Proračun BiH još uvijek čeka na usvajanje, a priča se o europskom putu

Bosna i Hercegovina još jednom je dobila upozorenje da mora u što skorije vrijeme usvojiti proračun institucija BiH.

Bez proračuna nema novca iz Plana rasta, bez novca BiH ne može ispuniti svoje projekte i uvjete za članstvo u europsku obitelj. A do usvajanja proračuna vodi politički dogovor, kojeg opet nema.

Mi sada imamo preko 800 milijuna KM na računima koji čekaju za upotrebu. To je novac od trošarina, vezano za cestarinu za izgradnju cesta i autocesta, s druge strane tu su sredstva Elektroprijenosa, sredstva od RAK-a, i to je ono što je apsurd BiH, naglašava ministar financija i trezora BiH Srđan Amidžić.

Tamo gdje su pare, tamo su i problemi. No, novca ima, novac nije problem, problem je raspodjela. Jer svi bi htjeli više. Kako je kazao ministar Amidžić, na računu UNO je novac koji predugo stoji i koji bi trebao biti podijeljen i stavljen u upotrebu, stoga stav da proračun ne treba biti usvojen dok se ne podijeli višak novca.

Vlasti iz RS traže da se novac od UNO dijeli na osnovu privremene odluke iz 2009. godine u omjeru 59 posto u korist Federacije, 39 posto u korist RS i dva posto u korist Brčko distrikta, što je za Federaciju sporno, kao i godinama unazad.

U BiH sve više radnika iz Azije, evo kolika im je plaća

Nema osnovnog financijskog dokumenta države, a pričaju o europskom putu, o planu rasta, o sredstvima EU. BiH neće moći povlačiti ta sredstva dok vlast ne usvoji redovan godišnji proračun, a evo ušli smo u 6. mjesec, a nema ga ni u naznakama nacrta u Vijeću ministara BiH, kaže izaslanik u Klubu Bošnjaka u Domu naroda PSBiH Dženan Đonlagić.

Ne bi trebali postojati nikakvi preduvjeti li uvjetovanja bilo koga da bi se donio proračun. Ja mislim da proračun treba donijeti jučer i ne znam zašto to nismo uradili. Nemam odgovora, ističe predsjednik Naše stranke Edin Forto.

Odgovora nema ni za čelnike Europske unije koji čekaju usvajanje proračuna BiH da bismo dobili novac iz Plana rasta.

Prije svega taj Zakon o proračunu institucija BiH, on je neophodan za donošenje i za funkcioniranje institucija BiH. A kao i uvjet za prve tranše za implementaciju Plana rasta. Ja se nadam i uvjerena sam da će politički predstavnici i nadležno ministarstvo, kao tehnički obrađivač prijedloga zakona, u što skorijem roku napraviti taj prijedlog zakona, navodi predsjedateljica Vijeća ministara BiH Borjana Krišto.

Bez proračuna Bosna i Hercegovina nema osnovni instrument kako bi sredstva iz Plana rasta učinila operativnim, a to je nedopustivo, smatraju stručnjaci.

Gubimo jako puno, gubimo generalno, neovisno od Plana rasta, a posebno sa planom rasta, ja moram to reći. Posebno sa Planom rasta, iz prostog razloga, to je jedna poruka kako se odnosimo prema jednoj toliko vrijednoj i važnoj inicijativi za čitavu regiju, a posebno BiH. Posebno u kontekstu potreba BiH i oba entiteta, gdje su iskazali potrebu za vanjskim financiranjem kako bi ugasili požare generalno u fiskalnom sektoru, stava je profesorica Ekonomskog fakulteta u Sarajevu Azra Hadžiahmetović.

Nevjerojatno je da se to pitanje proračuna institucija BiH do te mjere ispolitiziralo i da se politički predstavnici ne mogu usuglasiti i dogovoriti. To je neozbiljno, poručuje ekonomski analitičar Zoran Pavlović.

I dok se čeka politički dogovor kojim će se usvojiti najvažniji financijski dokument u državi i raspodijeliti višak novca, na čekanju je siguran opstanak pojedinih institucija u BiH, ali i novi projekti. Proračun je potreban i za provođenje lokalnih izbora, ali bi donio i važna kadrovska rješenja, izvještava BHRT.

BiH postala dijelom programa Digitalna Europa

(www.jabuka.tv | Foto: Centralna banka BiH)

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.