Gradonačelnik Banja Luke osumnjičen za nenamjensko trošenje novca

Protiv Draška Stanivukovića, gradonačelnika Banja Luke i Vuka Višekrune, ovlaštenog potpisnika u Odjeljenju za prostorno uređenje gradske uprave, podnesen je izvještaj Okružnom javnom tužiteljstvu zbog sumnje da su nenamjenski trošili kreditna sredstva u iznosu od blizu 1,8 milijuna maraka (oko 900 tisuća eura).

To je potvrđeno iz Okružnog javnog tužilaštva u Banja Luci za Radio Slobodna Evropa (RSE) u srijedu 3. travnja.

U toj pravosudnoj instituciji su naveli da će postupajući tužitelj nakon upoznavanja sa dostavljenim izvještajem kojeg je dostavila Policijska uprava Banja Luka “odlučiti o daljnjem tijeku postupka”.

Prema policijskom izvještaju, Stanivuković se sumnjiči za kazneno djelo “obmana pri dobivanju kredita ili drugih pogodnosti”, a Višekruna za kazneno djelo “zloupotreba službenog položaja ili ovlaštenja”.

Postoje osnovi sumnje da je osoba D.S. navedeno kazneno djelo počinilo od 10. listopada 2023. do 6. ožujka 2024. godine, na način da je iskoristio kreditna sredstva u iznosu od oko 1.767.129 maraka za namjenu drugačiju od one koja mu je odobrena. Osoba V.V. se sumnjiči da je 1. studenog i 6. studenog 2023. godine iskoristilo svoj položaj i ovlaštenja, te potpisalo dokumente koji su u suprotnosti sa važećom dokumentacijom, priopćeno je prethodno iz PU Banja Luka.

Prijava dolazi nakon višemjesečnih optužbi skupštinske većine u gradskoj skupštini, predvođene Savezom nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), koji su optuživali Stanivukovića da je nezakonito trošio gradski novac mimo zacrtanog proračuna za 2023. godinu.

Zbog manjka proračunskih sredstava kasnili su i poljoprivredni poticaji, te davanja za socijalne kategorije.

Proračun Banja Luke za 2023. godinu usvojen je krajem prosinca 2022. godine u iznosu od 186 milijuna maraka (oko 93 milijuna eura).

U ožujku je napravljen rebalans kojim je proračun povećan na više od 213 milijuna maraka (oko 106,5 milijuna eura).

Povećanje je urađeno najviše zbog kreditnog zaduženje i sredstava potrebnih za završetak sportskog centra gdje je održan teniski ATP turnir obitelji Đoković.

Nakon toga banjalučki gradonačelnik je tražio novi rebalans proračuna u rujnu prošle godine. Od tada skupštinska većina nije željela da zakaže sjednicu na kojoj bi se raspravljalo o tome.

Ovim rebalansom proračun za 2023. bi trebao biti povećan na preko 234 milijuna maraka (oko 117 milijuna eura).

Stanivuković je tvrdio da novca na računu Grada ima, ali da se ne može rasporediti bez rebalansa proračuna.

Istovremeno, u SNSD-u su istakli kako je već usvojen proračun za 2024., zbog čega tvrde da je nemoguće uraditi rebalans za prošlu godinu.

Konsolidirani izvještaj o izvršenju proračuna za čitavu godinu još nije urađen.

(www.jabuka.tv)

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.