U Širokom Brijegu otvorena izložba umjetnice iz Tajvana

U Galeriji Vrba u Širokom Brijegu otvorena je izložba “Istraživanje spirala u fizičkoj struji (Razotkrivanje slona)” autorice Lin Pei-Han.

U filmu „Pi“ iz 1998. u režiji Darrena Asronofskog, pojavljuje se misao Maximilliana Cohena koja potiče na promišljanje o hipotezi sveprisutnosti spirala u našem postojanju.

U svijetlu te ideje, ovaj projekt zadire duboko u uznemirujuću stvarnost brisanja čitavih kultura te postajanje povijesnih traumi na Balkanu, Tajvanu i nordijskom području. Prikladno nazvan „Razotkrivanje slona u spiralnoj sobi“, ovaj pothvat nastoji se suočiti s neugodnom istinom koja vreba unutar strukture spomenutih društava.

Povlačeći paralele između inherentne spiralne prirode našeg svemira i cikličkih obrazaca kulturnog potiskivanja i traume, ovaj projekt nastoji rasvijetliti duboki utjecaj takvih pojava na pojedince i zajednice. Kroz multidisciplinarni pristup koji obuhvaća vizualne umjetnosti, zvučni krajolik i instalacije, krenut ćemo na putovanje koje otkriva skrivene narative i prešućene povijesti koje se nalaze ispod površine.

Foto: Galerija Vrba

Istražujući raskrižja kulture, sjećanja i identiteta, „Razotkrivanje slona“ poziva sudionike da se uključe u kritički dijalog i promišljanje o složenosti kulturnog nasljeđa i kolektivnog pamćenja. Kroz impresivna iskustva i poticajne narative, nastojimo pojačati marginalizirane glasove i izazvati narative o brisanju i asimilaciji.

U konačnici, ovaj projekt služi kao dirljiv podsjetnik na hitnu potrebu da se suočimo sa slonom u sobi; neugodnim istinama koje su predugo bile zanemarene ili potisnute. Kreativnim istraživanjem i zajedničkim dijalogom nastojimo potaknuti suosjećanje, razumijevanje i pomirenje pred povijesnim nepravdama i kulturnim traumama.

Lin, Pei-Han multidisciplinarna je umjetnica čiji su radovi temeljeni na istraživanju te obuhvaćaju slikarstvo, pokretne slike, skulpturu, tekstil, video, arhitekturu, instalacije, zvuk i tekst. Njezino područje djelovanja su teme vezane uz politiku, ekološku pravdu i ljudska prava.

Tijekom istraživanja koristi analognu i digitalnu forenziku podataka, a njezinu estetiku određuje senzibilitet za ranjive i pobunjene skupine ili teme. Njezina metodologija rada polazi od empatije, a najčešće uključuje formate poput intervjua, 3D printa i generativne, umjetne umjetnosti.

Foto: Galerija Vrba

Lin je završila preddiplomski studij arhitektonskog dizajna na Sveučilištu Shin Chien u Taipeiju (Tajvan) i diplomske studije likovne umjetnosti na Norveškom sveučilištu znanosti i tehnologije i Arktičkom sveučilištu u Trondheimu i Tromsøu u Norveškoj.

Njezini radovi izlagani su u Norveškoj te u inozemstvu: godišnja izložba Kristiansund Kunsthall2023, Trøndelagsutstillingen, održana u Centru za suvremenu umjetnost Trøndelagcentre u Trondheimu, zatim Kunstforening2022 u Tromsøu (2022.), K-U-K u Trondheimu (2023.). Biennale u Bodøu (2022.), KODE 4 u Bergenu (2021.), Cultural places u Beču (2020.) te izložba u galeriji The InsideOut u Sacramentu, Kaliforniji (2021.).

Ova istraživačka izložba služi kao katalizator. Prikazuje potencijal umjetnosti kao političkog prosvjednog sredstva te služi za pokretanje rasprava o suvremenom kulturnom identitetu i raznim vanjskim utjecajima. Osvjetljava iskustva kolonijalizma i brisanje kolektivne kulturne memorije s kojim se suočio narod Sámi kao i tajvanska zajednica.

Foto: Galerija Vrba

Isto tako, istražuje utjecaj klimatskih promjena i energetske krize na kulturu Sámi naroda koji djeluju kao stočari sobova. Kroz integraciju materijala iz različitih regija i poticanje kulturne razmjene, izložba njeguje političku svijest i potiče dijalog o kolonijalizmu, ekološkoj pravdi i ljudskim pravima.

Za sve posjetitelje koji žele pogledati, izložba ostaje otvorena do 16. lipnja 2024. godine.

(www.jabuka.tv)

4 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.