Slovenski mediji upozorili građane da su hrvatske ceste opasne

Cijenjeni slovenski Avtomagazin objavio je članak pod naslovom Idete li ovih dana u Hrvatsku? Pazite, hrvatske ceste smatraju se jednima od najmanje sigurnih u Europi…

U tekstu se, tako, između ostaloga navodi:

Mnogi će Slovenci tijekom prvomajskih praznika hodočastiti na jadransku obalu.

Prema najnovijoj studiji koju je provela švicarska stranica Vignetteswitzerland.com, Hrvatska je svrstana među najopasnije zemlje za vožnju u Europi, točnije na četvrto mjesto ljestvice.

Prema navedenoj stranici, naši južni susjedi godišnje bilježe oko 71.20 smrtno stradalih u prometu na milijun stanovnika. U 2023. godini na hrvatskim cestama poginule su 274 osobe, od čega 74 motociklista i suvozača, piše Avtomagazin.

Članak se dalje referira na tvrdnju voditelja Službe za sigurnost cestovnog prometa Josipa Mataije izrečenu na HRT-u, a što je prenio i Index, kako su hrvatski policajci lani zabilježili više od 750.000 prometnih prekršaja te da čak 230 hrvatskih vozača mjesečno ostane bez vozačke dozvole!

Index.hr je provjerio navedenu studiju i otkrio sljedeće. Da, Hrvatska je na neslavnoj listi zaista na visokom četvrtom mjestu – samo iza Rumunjske, Srbije i Bugarske – a jedini je kriterij broj poginulih na milijun stanovnika.

Međutim, podaci su sve samo ne novi: tako se uzimaju brojke iz 2012. i uspoređuju s onima iz 2022. godine, u kojem je razdoblju Hrvatska napravila veliki pozitivni skok od 22.5 posto smanjenja smrtnosti. Kalkulacija izrađivača studije – koja je inače na samo tri stranice – to smanjenje očigledno nije vrednovala.

Mobilni timovi s čitačima uređaja na hrvatskim autocestama će loviti neplatiše

Kao najsigurnije u Europi ističu se ceste Norveške, Švedske, Ujedinjenog Kraljevstva…

Inače, zaista je upitan kriterij poginulih na opću ocjenu sigurnosti. Jer, primjerice, među 10 najopasnijih zemalja ovdje je i Luksemburg, a prilično smo uvjereni da se tamo ne divlja po cesti, piše Index.hr.

Kriteriji kao što su broj kilometara autocesta, kvaliteta tunela (gdje je Hrvatska već godinama pri vrhu), kvaliteta vertikalne i horizontalne signalizacije ili slično nisu uzeti u obzir, tako da jednostavno na ovu švicarsku studiju moramo gledati s podosta rezerve.

Ako putujete u inozemstvo, pripazite na ova važna pravila

(www.jabuka.tv | Foto: Nikola Cutuk/PIXSELL)

3 komentara

  • Haha ha , vazda se spominje dobrosusjedna država. Sve je to većim djelom ispravno što govore samo se treba viditi u kojem kontekstu se to spominje. Upitna slučajnost je što se ovakve akcije redovno dešavaju na startu i uoči turistčke sezone. Zanemaruju činjenicu da toj navedenoj situaciji uvelike pridonose strani vozači i ne mali broj slovenskih vozača. Na kraju nek je nami slovenija dobrosusjedna zemlja.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.