Stanovnici BiH će do kraja godine imati digitalne novčanike

Direktor Agencije za identifikacijske dokumente, evidenciju i razmjenu podataka BiH (IDDEEA BiH) Almir Badnjević najavio je da će do kraja godine građani BiH imati digitalni novčanik i da će BiH biti lider u toj oblasti.

Objavljena je nova eIDAS 2.0. regulativa koja se odnosi na koncept digitalnog novčanika (Digital ID wallet), namijenjenog kao sredstvo za prošireno korištenje digitalnog identiteta. Ovaj novčanik omogućit će građanima ne samo dokazivanje identiteta već i dijeljenje dokumenata, provjeru identiteta drugih građana i kompanija, uz visoku razinu privatnosti i kibernetičke sigurnosti.

EU parlament potiče sve države da digitalni novčanik bude dobrovoljan i besplatan, s mogućnostima kao što su transparentnost transakcija i opcije zaštite privatnosti, a koncept digitalnog novčanika uključuje i ‘kvalificirane elektroničke potpise’ za korisnike istog i naravno sve bez diskriminacije onih koji se odluče ne koristiti ovim novčanikom, govori Badnjević, piše Akta.ba.

Promatrano s tehničkog aspekta, eIDAS 2.0 predviđa korištenje samostalnog suverenog identiteta (eng. Self-sovereign identity – SSI), koji stavlja potpunu kontrolu nad svim identifikacijskim informacijama (podacima) u ruke krajnjih korisnika (vlasnika podataka).

SSI (Self-Sovereign Identity) omogućava korisnicima kontrolu nad vlastitim podacima kroz decentralizirane digitalne identifikatore (DID), koji donose prednosti poput jedinstvenosti, decentralizacije, kriptografske sigurnosti, kontrole nad podacima i interoperabilnosti.

Ovaj pristup rješava probleme privatnosti i sigurnosti u digitalnom okruženju. Države članice EU imaju 24 mjeseca za usklađivanje s ovom regulativom i implementaciju digitalnog novčanika na nacionalnoj razini. Zvuči nevjerovatno, ali Bosna i Hercegovina će sasvim sigurno biti jedan od lidera u oblasti digitalnog novčanika, a IDDEEA BIH će već do kraja ove godine implementirati digitalni novčanik za sve građane Bosne i Hercegovine. Nadam se da će i Vijeće ministara pratiti dinamiku, te usvojiti novi zakon o elektronskom potpisu u skladu s tek objavljenom eIDAS 2.0 regulativom, poručio je Badnjević.

Bh. građani od danas mogu aktivirati digitalni identitet

(www.jabuka.tv)

20 komentara

 • Almire, hoces nas za WHO digitalizirati? Za digitalno robstvo u EU sa garancijom ljudski eksperimenata nad nama, kao “cjepiva” od Kill Billa, japraka ti smrdljivog.

 • BIH je stvarno nevjerovatna!
  Digitalni novčanik će iskorijeniti siromaštvo a tek kad se zdravstvo digatalizira! Nema bolesti više!
  Nadam se da će uskoro kuhinje zamijeniti 3D printer pa da ne moramo gubiti vrijeme u kuhinji.

 • A što mislite s tolikim brojem umirovljenika koji nemaju i ne znaju što je mobitel, a kamo li da moraju kupovati nove i skupe??Od čega, od koje bijedne mirovine???Sve što ne valja, testiraju na nama u BiH jer vide da smo država bez države, a da se političaru daju kupiti i sa siću! Kemtreijlsi iz zraka, pesticidi iz hrane, cjepiva s otrovnim grafenom, žuta kiša puna otrovnih, teških metala koji izazivaju rak, hrana, voće, povrće, voda sve bez ikakve kontrole pa hajde narode iz BiH, kad smo takvi glupani, neka nas potruju, nismo ni zavrijedili živjeti!

 • Samo Nigerija i BiH će imati digitalne novčanike…!? Zašto ih ne uvedete u EU bagro globalistička, ostavite nas više na miru!!!!!

  • Sta je teorija zavjere, da mozes na mobitel uploadati karticu od banke ili osobnu iskaznicu tj. njenu biometrijsku komponentu? Hahaha pa to si mogao i dosad na brojnim mjestima

 • Nemamo citostatika, ali zato imamo digitalni novčanik!
  Neka sela još nemaju vodovod, kanalizaciju i ostalu osnovnu infrastrukturu, ali zato imamo digitalni novčanik!
  “Okolo gladac, unutra jadac”!

 • Ma neće ovo kod nas zaživjeti još dugo ali hoće u Kanadi, Australiji, Novom Zelandu pa po cijeloj zapadnoj Europi…. u tim zemljama već postoji POKRET koji NE DA KEŠ to jest ukidanje gotovine što im je cilj…sada je sve ” dobrovoljno” ” besplatno” i ” bez prisile”…možeš misliti…. samo teška budaletina i naivac može misliti da nam ova globalistička BANDA želi dobro…vidjeli smo u ” pandemiji” šta nam žele….

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.