Službeno probijen tunel Novi kod Mostara

U petak je probijen tunel Novi na magistralnoj cesti M6.1, dijelu mostarske južne obilaznice.

Spomenuti tunel dug je 915 metara, a vrijednost ugovorenih radova iznosi nešto više od 25 milijuna maraka.

Na izgradnji tunela bila su angažirana poduzeća Hering iz Širokog Brijega te Azvirt iz Azerbajdžana.

Federalna ministrica prometa i komunikacija Andrijana Katić u izjavi medijima je iskazala zadovoljstvo uspješnim završetkom probijanja tunela Novi, koji je ujedno, smatra ministrica Katić, i jedan od najzahtjevnijih dijelova na toj dionici.

Južna obilaznica, opet kažem, je jedan od najvažnijih prometnih projekata i izmješta promet iz urbanog dijela grada, smanjuje te negativnosti na gradsko područje i povećava sigurnost u prometu, istaknula je ministrica Katić.

Vlada Federacije, naglasila je ministrica, stoji i uz ovaj projekt, te je u Proračunu za 2024.godinu osigurala dostatna sredstva i za sadašnje radove, ali i za njihov nastavak.

Zbog toga apeliram na Grad Mostar da još ambicioznije krene u eksproprijaciju i izvlaštenja da možemo i dalje nastaviti s ovim projektom južne obilaznice prema Rodoču, kazala je ministrica Katić.

Direktor Cesta Federacije BiH Ljubo Pravdić podsjetio je kako se radi o nastavku izgradnje južne obilaznice Mostara.

Jedan dio, nekih 7,5 kilometara, je završeno, a riječ je o dijelu Međine-Miljkovići.

Ovaj dio se financira iz kredita EBRD-a, u sklopu programa organizacije magistralnih cesta Federacije Bosne i Hercegovine.

Foto: Fena

Ovaj ugovor je potpisan u kolovozu 2022.godine, a izvođač radova je Hering i Azvirt. Vrijednost ovog ugovora je 25.1 milijun konvertibilnih maraka bez PDV-a, a rok izvođenja radova je bio 24 mjeseca, kazao je Pravdić.

Pojasnio je kako se skupa s tunelom, koji je dužine 915 metara, radi i servisni tunel za evakuaciju, dužine oko 780 metara.

Međutim, s obzirom na sve probleme koje smo imali s nekim imovinsko-pravnim pitanjima i do projektiranja samog projekta, mi smo izvođače uveli u 11. mjesecu 2022. godine i očekujemo da će negdje u siječnju 2025. godine biti ovo sve skupa završeno, navodi Pravdić.

Foto: Fena

Kazao je kako paralelno Grad Mostar radi na nastavku projekta južne obilaznice, od tunela Novi do Rodoča, i to je ukupno oko 3 km dužina te trase.

Najavio je kako će se uskoro raspisati natječaj za ovu fazu, koja bi trebala koštati nešto više od 20 milijuna, a vrijeme izvođenja trebalo biti trajati oko 2 godine.

Ovaj projekt u nastavku će financirati Vlada, koja je već u programu kapitalnih investicija predvidjela negdje oko 6 milijuna konvertibilnih maraka, iz kojih se radi izvlaštenje i priprema ovog svega, kazao je Pravdić.

Gradonačelnik Mario Kordić smatra to za Mostar osobito važnim infrastrukturnim projektom, koji će smanjiti gužve te broj kamiona koji prolaze kroz sami centar grada.

A jedna dodatna dimenzija je, ako se sjećate, u prostornom planu Grad Mostar je planirao jednu veliku industrijsku zonu na području Miljkovića. Tek sa završetkom ovog projekta to dobiva pravi smisao, poručio je mostarski gradonačelnik.

Po njegovim riječima, infrastrukturno se povezuje zapadna Hercegovina, i lakše će se i brže dolaziti iz pojedinih mjesta prema Mostaru.

(Fena)

10 komentara

  • SAMO NEDAJTE ČOVI, SAFETU, KABIRIJU I OSTALI SVINJAMA DA SE NASLIKAVAJU S VAMA JER NISU VAM DOSTOJNI OČISTITI RADNE COKULE..

    • hahaha prvo ga probili, pa onda malo zakrpili da ga opet probiju kad dođu političari hahaha ovo je kao srbi kad su svečano otvarali bankomat 😄

  • Ovaj naslov je trebao glasiti Ponovno probijen tunel Novi.
    Prije dva dana je bila ista vijest, na istom portalu ali bez cementiranog proboja.
    Nije meni problem što oni lažu, nego što misle da im vjerujemo.

  • Slažem se. Svi ovi naguzi što su se došli naslikavati nisu dostojni očistiti radne čizme radniku koji je ostao graditi jadnu i bijednu našu BiH.

  • Sve YUDEZE posrbice odmah zatrpati u tunelu da ne vide nikada više svjetlosti.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.