Državna imovina – (ne)rješiv problem u BiH

Nakon skoro tri desetljeća, na dnevni red bh. političke scene stiglo je i pitanje državne imovine.

Očekivano, podijelilo je političare, piše BHRT.

U Federaciji stav je jasan, državna imovina pripada državi i može se koristiti na nižim razinama. U Republici Srpskoj državnu imovinu knjiže na entitet, a predsjednik entiteta Milorad Dodik prijeti odvajanjem, ako država bude titular.

BiH više od 15 godine ne može riješiti pitanje državne imovine. Pokušao je to i Ured visokog predstavnika 2005. godine, ali bezuspješno. Pitanje državne imovine pokazalo se kao Gordijski čvor Daytonskog mirovnog sporazuma, kaže profesor ustavnog prava Kasim Trnka.

Ustavni sud BiH u onih pet odluka koje se odnose na pitanje državne imovine dao je jednu precizniju definiciju što spada u pojam državne imovine i tu prije svega moramo razlikovati ona dobra, one objekte koji služe svim građanima BiH, ističe Trnka.

Pored općeg dobra, u državnu imovinu spada i sve ono što služi državnim organima u obavljanu njihove javne funkcije, i ono što je po međunarodnom Sporazumu o pitanjima sukcesije bivše SFRJ prešlo na državu BiH, kaže struka.

Zajedno sa državnom imovinom treba izmijeniti set koncesijskih Zakona, jer postojeći set nije podrazumijevao državu kao titulara vlasništva i da država može imati izvorne prihode, navodi stručnjak za državnu imovinu Muharem Cero.

Politika i ovo pitanje tumači različito. Stav političara u entitetu Federacija je jasan, država je vlasnik državne imovine. U drugom entitetu, Republici Srpskoj, državnu imovinu knjiže na entitet i prijete otcijepljenjem ako država bude titular.

Posljednji pokušaj Republike Srpske da donošenjem Zakona o nepokretnoj imovini prisvoji državnu imovinu, suspendirao je visoki predstavnik u BiH.

Snage koje vole BiH neće prihvatiti drugo rješenje koje može odstupiti od rješenja kakva imamo u regiji Europskoj uniji, kaže predsjedavatelj Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Denis Zvizdić (NIP).

Mi se apsolutno ne protivimo da oni u Federaciji imovinu knjiže na Federaciju jer je to Ustavom zagarantirano pravo, kao što je Ustavom zagarantirano pravo Republike Srpske da se imovina knjiži, kao što je i uknjižena na Republiku Srpsku i tu nema kompromisa, navodi poslanik SNSD-a u PD PSBiH Milorad Kojić.

Samo voljom državne vlasti, politikom devolucije i decentralizacije oni mogu biti korisnici tih resursa. Sasvim je jasno da je ovdje povrijeđeno pravo države BiH da bude suvereni titular svoje imovine, smatra Elvis Fejzić, profesor UNSA-e.

Svoj sav o ovom pitanju dala je i Ambasada SAD u BiH. Državna imovina Bosne i Hercegovine pripada državi, a za njeno reguliranje potreban je zakon na državnoj razini.

Naglašavaju da to nije stvar mišljenja, već ustavna i pravna činjenica. OHR je u travnju  formirao radnu grupu stručnjaka, kao dio procesa tehničkih konzultacija o državnoj imovini.

Okupljena je grupa najboljih eksperata stranih i domaćih koji sada rade zajednički sve do ljeta. Izradit će izvještaj i uputiti ga u PSBiH i tamo će se razmatrati i rješavati ovo pitanje, ističe šef Delegacije EU u BiH Johann Sattler.

Presude Ustavnog suda BiH koje se tiču državne imovine bit će polazna osnova za rješavanje ovog važnog pitanja koje će se uskoro naći na stolu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine.

(www.jabuka.tv | Foto: Zastave BiH / Twitter)

7 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.