Apel stanovništvu BiH da se pridržava minskih znakova

Povodom 4. travnja, Međunarodnog dana podizanja svjesnosti o opasnosti od minsko eksplozivnih sredstava, Centar za uklanjanje mina u Bosni i Hercegovini još jednom skreće pažnju da je u BiH i dalje ugroženo 500.000 ljudi zbog postojanja minske opasnosti.

Nažalost, i 30 godina nakon završetka rata, još uvijek dolazi do minskih nesreća u kojima stradaju naši sugrađani. U 2023. godini, jedna osoba je prilikom ulaska u minski obilježeno područje u Dobojskoj općini, izgubila život i to prilikom sakupljanja sekunardnih sirovina, priopćeno je iz BHMAC-a.

Do sada su u Bosni i Hercegovini stradale 1.782 osobe, od čega 625 smrtno.

Veličina sumnjive opasne površine u Bosni i Hercegovini iznosi 838,29 km² ili 1,63 posto u odnosu na ukupnu površinu Bosne i Hercegovine.

U 2023. godini sumnjiva opasna površina je smanjena za 31,99 km², dok je pronađeno i uništeno 814 mina, 484 neeksplodiranih ubojitih sredstava i 194 komada kasetne municije. Procjenjuje se da preostali broj očekivanih mina u BiH iznosi 170.657.

Prema novoodobrenom roku u skladu sa Konvencijom o zabrani protupješačkih mina, predviđeno je da naša zemlja bude očišćena od mina do 2027. godine. Međutim, prema praćenju dosadašnje dinamike realizacije i aktivnosti na reviziji važeće Strategije protuminskog djelovanja, sasvim je izvjesno da će doći do produženja navedenog roka.

Vršitelj dužnosti direktora Centra za uklanjanje mina u BiH Enis Horozović naglašava da jedino dobra politička volja i efikasna koordinacija mogu voditi ka pronalaženju adekvatnih rješenja i konačnoj eliminaciji zaostalih minsko eksplozivnih sredstava.

Ovogodišnje aktivnosti obilježavanja 4. travnja uključuju početak kampanje “Jeste li svjesni” koju realizira Centar za uklanjanje mina u BiH i nevladina organizacija MAG, sa ciljem da se putem društvenih mreža distribuiraju poruke i materijali koji upozoravaju na minsku opasnost i na taj način spriječe minske nesreće.

U suradnji sa ministarstvima obrazovanja i znanosti i nadležnim pedagoškim zavodima FBiH i RS i ove godine se nastavlja edukacija školske djece uzrasta od petog do devetog razreda osnovnih škola putem realizacije “sata upozoravanja na opasnost od mina”, čime će djeca biti upoznata sa porukama koje život znače.

Kako je proljeće uvelike zagazilo u naše prostore, podsjećamo da se na području gdje su se nekada vodila ratna djelovanja, još krije opasnost u vidu zaostalih minsko eksplozivnih sredstava. Apeliramo na stanovništvo da se strogo pridržava postavljenih minskih znakova i izbjegava nepoznata područja, poručili su iz BHMAC-a.

Mobilna aplikacija sa minsko sumnjivim površinama u BiH je trenutno dostupna na iOS platformi, dok će za korisnike Android sistema biti uskoro dostupna.

Široki Brijeg: Prilikom rušenja Duhanske stanice pronađene školske mine

(www.jabuka.tv)

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.