Apel bh. građanima: Pažljivo koristite digitalni identitet

Digitalni identitet je skup informacija koje jedinstveno identificiraju pojedinca ili neki entitet u digitalnom okruženju.

U ovisnosti od države do države, ovaj identitet može uključivati korisnička imena, lozinke, digitalne certifikate, biometrijske podatke, e-mail adrese, profile na društvenim mrežama i druge vrste digitalnih podataka.

Kako je priopćeno iz IDDEEA BiH, digitalni identitet omogućava pristup različitim online uslugama, aplikacijama i resursima i igra ključnu ulogu u autentifikaciji i autorizaciji korisnika. S porastom broja online usluga, upravljanje digitalnim identitetom postaje sve važnije kako bi se osigurala privatnost, sigurnost i zaštita podataka na mreži.

Svaka država može imati više digitalnih identiteta. Fizičke i pravne osobe same biraju za koje svrhe će koristiti koji digitalni identitet, te kojem digitalnom identitetu oni vjeruju. Svakako minimalni uvjet za razmatranje pravne osobe koja implementira neki digitalni identitet je da je isto međunarodno certificirano, te da je osiguralo međunarodnu sukladnost, navode iz te institucije.

Napominju da su trenutno na području Bosne i Hercegovine Uprava za neizravno oporezivanje BiH, IDDEEA BiH i BH Pošte nadležni ovjeritelji upisani u evidenciju ovjeritelja i priznati po važećem Zakonu o elektronskom potpisu u BiH, certificirani po relevantnim međunarodnim standardima uključujući i eIDAS regulativu.

S tim u vezi, IDDEEA je u skladu sa Zakonom o elektronskom potpisu BiH, a koji obuhvaća elektronske certifikate (digitalni identitet i jest elektronski certifikat) implementirala BiH Digitalni identitet za sve građane Bosne i Hercegovine, kao institucija koja je međunarodno certificirana, te nadležna za identifikacijske dokumente, elektronski potpis i elektronske certifikate vezane za identifikacijske dokumente.

Stoga, kod korištenja digitalnih identiteta i elektronskog potpisa, bilo da je riječ o vašim osobnim podacima ili uslugama koje pružate ka trećim osobama, apeliramo da budete pažljivi sa svim ostalima pravnim osobama koje se lažno predstavljaju, ne ispunjavaju ni minimalno navedene uvjete, te pokušavaju prevariti fizičke i pravne osobe u navedenoj oblasti, priopćeno je iz IDDEEA-e.

Stanovnici BiH će do kraja godine imati digitalne novčanike

(www.jabuka.tv | Foto: IDDEEA)

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.