Čović u Mostaru: Nadmudrivanja i nesporazume moramo ostaviti po strani

Predsjednik Hrvatskog narodnog sabora (HNS) BiH Dragan Čović izjavio je kako se po strani moraju ostaviti nadmudrivanja, nesporazumi i sve ono što koči europski put BiH i da se ispred toga trebaju postaviti strateški ciljevi.

U Mostaru je u ponedjeljak održana sjednica Predsjedništva HNS-a BiH na kojoj se raspravljalo o brojnim temama, od demografije i ovogodišnjih lokalnih izbora do aktualne političke situacije u BiH i Europi, a Čović je odgovorio i na pitanje gdje se danas nalazi koalicija na državnoj razini.

Ja od nedjelje preuzimam predsjedanje Domom naroda pa ćemo ubrzati puno aktivnosti, jer sada imamo zastoj u radu Doma naroda od skoro tri puna mjeseca. Nastojat ćemo sa svim klubovima napraviti dogovor kako bi se otklonio, kako mi to kažemo, „aktualni politički trenutak“ i ti odnosi koji su danas na političkom tržištu eskalirali. Uvjeren sam da nemamo drugog puta od europskog i bilo bi neozbiljno da svojim nekim avanturama zaustavimo ono što smo teško dobili, smatra Čović.

Dodaje kako se najprije treba riješiti pitanje državnog proračuna.

Proračun BiH još uvijek čeka na usvajanje, a priča se o europskom putu

Krajem lipnja prestaje odluka o privremenom financiranju. Sredstva koja su nam stavljena od EU na raspolaganje i koja nisu nimalo zanemariva, čak štoviše, neće se moći realizirati bez proračuna. Mi naša nadmudrivanja i nesporazume, koji dolaze svako tri ili četiri mjeseca u valovima, moramo ostaviti po strani, a ono što je strateško nas treba natjerati da sjednemo za stol, naglašava predsjednik HNS-a BiH.

Foto: Fena

Osvrnuo se i na to što ako Ustavni sud BiH potvrdi validnost glasačkog listića za listu PDP-a i Središnja izborna komisija održi ždrijebanje za delegate iz RS-a, gdje ona postoji vjerojatnost da SNSD izgubiti četvrtog delegata u Domu naroda što bi stvorilo pretpostavke za novu većinu, odnosno moguće „obaranje“ Vijeća ministara BiH.

To hipotetički pretpostavljate, to neće srušiti parlamentarnu većinu. Nju jedino može srušiti želja da se ona mijenja sama kao takva, a brojke u Domu naroda to sigurno neće promijeniti. Ako ste primijetili, kada se održava ili traži hitna sjednica Doma naroda kompletan Klub Bošnjaka, nevezano za to iz koje su političke opcije, traži zajednički stav. Ista stvar je i u klubu Srba, mislim s te strane da nema bojazni. Što se god dogodi, to neće utjecati na bilo kakve odnose, poručio je Čović.

Rekao je i kako je evidentno da neke stvari ne funkcioniraju i da postoji želja da se „neki odnosi promijene“. Također, Čović je pohvalio rad Vlade Federacije BiH za koju smatra da sve stvari donosi bez preglasavanja i u suradnji.

Učinit ćemo sve da povežemo to da dalje funkcioniramo jer ne vidimo bilo kakve druge mogućnosti. Naš stav je da sve odradimo do kraja s partnerima s kojima smo to dogovorili, kazao je prvi čovjek HNS-a BiH.

Dotakao se i teme predstojećih lokalnih izbora u BiH kazavši kako 18. lipnja ističe rok za koaliranje političkih opcija koje sjede u HNS-u.

HDZ 1990 i HNP oformili koaliciju

Što se tiče koaliranja u vezi lokalnih izbora, tu je situacija vrlo jasna, a ja ću govoriti u ime HDZ-a BiH. Mi smo se prijavili u 33 sredine za načelnika/gradonačelnika i za sve sredine u općinska/gradska vijeća, izuzev dvije sredine Nove Gradiške i Ilijaša. Pozvali smo partnere koji žele zajedno s nama ići u koaliranje, a prepoznali smo potrebu da je u dvije ili tri sredine to potrebno.

U većini drugih nema neke političke izloženosti tako da je to na volju ostavljeno svakoj političkoj opciji, želja je da pokažemo višestranačje. Dosta dobro smo to iskoordinirali te bi rezultati, u cjelini HNS-a, trebali biti bolji nego do sada, ako je to, naravno, uopće moguće, mišljenja je Čović.

