Stoltenberg s Krišto: Secesionizam i Rusija prijete stabilnosti BiH

Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg u ponedjeljak je u Sarajevu upozorio da su secesionistička retorika i ruski utjecaj prijetnje stabilnosti Bosne i Hercegovine.

Stoltenberg je doputovao u službeni posjet BiH kojoj predsjednik RS-a Milorad Dodik učestalo prijeti raspadom ujedno jačajući veze s Moskvom što je potaknulo brojne osude i pojačalo verbalne sukobe među ključnim domaćim političarima.

Glavni tajnik NATO-a nakon radne večere s članovima Predsjedništva BiH u nedjelju navečer sastao se dan poslije s predsjedateljicom Vijeća ministara BiH Borjanom Krišto te ministrima vanjskih poslova i obrane Elmedinom Konakovićem i Zukanom Helezom.

Nakon toga novinarima je kazao da NATO čvrsto podupire teritorijalni integritet BiH i zabrinut je secesionističkom i retorikom podjele kao i vanjskim utjecajima, posebice Rusije, javlja Hina.

To prijeti potkopati stabilnost i oslabiti reforme, kazao je Stoltenberg.

Podsjetio je da NATO već godinama djeluje u BiH jer ovu zemlju i regiju smatra iznimno važnima, a suradnju želi produbiti kroz politički dijalog i praktičnu suradnju, uključujući tu potporu vojnoj misiji “Althea” koju predvodi Europska unija.

Iskazao je potporu nastojanjima da se poboljšaju obrambeni kapaciteti BiH kao i euroatlantskom putu zemlje dodajući da su konačne odluke i odgovornost za to na političarima u BiH.

Svaka zemlja ima pravo izabrati svoje sigurnosne aranžmane bez miješanja sa strane, kazao je Stoltenberg svjestan dubokih podjela u BiH oko mogućeg članstva u Alijansi čemu se odlučno protive u Republici Srpskoj.

Krišto je kazala da je suradnja s NATO-om prilika za jačanje sigurnosti i obrambenih kapaciteta kako bi se efikasno odgovorilo na postojeće prijetnje. Stoltenbergu je zahvalila na paketu pomoći NATO-a vrijednog oko 50 milijuna eura kroz devet različitih projekata.

Krišto je dodala da su u BiH svjesni reformi koje se moraju provesti da bi država postala članicom NATO-a, no istaknula je da je za to potreban politički konsenzus unutar zemlje i kroz dijalog i uzajamno uvažavanje doći do takve odluke.

Na postizanju konsenzusa aktivno ćemo raditi, kazala je Krišto.

Suprotstavljena stajališta Predsjedništva BiH

BiH od 2019. godine ima odobren Akcijski plan za članstvo (MAP) koji podrazumijeva donošenje godišnjih planova reformi, no on za 2023. godinu još nije donesen upravo zbog unutarnjih političkih podjela.

Članovi Predsjedništva BiH s kojima je Stoltenberg razgovarao u nedjelju nakon toga samo su potvrdili poznata suprotstavljena stajališta.

Dok je članica državnog vrha Željka Cvijanović kazala da je Stoltenbergu prenijela da se Republika Srpska nastavlja protiviti članstvu u NATO-u, bošnjački član Predsjedništva BiH Denis Bećirović izjavio je da je jasno da je pridruživanje Alijansi obveza koja proistječe iz Zakona o obrani BiH pa to uz pridruživanje Europskoj uniji ostaje prioritetnom zadaćom.

Njih su dvoje na potpuno različite načine ocijenili i sigurnosno stanje u BiH. Dok je Cvijanović kazala da u BiH nema nikakvih sigurnosnih prijetnji, Bećirović je ustvrdio da vlasti RS ugrožavaju ustavni poredak BiH što se mora zaustaviti, navodi Hina.

Stoltenberg posjet BiH završava susretima s predstavnicima međunarodne zajednice u BiH, a nakon toga putuje na Kosovo.

(www.jabuka.tv)

11 komentara

  • Samo dalje svoje prste od nas, manje ce nas glava boljeti. Oni gdje god dodu problem izmisle. Eno Ukrajinu su uvukli u rat i sto sada. Svi peru ruke od Zelenskog i svi se povlace iz te price. Irak, Libija, Afganistan, Sirija,Palestinaca, Kosovo,Tajvan,bivša Juga itd. Gdje god se ovi metiljaju nije dobro. Gdje su god ova žarišta bila ili nulte ovi su bili tu negdje ili da ih pale ili gase. Posljedice vazda katastrofalne…

    • Kako nasra nabrzinu, ameri srušili šugoslaviju a ne milošević događinjima naroda. Idi ti tamo svojima u teheran sjevernu koreju moskvu.

  • Vidim u zadnje vrijeme i po ovom portalu sve više isfrustriranih muslimanskih komentatora. Pogledajte samo po klixu kako se promovira mržnja prema svemu što ima veze sa zapadno-europskom kulturnom baštinom, a također vidim da ima i tu pohrvaćenih jugonostalgičara koji su na tim relacijama. Ajde ove prve i mogu razumijeti, ipak je to druga (ne)kultura, i tamo gdje su većina jasno se može vidjeti koja je to bijeda i neimaština, a interesantno je to kako se oni međusobno izrabljuju, podvaljuju, lažu do kraja, a nitko od njih nikada ne kritizira svoje vlastodržce – kabadahije koje im isisaju zadnje kapljice krvi, zapravo sve isto kao u srednjovjekovnoj Bosni (tamni vilajet), a s druge strane za svu tu nesreću i taj jad krive isključivo – kršćanstvo. Jednom rječju teški primitivizam od kojeg se treba samo distancirati.
    >Što se tiče jugonostalgičara, neka se ugledaju na predsjednika Milanovića, kako se treba postaviti prema muslimanima u Bosni, jednostavno tu nema pomoći, iz dana u dan sve se više radikaliziraju, to vam govorim iz prve ruke…

  • Kad bi bilo idealno nitko ne bi nikoga napadao. Na žalost znamo da su ljudi isto kao i životinje, borba za teritorij u resurse, uskoro i za pitku vodu. Samo oni koji izmišljaju novo oružje su od zloga, šri novije oružje to više patnje. Ratova je bilo i bit će. Jedan majmun misli da je njegovo pravo da uzme ono što misli da je njegovo a možda nije jer drugi majmun misli da je njegovo.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.