Izvjesni masovni prosvjedi za prava umirovljenika u FBiH

Umirovljenici u Federaciji Bosne i Hercegovine šokirani su informacijama da će se mirovine 15. travnja povećati za mizernih dva posto.

To je daleko ispod minimalnih potreba ove populacije i nije im jasno kako su se proračunske kase mogle tako brzo isprazniti dolaskom nove Vlade Federacije.

Ne znam otkud ta priča o dva posto kada još nemamo podataka o bruto domaćem proizvodu i indeksu potrošačkih cijena. Svi su sada nekakvi analitičari. Ako je to točno onda nije dobro. Ja sam očekivao minimalno 17 posto s obzirom na inflaciju. Prošle godine mirovine su povećane za više od 20 posto, a sada odjednom nema novca. Kako prošle godine nam pune kase, a sada prazne?, pita Mirsad Terzić, predsjednik Saveza udruženja umirovljenika Unsko-sanske županije.

Naglašava kako Savez udruženja umirovljenika mora imati jasne zahtjeve prema Vladi Federacije BiH kao i da se razmatra opcija prosvjeda ako ne bude većeg povećanja mirovina.

Mi se u 2024. godine vraćamo na period koji je bio prije 2018. godine kada je udarna vijest bila da ide isplata mirovina petog u mjesecu!? Pitali ste me kako žive umirovljenici, pogotovo oni sa najnižim mirovinama koje su 565 KM. Oni poslije plaćanja svih obaveza, lijekova, komunalija, ima na raspolaganju dnevno po nekoliko konvertibilnih maraka.

On najbolje znaju kako žive. To nije život već puko preživljavanje, ispod svake granice siromaštva. Ne znam kako to da nazovem. Ali upamtite, kada umirovljenik zašuti onda je opasno! On više nema što govoriti, ne priča, razočaran je, ubijen, ne živi život. Šokirani su, govori Terzić za Faktor.

Mustafa Trakić, predsjednik Saveza udruženja umirovljenika Zeničko-dobojske županije kaže kako će se zbog teškog položaja umirovljenika 15. svibnja na Skupštini Saveza udruženja umirovljenika FBiH donijeti odluka ide li kompletan savez u masovne prosvjede.

Mislim da ide. Zajedno smo jači. Mi iz Zenice i Tuzle smo upozorili da ukoliko mirovine ne budu uvećane 10 posto od mirovine u prosincu, odnosno pet posto u travnju i ukoliko se ne izmjene članovi 79. i 80. Zakona o MIO-u, kako bi u ovoj godini mi imali izvanredno povećanje mirovina, pripremamo za masovne prosvjede. Svi umirovljenici su ostali nijemi na vijest da mogu očekivati povećanje mirovina maksimalno dva posto. Upravo ta šutnja je najopasniji komentar. To se zatišje pred buru. To mizerno povećanje je krajnji bezobrazluk, govori Trakić za Faktor.

Prisjetio se sastanka sa predstavnicima Vlade FBiH u ožujku.

Rekli su nam na sastanku da mi njih koštamo, a ja sam im rekao da nas skinu sa proračuna. Uzeli su naše četiri milijarde u proračun kako bi imali rekordan proračun. Naš premijer Fadil Novalić koji je sada nažalost u zatvoru, bio najbolji premijer prema populaciji umirovljenika. Prošle godine je bilo više od 20 posto povećanje, njegovim naporom je urađen novi Zakon o MIO-u. Onaj zakon koji je devastirao Zavod MIO je stavljen van snage, međutim ovi su ponovo nastavili po starom. Ponovno imamo veće mirovine od plaća, mislim na Oružane snage BiH, sada ide policija, KP domovi, ljekari…, govori Trakić i dodaje:

Slušamo priče iz sadašnje Vlade FBiH, Zavoda MIO FBiH, kako je mirovina povećana od 2018. godine za 60 posto, a ne pričaju koliko su otišli troškovi života, cijene hrane i sve ostalo. Njihove plaće koliko su povećane ne pričaju. Prosječna neto plaća u FBiH 2018. godine nije bila ni 900 KM, a sada je više od 1.300 KM. I još se kite tuđim perjem, nije njihovo perje.

Umirovljenici u FBiH ostaju bez jednokratne novčane pomoći?

