Schmidt o državnoj imovini: Nisam rekao da neću nametnuti zakon

Visoki predstavnik Christian Schmidt gostovao je u Pressingu na N1 gdje je, između ostaloga, razgovarao o tome hoće li nametnuti Zakon o državnoj imovini.

Nisam rekao da neću nametnuti zakon. Neki imaju očekivanja, želje ili strahove, ali o tome lokalni organi trebaju odlučiti uz pomoć međunarodne zajednice. Da budem vrlo jasan, potrebno je da svi pokažemo privrženost, Slovenija, Crna Gora, Srbija. Mi smo jedina zemlja u bivšoj Jugoslaviji koja nije riješila ovo pitanje. Dajte da sjednemo zajedno i radimo i pokažemo novi optimizam.

Na pitanje voditelja zašto ide na sastanak s Vučićem, odgovorio je:

Mi smo sada u nekom novom dobu EU integracija i ja nastavljam sa aktivnostima. Sutra idem u Beograd da se sastanem sa Vučićem i bitno je da radimo na razvoju situacije u BiH prema EU. Hrvatske je već u Evropi, a mi smo negdje između toga. 

Državna imovina – (ne)rješiv problem u BiH

Mislim da je dobro razmisliti o svemu i razgovarati o svemu što je na sceni. Ponekad čujem razne stvari iz Banjaluke, ja ću pomoći da se dođe do riješenja državne imovine. Ako to ne riješimo, nećemo imati investicije u BiH. Državna imovina ne treba nikome da ulijeva strah da ću ja uzeti nešto od bilo koga, ne, radi se o tome da treba imovinu dati onima koji imaju priliku da mijenjaju stvari u zemlju.

Voditelj ga je zatim upitao što će reći Vučiću ako ga pita u čemu krši Daytonski sporazum.

Ne znam šta će me pitati, ali ako bude pritužbi oko toga gdje se krši Dayton, definitivno znači da država ima pravo odlučiti što je državna imovina, a ne samo da polaže pravo na državnu imovinu, pojasnio je visoki predstavnik.

Nadalje, pojasnio je rješenje koje zagovara, a koje ide u pravcu da država ostane vlasnik imovine, uz odgovor ima li prostora da nešto od imovine pripadne entitetima.

Prema odluci Ustavnog suda, država treba donijeti zakon o tome. Ne radi se o tome da imovina pripada samo državi, mislim da postoji dosta nerazumijevanja po tom pitanju. Ako kažemo da imovina definira granice entiteta, države, distrikta, to je pogrešno. Ako je zgrada u kojoj sjedimo privatna imovina, to ne znači da ŽS završava na vratima ove zgrade.

Želim da pomognemo u ovome i shvatimo o čemu se radi. Postoji zlatna prilika da se pitanje sada riješi, da se neka imovina uzme i iskoristi za javne službe, da se ulože neka sredstva i vrati ljudima na korištenje. Neki u BiH misle o tome da sve ovo što mi radimo ne pripada narodu, a državna imovina je imovina naroda. Moramo naći način kako da se njome upravlja i raspolaže onim što se od nje može zaraditi. Ja bih sugerirao neke ideje, ali ne bih provodio, kazao je Schmidt nastavivši kako BiH uz pomoć međunarodne zajednice može doći do rješenja i kako treba prekopirati rješenja drugih zemalja.

U ŽZH se zbog Schmidta ne može kupiti državna zemlja

Moramo biti oprezni. Ulazimo u pravna obrazloženja o različitim mogućnostima i vidovima. Vi ste u pravu, moramo razlikovati između onih koji koriste imovinu i onih koji su vlasnici imovine. Najbolje je pitanje tko ima dozvolu da proda imovinu i tko koristi novac od te imovine. Mislim da je ovo sve rješivo. Ne znam kakvo je stanje u drugim državama, ali mislim da je u velikom broju riješeno, dodao je Schmidt.

Kazao je kako ostavlja prostor svim razinama javne odgovornosti, najvažnije je da oni ne mogu sami odlučiti kome što pripada.

Mora se sjesti zajedno za stol i reći kome što pripada ali sve treba biti u službi javnosti, pojasnio je visoki predstavnik i ispričao:

Imam spisak u uredu sačinjen prije desetak godina, radi se o tisućama primjera razne imovine koji se može iskoristiti za razne svrhe. Što se tiče moje zemlje, mi smo morali raspolagati imovinom prethodnog režima. Mi smo morali naći način da upravljamo time i postigli smo uspjeh. Vrlo je jasno da novac nije mogao završiti u ničijim džepovima osim gdje treba. I dobra volja. Ne samo da sjedimo i pričamo, ja sam optimist da se može uraditi i u tijeku ove godine.

(www.jabuka.tv)

4 komentara

  • Iđi gade jedan. Tako su Turci nametali svoje zakone.
    Sto ce nam izbori i pravo glasa kad ti mozes samo tako reci svoj zakon

  • Herr Schmidt….do kada ćeŝ trpiti Komŝića da uzurpira mjesto od Hrvata ?
    Ili reci javno da to nesmijeŝ dirazi zbog naređenja Amerikanaca.

  • Schmitt halt die Fresse und verpisst dich woher du gekommen bist. Wenn du was wärst hättest du jetzt eine Funktion in Deutschland und nicht in diesem Hinterland namens bosnien und herzegowina

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.