Iskazao je zadovoljstvo i rezultatom jučerašnjih izbora za Europski parlament (EP).

Evo tko ide u Europski parlament

Iskazano je veliko zadovoljstvo jer smo postigli planirane ciljeve. Hrvatska demokratska zajednica je dobila šest mandata, a imamo ponovno i našu Željanu (Zovko) u EP. Napravljena je i analiza što danas znači koja politička opcija u Europi i vjerojatno će biti malo drugačiji odnosi nego što je projicirano ranije, rekao je predsjednik HNS-a BiH.

Čović smatra kako jačanje krajnje desnice u Europi ne bi trebalo imati utjecaja na nas, ali da moramo biti obazrivi.

Foto: Fena

Vidjeli ste koliko se puta dinamika plana proširenja mijenjala, pogotovo kad dođe netko novi koji dođe u poziciju da mijenja uvjete. Zbog toga bi mi bilo žao da mi sada izgubimo mjesec ili dva dana i kada na jesen ne bi krenuli u taj pregovarački proces. Olivér Várhelyi je tražio da mi s naše strane učinimo sve da bi u desetom ili jedanaestom mjesecu otvorili pregovarački proces. Nisu nam susjedi, ali oni razmišljaju s te strane da im treba jedna atmosfera sigurnosti, zaključio je Čović.

Na Predsjedništvu je analizirana i situacija u regiji, posebno nakon održanog Svesrpskog sabora u Beogradu.

Proanalizirali smo pojedine događaje iz regije, želimo im dati realnu vrijednost, niti nešto posebno prenaglašavati, ali niti ih podcjenjivati. Mi često imamo običaj na jednu aktivnost reagirati nekom novom, (…) Siguran sam da svi oni koji se zanose da nekim političkim aktivnostima, blokadama, mogu BiH napraviti potpuno nefunkcionalnom prave štetu prije svega sebi, a onda svima nama u BiH. Pozivam na jedan drugačiji, afirmativan i pozitivan pristup, idemo gledati u budućnost, naglasio je Čović.

U Beogradu održan prvi Svesrpski sabor

(Fena)

11 komentara

  • Oko njega kamera kao da će kakvu istinu reći.Zar se ne bi bolje iskoristio ovaj medijski prostor da je napisano nešto vezano za nadolazeći događaj sv.Ante.On stvarno misli da nema njega da bi bio smak svijeta.

  • Presjednik pun optimizma i nakon 20 god. I pored njega zgodna bakica Borjana. Evropejci pravi. Hrvatski narod je sa ovakvim politicarima, vodama jako bezbrižan..

  • Bljujem..a i.proljev dobijem na mav kad ga vidim..SKJ bio i ostao.j… narod kojemu je on vođa poslije svega sto je lik radio u mladosti a i sta sada radi.
    Tuga smo svega mi.Umjesto da tip lida i gleda da ga narod ne pljuje on se ufurao i kovrči li se kovrči.Drk. po nama.

  • Vrijeme će pokazati istinu o njemu, kao što je pokazalo istinu što je zapravo bila šugoslavija, a to je velika srbija, danas srpski svet. Kao političar je uspješan, jer je pragmatičan, nema ideologiju. Hrvati su u njegovim mladalačkim godinama znali što je ispravna strana i zbog toga su bili ubijeni ili poslani na Goli Otok, za razliku od njega, koji je uvijek bio uz vlast, bez obzira na ideologiju. Jako puno pomaže mostarskim srbima, kod zapošljavanja. Dosta je rezerviran prema autentičnim hrvatskim obiteljima, gdje nije bilo komunista, nema povjerenje a s druge strane to su katoličke obitelji koji mu daju glasove. Crkva mu vjeruje, podržava ga, a tko je uz Crkvu i narod je uz njega.
    Nije spreman podnijeti veliku žrtvu za Hrvatski narod, kao što je to uradio Stjepan Radić, otvoreno govoriti istinu i samo istinu. Ide do one političke granice do koje je siguran da neće ugroziti vlastitu egzistenciju. Uostalom, svi odgojeni u kumrovačkoj školi na identičan način djeluju kada je u pitanju zaštita hrvatskih interesa. Nama Hrvatima u BiH trebaju hrabri i odvažni ljudi, a on to nije i ne zamjeram mu, ipak je on samo čovjek, slab na materijalna dobra.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.