(www.jabuka.tv)

48 komentara

 • Kako ih nije stid znaju sebi povecat a jadne penzionere samo provociraju dizu na kapaljku dno dna sramite se KOZNOFOTELJASI

  • Ne postoji dno dna ovo je za penzionere bezdan. Jos da raspisu trojkasi tender za nagradu bolnici u kojoj umre najvise penzionera.

  • Kako cemo biti slozni kad imamo POLTRONE koji slusaju vladu federacije na celu sa onim Kamenjarem iz Hercegovine.Vazno je da je on po svaku cijenu dosao na celo vlade federacije i da mudruje kao damisli da su penzioneri nepismeni i da apsolutno neznaju racunati.Samo svi ali svi na ulicu pa kome opanci a kome obojci.Lako je biti vlast kad upravljas narodnim parama.Nije to bas neka filozofija.Za sve nam uzimaju 17% a onda nam pruzaju na kapaljku dok brzo opet ne pokupe sto su nam ko fol pomogli.

 • Gospodine Mirsade ,zašto ne pozove te oe nzuonere na masovne prosvjede u svakoj općini na nivou BiH.Vi predsjednici udruga dogovorite se već jednom jer ovoga ponižavanja i tlačenja je dosta više …samo obećanja po cili godinu ,a cijene otišle u nebo .Pa dajte da. Eko od njih jedan mjesec živi od ovoga od čega mi živimo .

  • Tosi dobro rekao druze svaka opstina ima svoje udruzenje dabih okupio svoje penzionete na svojoj opstini koji bih prosvjedovali u svojoj opstini i tako svi u federaviji da blokiraju svoje opcine a nebih se moralo ici u sarajevo nego neradi niko nista u tim udruzenjima onisu svi ugrabili sebi nekoliko stotina maraka od nasih clanarina i bad njih briga za nama

 • Prošli put kad je Niksic bio premijer penzije,invalidnine I sve ostalo je kasnilo a budzet je bio u deficitu evo sad se opet ponavlja ista stvar,nepusmeniji i gluplji lik nije sjedio na mjestu premijera

 • Ovaj pit bul od premijera je sebi uzeo za pravo da ponizi penzionere,ah kako ce letiti i on i njegovi puleni i prije nego što je “zasjeo”i bas na penzionere “zajahao”malo mu što su sebi utrostrucili primanja pa sad od penzionera da nemiri……

  • 18:20,
   Ninimalna mirovina treba biti 1000 KM a zajamčena za 40 godina rada bar 1300 KM. I vratiti novce od doprinosa u Mio jer iz proračuna su mirovine sve manje a novci preusmjereni negdje.

 • Ne treba mu zaboraviti.On nekako samo voli ceste i asfaltiranje. Ovdje treba mijenjati sve. Sram da ih bude zato izdrzavamo ove uhljebe. Penzioneri zive najpostenije prvo državi a njima sta osta.

 • Svi na ulice i boriti se za svoja prava na normalan zivot a foteljasima smanjt plate jer nista ne rade u radnom vremenu obave sve svoje poslove pa sve do frizera ,kupovine i svega ostalog….bitno se pojavit na poslu onda mozes sta hoces.Ne smijemo se posutiti na ulice svi

 • Isplaćivanje morovina preko proračuna, a ne Zavoda MIO, je za zatvora. I oni još hvale Novalića zbog tog poteza. Za ne povjerovati. Vratiti novac u Zavod MIO, a ne sa novcem koji ljudi uplaćuju u taj fond krpati proračunske rupe. A to su radili i Novalić, a sada i Nikšić.

 • Nek oni sebe namire sram da ih bude umjesto da se poduzme za penzionere vi ih ponizavate dajete na kapaljku dno dna sram da vas bude

  • Koga briga za penzionere iz HR i tko ce biti premijer.ovdje u BiH je jad.treba se brinuti kako natjerati one koji su uzeli novac penzionera da i vrate penzionerima.ovo sto rade s povecanjem od 1,6 % je sramno.

 • Ovo je zaista sramotno šta rade od najranjivije populacije-umirovljenika.
  Za nas nema novca,a za njih svako malo ima.
  Mislim da je dosta ćutanja,treba izaći na ulice i sve blokirati do daljnjeg pa da onda vidimo šta će biti?

