Počelo suđenje Cikotiću i Mlaći za zločine u Bugojnu

Čitanjem optužnice i uvodnom riječi Državnog tužiteljstva počelo je suđenje Dževadu Mlaći i Selmi Cikotiću za zločine nad ratnim zarobljenicima počinjene na području Bugojna 1993. godine.

Mlaćo je optužen u svojstvu predsjednika Ratnog predsjedništva Bugojna, a Cikotić kao zapovjednik Operativne grupe Zapad Armije BiH.

Mlaćo se tereti da je naredio ubojstva zarobljenika hrvatske nacionalnosti, zahtijevajući da se napravi popis 23 do 26 ekstremnih zarobljenika koji će biti likvidirani. Kako se navodi u optužnici, Vojna policija 307. brigade odvela je grupu zarobljenika prvo u prostorije “BH banke”, gdje su mučeni i premlaćivani, usljed čega su trojica preminula, a ostali su odvedeni na planinu Rostovo, gdje su ubijeni u listopadu 1993. godine.

Dževad Mlaćo naredio je da se zarobljenici označeni kao ekstremni izdvoje i odvedu na posebnu lokaciju, u prostorije motela na Rostovu, koju je osobno odredio i na koju je, u razdoblju kada su zarobljenici premlaćivani i ubijani, dolazio, navodi se u optužnici.

Dodaje se da je od premlaćivanja jedan zarobljenik na Rostovu preminuo, a jedan je uspio pobjeći prilikom transporta do motela, dok su ostali ubijeni iz vatrenog oružja. Posmrtni ostaci većine nikada nisu pronađeni.

Tužitelj Mladen Vukojičić ukazao je u uvodnoj riječi na osobni dnevnik optuženog, u kojem se navodi: “Zvanično: Ne smijemo imati civilnih zarobljenika, tajno – ekstremni dio zarobljenih vojnika da se likvidira.” Dodao je da je u zabilješkama iz kolovoza 1993. navedeno da se ekstremni izdvoje i unište, te da se nikom ne prijavljuju.

Suđenje Mlaći i Cikotiću posljednja prilika da se nađu tijela 15 Hrvata iz Bugojna

Prema optužnici, Mlaćo je zaustavio transport zarobljenika u Zenicu zbog navodno bezbjednosnih i tehničkih razloga.

Vukojičić je kazao da su Ratno predsjedništvo i Mlaćo donosili odluke koje prelaze njihove ovlasti i prekomjerno utjecali na rad službe vojne sigurnosti.

Predsjednik Ratnog predsjedništva nije ovlašten izdavati naloge bilo kojem pripadniku vojnih organa, rekao je tužitelj ukazujući na izjavu svjedoka da se “ništa nije moglo” bez Mlaće.

Cikotića optužnica tereti da nije spriječio podređene pripadnike 307. brigade da počine kaznena djela, kao i da je propustio da poduzme mjere zbog mučenja i ubojstava ratnih zarobljenika. Vukojičić je ukazao na nekoliko dokumenata na osnovu kojih je Cikotić znao da postoji problem sa zarobljenicima, a među kojima je i naredba zapovjednika Trećeg korpusa da se zarobljenici prebace u Zenicu.

Svakom zapovjedniku ovo bi bila više nego alarmantna situacija da provjeri šta se događa, kazao je tužitelj.

Optužnica tereti Cikotića i da je od rujna do prosinca 1993. izdavao naredbe podređenim pripadnicima 307. brigade da zatvorenike hrvatske nacionalnosti odvode na prinudne radove na prve borbene linije, gdje su kopali rovove i bili korišteni kao “živi štit”. Prilikom radova, kako se navodi, tri zatvorenika su smrtno stradala, a nekoliko ih je ranjeno.

Obrane su navele da u ovoj fazi neće iznositi uvodne riječi. Braniteljica Edina Rešidović je napomenula da je protiv Cikotića vođena istraga od 2006. do 2018. a da je ova optužnica podignuta na istim osnovama.

Saslušanje prvih svjedoka zakazano je za 26. travanj, priopćila je Balkanska istraživačka mreža Bosne i Hercegovine (BIRN BiH).

(www.jabuka.tv | Foto: Armin Durgut/Pixsell)

5 komentara

  • Muslimanska Armija je znala dobro koga może ubijati ….samo tko nije musliman.

    I posle hoće reći MZ da su oni bili Armija BiH.
    Svaki Narod u BiH je imao svoju Vojsku a tek danas te tri Vojske po sporazumu iz Dayton čine prvi puta jedinstvene OS BiH.

  • Ovi muslimani imali su najkrvoločniju “armiju”. Nema što ti banditi nisu činili, a sad svaki dan dreče: UZP, UZP, UZP… Da, bio je UZP, radili su da baš ovakvi kreteni kao Mlaćo i Cikotić, Ganić, Alagić, Orić, Hadihasanović, Kubura, Patković, Delić, Dudaković, Abdić Tigar, Mahmuljin, Caco, konjički i jablanički koljači na čelus Bećom Behmenom! I još puno sličnih, na čelu s uginulim monstrumom Alijom Izetbegovićem, zapovjednikom mudžahedinske smrdljive rulje.

  • najveća je laž da je BiH od 91-95 imala svoju Armiju !

    Istina je…… da su 3 tri konsitivna Naroda u BiH imali svoje Vojske i Armije od 91-95.

  • Sud i tuzilastvo su i dalje pod kontrolom bosnjackog vrha i hobotnice Aida. Znaci od pravičnog suđenja nista. Ovaj zlikovac Selmo promjenio sve ministarske pozicije u BiH i sada ga kao sude nakon 29 god. za ratne zlocine. Macku o rep to okacite. HDZ je u vise mandata dizi ruku i glasao da ovaj idiot bide ministar.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.