Evo gdje će završiti kamen od Duhanske stanice u Širokom Brijegu

Rušenje objekata bivše Duhanske stanice počelo je 27. veljače 2024. godine, a to je, uz obnovu zgrade Gimnazije, najveći projekt u ovoj godini u Širokom Brijegu.

Nekoliko dana prije početka rušenja javnost u Širokom Brijegu bila je podijeljenja oko rušenja južnog magacina Duhanske stanice. On je sravnjen sa zemljom u roku od dva dana te je tako jedan dio povijesti Širokoga Brijega zauvijek nestao.

No, netko se pobrinuo da se dijelovi te zgrade ugrade u buduće građevine u Širokom Brijegu.

Kako neslužbeno doznaje portal Jabuka.tv, ubrzo će uz pomoć projekta sufinanciranim iz fondova Europske unije krenuti rekonstrukcija srednjovjekovne utvrde Kruševac koja se nalazi u Borku u blizini jednog od izvora rijeke Lištice.

Ostatci utvrde Kruševac (Foto: Fort-Net.org)

S obzirom da je Grad Ljubuški u proteklih nekoliko godina obnovio tvrđavu hercega Stjepana te na taj način privukao dodatne turiste, slična priča radit će se i u Širokom Brijegu te Kruševac biti vraćen u prvotno stanje.

Originalni nacrti utvrde Kruševac čuvaju se u Carigradskom arhivu u Istanbulu, a upravo će prema njima biti rađena obnova. Dio kamena iz južnog magacina Duhanske stanice bit će iskorišten za utvrdu Kruševac.

Jedan dio kamena bit će iskorišten za nove mostove u Širokom Brijegu. Tako će budući pješački most preko rijeke Lištice kod robne kuće biti u potpunosti izgrađen od spomenutog kamena dok će novi most na Zorićevini, koji će spajati središte grada s Obilaznicom, biti ukrašen kamenom s magacina Duhanske stanice.

Gradit će se novi most koji će spojiti središte Širokog s Obilaznicom

Kako neslužbeno doznaje portal Jabuka.tv, ostatak kamena od Duhanske stanice moći će kupiti sve punoljetne osobe s prebivalištem u Širokom Brijegu. Jedna osoba moći će kupiti maksimalno dva kamena bloka, a prodavat će se putem javne licitacije čiji će datum biti naknadno određen.

Na ovaj način kamen od kojeg je bio izgrađen jedan dio povijesti Širokoga Brijega još dugo vremena će ostati ”živjeti” u svom gradu.

Analiza: Monumentalne Doganuše – katedrale industrijske arhitekture

(www.jabuka.tv)

30 komentara

 • A preseravanja bgt..Hahaa,prodavali bi oni po dva kamena?
  Ajmo papani i onda te novce dajte dobročinitelju s Radobolje jer da je on rekao i htio po tri (.tj.treći ) imali bi ga.( po tri bovana).Međutim , drug je rekao ne želim treći i zato narode podudlaj,nisi ga vidio.
  Cirkusanti kolo vode a ovakvu režiju još niste vidjeli.Bit će jagma i otimačina za te dvije plojke garant.Ajmo omladino ADZa u red u Mire po novce a onda opet u red i kupujte plojke s tim novcima.Samo ce dug Grada sa 2 milijuna narast na t 3..🤪

 • Hahaha, čuda ćete napravit, predizborna obecanja. Neki ce kazu kuce napravit od tog kamena, a obicni građani mogu kupiti najvise 2 kamena i to putem licitacije. Plačem od smijeha.🤣🤣🤣

 • Za 9:39, tebi i takvima sve smeta jer si dosadan i teret sam sebi,a rekli bi u nas,rđavom šurcu i dlačica smeta,žalim takve

 • Duhanska je srušena i koliko smo upoznati ona što je zidana zgrada od ljepšeg kamena ta ostaje neruši se. Tako da se netrebate sekirati za kamen.

 • Za 13.35
  A šta si ti htio reći?
  Zatvorio bi usta svima jer si j…ni derpe i poltron.
  Žali sebe jer si vazda u tuđem pakašu momče miomirisno.

 • Gladni ljudi ovde bože sačuvaj , kome treba kamen neka kopa sva Ercegovina u kamenu ??? Svako bi samo gotovo , uvjek potuga na političare a oni su samo odraz društva a ko god nanje laje isti je u duši samo što nema priliku da krade ko oni. Damu ispane prilika nakro bi više nego oni na koje vazda laje. Do srži pokvareno društvo

 • 16.15,
  Pa ti si po komentaru gori od najgorih,jer odobravaš nevaljalo.A šta bi tek radio kad dođeš gdje možeš raditi tako kako pišeš,fuj.

 • Nenormalo srušili Duvanjsku,koja je mogla biti i škola,uredi…da su samo krov sanirati nakon samozapaljenja,a sad će prodavati po dva kamena na licitaciji?! Jadno.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.