 • Dobro vlada radi da smanjenju broja peMzionera.Dobar penzioner je za njih samo mrtav penzioner..MMF je bio malo u posjeti kod vlade i već vidimo posljedice..Cijene svega u nebo a penzioneri neka rove po kontejnerima..Ova vlada je definitivno sve razočarala..

 • Stvarno je sramno sta rade od nas penzionera. Kada su penzije u pitanju razmatraju se godinu dana, a njihove plate se resavaju cak i telefonima.

 • Jednostavno rešiti. problem građanski neposluh obustaviti plaćanje svih usluga od komunalnih preko elektro i telekoma i garantujem i roku od dva meseca kolaps u državi jer su penzioneri osnovne platiše i glavni priliv novca od petog do desetog u mjesecu i to im je glavni priliv novca da kojim se krpedo sljedeće mirovine

 • Eto vam ih pa glasajte opet za ove iste sami smo sebi krivi treba birati ljude koji će predstavljati penzionera u parlamentu odnosno osnovat stranku penzionera a ovu bagru rastjerati da ne odlučuju o pravima penzionera

 • Koga briga za penzionere,umrite,robovali ste citav zivot,sad krepajte,politicari i popovi ista Go…. Sto sad ne dignete glas popovi za nejake,a nije vam u cilju,treba dupe lizati politicarima..Mafija sve,pardon gori ste od mafije

 • Ređo Mehić se ne oglašava već pogoduje svakoj vladi i zato ga predsjednici kantonalnih odbora trebaju smjeniti a zatim na proteste.

 • Ne treba prozivat pojedince,svi pusu u isti rog a to je njihov dzep
  Moraju pare trosit na svoje prohtjeve nisu im dovoljne visoke place dnevnice naknafe za odvojen zivot nego yreba za tzv reprezentaciju i to duplo od svega.Mogu sta hoce kada nema onih koji se bore za nasa prava.Fuuuuj.

 • Treba osnovati mladez stranke umirovljenika, ja se prijavljujem za predsjednika. I izici na proteste . Sramota sebi i uskrsnicu dali a umirovljenicima nista.

 • Samo tražite mirovinu za 30 i više godina staža da bude minimum kao zastupnicima za 2 godine staža u parlamentu barem toliko zaslužuje te. Imate podršku nepolitička obični ljudi

 • Evo ja ne znam šta se čeka …kad će biti prosvjedi ? Na jesen 🙄Nije mi jasno šta se još triba desiti da bi konačno rekli DOSTA KOPIVi! Svi toljage i sve stići …zatvoriti granične prelaze .sve do jednoga !!!

 • Sramota da čovjek sa tako malo.osvojenih glasova bude izabran za premjera Federacije. Sebi je povećao platu za 400 km, ministrima za 360 km, a zastupnicima 315 km. Za penzioni fond je rekao da je u dubiozi od 400 miliona, Vjerovatno su svjoje povećanje plata pripisali penzionom fondu. Prihodi od PDV-a nikad veći, a federalni budžet u dubiozi poslije toliko godina. Zato svi na proteste.Svim budžetskim korisnicima su povećali plate pa žive ko lordovi.Nadam se da će na lokalnim izborima izgubiti, i da ćemo se konačno riješiti ovih likova i da mlađe generacije preuzmu vlast. Jako razočarana sadašnjim stanjem..

 • Bitno je da je izracunata prosjecna penzija i hvale se njenim iznosom a tu penziju niko ne prima. Sto se tice minimalnih penzija svi su u istom kosu i oni sa 15 i oni sa 30 godina staza,i oni bez skole i sa fakultetom.Ni u jednoj ovo drzavi nema pa cak ni u Republici Srpskoj

 • Zali cemo mi za Novalicem kad god je tu Niksic ovako ce nam bit a da?smo pametni koliko penzionera imada se osnuje stranka bili bi br jedan pa bi se nase pitalo a mi ovce biramo ove trenutne foteljase koji samo misle na sebe pod hitno mijenjat presjednika stranke jer nije se lud borit za nas kad ima moje tri i vise penzije obavezno protesti svi u svojim opstinama ako ne urodi plodom u Sarajvo

 • Nek je on sebi poveco platu 400 KM i ostalim nehljebovicima i isplatio 2520 KM pomoci a penzioneri neka umru od gladi. Daboga osto bez svega i trosio svoju platu koju mu mi dajemo u lihekove akb

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.