BiH postala dijelom programa Digitalna Europa

Ministar komunikacija i prometa BiH Edin Forto potpisao je u utorak Sporazum o pridruživanju programu Digitalna Europa čiji je cilj približavanje digitalne tehnologije građanima, gospodarstvima i javnoj upravi u EU i zemljama pridruženim programu, te izgradnja digitalne infrastrukture.

Bosna i Hercegovina, kako je rekao šef Izaslanstva i posebni predstavnik EU u BiH Johann Sattler, danas postaje dijelom lokomotive digitalne Europe kroz sudjelovanje u značajnom Programu Digitalna Europa u vrijednosti 7,5 milijardi eura.

Tri su stvari koje treba naglasiti koje su značajni elementi programa, a prva je umjeta inteligencija, što je aktualna tema u cijelom svijetu, dok je druga tema supercomputing kroz digitalnu revoluciju, jedan element u kojem BiH ima značajan potencijal. Ne radi se samo o umjetnoj inteligenciji i strojevima i uređajima već je značjna i treća komponenta koja se tiče ljudskih resursa i unaprjeđenja vještina, naveo je Sattler.

Ove aktvnosti se, kako je dodao, nadovezuju na sve ono što je urađeno u okviru jednog značajnog programa koji je podržala EU pod nazivom EU4DigitalSME. Kroz program je osiguravana podrška za mala i srednja poduzeća, te se radilo na uspostavi četiri digitalna inovacijska huba, dva u Sarajevu i po jedan u Tuzli i Banjoj Luci.

Sattler je podsjetio da je Plan rasta kao program predviđen za cijelu regiju i da je ukupna vrijednost oko šest milijardi eura za regiju. Naglasio je da je potrebno dodatne posvećenosti i obaveza koje će domaće vlasti preuzeti kako bi BiH bila dijelom tog značajnog programa.

Ministar komunikacija i prometa BiH Edin Forto je pojasnio da se radi o međunarodnom ugovoru koji se radi s Europskom komisijom. Naglasio je važnost pristupanje BiH tom programu koji može otvoriti privatnom sektoru, znanstveno-istraživačkim institucijama, sveučilištima, hubovima, pristup sredstvima.

Danas će to potpisivanje biti simbolično s obzirom da sam ja to već obavio digitalno certifikatom koji mi je izdala Uprava za neizravno oporezivanje i mi zajedno s IDDEEA BiH pokušavam osvjestiti naš privatni sektor i naše građane da je ovo jednostavnije, dodao je Forto.

Apel bh. građanima: Pažljivo koristite digitalni identitet

Prvi put BiH, kako je naveo, odnosno tvrtke i građani u ovom području osjete ozbiljan napredak povlačenja bespovratnih sredstava za razvijanje svojih biznisa, institucija, sveučilišta, ali i državnih ustanova.

Događaj je organiziran u sklopu projekta ”Inovacije i digitalizacija malih i srednjih poduzeća u Bosni i Hercegovini – EU4DigitalSME”, koji je usmjeren na stvaranje poticajnog okruženja za mala i srednja poduzeća u cilju uspješne digitalne i inovacijske transformacije. Projekt kojeg sufinansiraju Europska unija (EU) i Savezno ministarstvo za ekonomsku suradnju i razvoj Savezne Republike Njemačke (BMZ), implementira Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ).

Programska direktorica u GIZ BiH Eva Näher je navela da je projekt počeo 2021. godine i da se fokusirao na uspostavljanje digitalnih inovacijskih hubova u BiH.

MUP ŽZH upozorio na e-mail prijevare

Ova četiri digitalna inovacijska huba su temelj za provođenje programa Digitalna Europa, ovdje u BiH s obzirom da će nuditi usluge koje su bitne zas provedbu digitalizacije. Naš fokus je bio na uvođenju digitalizacije, odnosno podizanju svijesti malih i srednjih poduzeća u zemlji u vezi toga, tako da smo u okviru toga imali i obuku za više od 700 kompanija, istaknula je Näher.

Direktor Digital Storm DIH Edin Škaljić čestitao je ulazak u digitalnu Europu.

To je prekretnica za BiH i digitalizaciju gospodarstva i društva generalno. Ulaskom u digitalnu Europu mi dobivamo veće pristupe resursima, mreži, financiranjima i više podrške za gospodarstvo i razvoj, naveo je Škaljić.

(Fena)

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.