRANITELJA OPĆINE GRUDE. Zvao sam jutros Tajnika udruge Gospodina Vladu Alerića i odgovor glasi. Novac su dobili par osoba i većina da ima rak, a nikakvo stambeno zbrinjavanje. To vam je prava istina. Muljaža od priopćenja. Javno ću objavit imena iz Gruda, a vi ostali iz Županije isto učinite. Dabogda ih potrošili za što su rekli da imaju.

 • Vecini su napravljene kuce, drugi su dobili stanove, materijale za kucu. Zene i obitelji poginulih imaju mirovine iz RH od 1200-1700 eura. Djeca imaju privilegije u upisu u skolu, fakultete, dom, stipendiju itd. Pa dosta vise. Cast poginulim ali imamo populaciju branitelja koja je prosla sve terene i jadni nisu poginuli, nisu imali novac da srede mirovine, invalidnine i sada su stari i bolesni i o njima nitko ne skrbi ne brine. Da ne spominjemo koliko je branitelja poginulo na liniji, prvoj crti obrane a koliko u prometu ili u obračunima po birtijama. Ovo vise nema veze sa realnošću nakon 30 god… Svi su uposleni i svi primaju mirovine i jos uzimaju Donacije. Pogledaj te branitelje koji su ostali bez zdravlja a bili na svim terenima i sada nista nemaju. Sramota vise ..!

 • Poginulim i invalidima za 30 god.ako niste namirili a jeste ok,a onima što su išli na liniju redovito,Begiću dodatak ma mirovinu bar 200km,bilo bi fer i korektno,znači oni nisu ništa obranili,to je sramota i grijeh vas vladajući,para ima ali ih raspoređuje te po svojim džepovima,bojite li se Boga,ili vam je i on maska,kad palite svijeće .Svak će kleknit pred NJEGA,ne zaboravite…

  • Trideset godina isti dobivaju novac za stambeno zbrinjavanje ima nas što nikad ništa nismo dobili za stambeno rješavanje sami pravili kuću i tražili pomoć sapim te šalju sa jedni vrata na druga

 • Čuj branitelji, oni su rušitelji ove zemlje a ne branitelji, ne treba im ni marke dati, počinili uzp i sad pare dobijaju od ove države, mrze zemlju u kojoj žive, ali opet muzu pare od nje.Pa nek im Hrvatska daje, oni sebe zovu hrvatima, pa šta će im onda marke.

 • Svim obiteljima poginulih treba pomoć, uvijek!!!
  Bio sam u ratu, nisam strada Bogu hvala i nisam ništa ni dobio i dobro.
  Ali mislim da treba stvari postaviti drukčije, tako da se stvari pojednostavne, stečena prava su stečena i konačno trebalo bi ograničit uticajem politike na branitelje kroz nekakva nepotrebna ministarstva.

 • CUDAN STAV KOJI KOMENTIRAJU OVO NIJE KOMEN.. VEC PLJUVANJE PO IZGINULOJ MLADOSTI. DA VAS BABA MANDA ČUJE PROKLELA BI VAS,, BABOGDA DA VI TE PFIVRLEGIJE PRIMATE!

 • Ne škrabajte svašta..pok.duši mladosti koja gnoji ovu jadnu ..prodanu..napaćenu zemlju.Ne daj Bože nikomu doživjeti taj trenutak..kad im je priopćena njihova smrt!Nije bilo lako suprugama..djeci..dok se nisu”havertili”a onda nogice u zrak za Domovinu..bijesne aute..dvije mirovine..dječici privilegije..ali neka..jedino MAJKE ostaše tužne dok im se ne priduže!Na vlads dođoše-podrumaši..dezerteri(tko god pobjegne -oduzet će mu se kuća i imanje-tako nama govorili)..komunjare( sad ’24.g..gori već do ’90ih)..šverceri i sva bagra.Ja RANJEN ’92.g..ne KUPLJENO RANJAVANJE već istinito!I ebo istine..1964.godište..imam 22KM INVALIDNINE i 30.63KM MIROVINE?Hebem.i vlast i državu..TOČKA..ZA DOM!

 • Svi oni lešinare na tom jadnom ratu. K9 fol isli se boriti radi id3ala, a danas se bore za ratne dozivotne nirovine, privilegije i dotacije. Pa,provjerite tko he sad dobio lovu, neka bude transparentno. Sta se cudimo partizanima dvolicnjaci,licemjeri.

 • bgt draga pa dokad više..kuće im renovirali, napravii nove, stanove dobili, svi rade u državnim firmama, hrvatsku mirovinu imaju udovice, našu…svako malo neka donacija…jbt pa šta je sa nama ostalima bagro bezvezna i dvolična…bagro kradezeovska,,,dBda vam za likova skupljali..MRŠ

 • Tocno imaju mirovinu dista vas vise udovice setaju id grada di grafa a ja u prkno sam otiso.Umirovljena sa 40 gid samo zuje sa papirima po kancelarijama.Mladosti pokoj Vjecni.Alu mafije dosta stimulusite malo nas privatnike.

 • Samo udrite malo im se dalo, čast poginulima ali što je previše previše, gdje su ostali branitelji koji nemaju ništa a proveli cjeli rat, sramno, Svakog branitelja treba uvrstit i dati naknadu po mjesecu.

 • Ako je suditi po komentarima nešto u raspodjeli ovih sredstava ne valja. Najveće nešto je dati svoj život za Domovinu. Ali mislim da je dosta s tim pomoćima obiteljima poginulih. Dobili su stanove, kuće obnovili, zapoislili svoju djecu itd. Znam netko će reći vratite mi mog oca eto vam sve. Tako je. Ali što je previše , previše. Imaš branitelja koji su prošli bunu i bunicu i mogli sto puta izgubiti život ali ništa nisu dobili. Šta je sa stanovima koji nisu raspoređeni na zakonit način na Purin gaju. Sud donio odluku, a ministar ne smije da potpiše. Uselilo ih se dosta bez ikakvih prava. Pored toga uvijek isti na čelu tih udruga već 20 godina i još primaju redovite naknade.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.