Milanović: EU i SAD imaju neprijateljski odnos prema Hrvatima u BiH

Predsjednik RH Zoran Milanović rekao je u ponedjeljak da je odnos Europske unije i Sjedinjenih Država prema Hrvatima u BiH “neprijateljski”.

Prozvao je premijera Andreja Plenkovića da to pitanje nije rješavao jer se nije htio zamjeriti Europskoj komisiji.

Odnos Europske unije i Amerikanaca prema statusu Hrvata u BiH je neprijateljski. Da ne upotrijebim neku jaču riječ – neprijateljski. To što se onemogućava Hrvatima u BiH je zaista postalo pitanje i hrvatskog državnog ponosa. To nije pitanje rata i mira i to nije pitanje oko kojega itko u Bruxellesu razbija glavu, rekao je Milanović novinarima u Gradecu.

Dodao je da su upravo zato Plenković i “njegovi sluge” imali lak zadatak da to riješe, ali se hrvatski premijer “nije htio zamjeriti” predsjednici EK-a Ursuli von der Leyen za koju je rekao da “iza nje nije nikakav izborni legitimitet i da je prijateljica Angele Merkel” koje se bivša njemaka kancelarka “htjela otarasiti”.

Smije li to netko reći? To niste nikad čuli iz usta hrvatske političke partitokracije koja je vladala. Jesmo u komunizmu? Je li to zabranjeno reći?, rekao je je Milanović.

Milanović: Prava Hrvata u BiH mogu se i moraju snažnije braniti

Na upit novinara komentirao je hoće li istraga Ureda europskog javnog tužitelja o prepiski predsjednice Komisije i šefa Pfizera naštetiti HDZ-u na parlamentarnim izborima, a EPP-u na europskim izborima.

Što to znači Europska pučka stranka? Što su oni? Oni su za puk, a što su drugi za istrebljenje puka? Svi su za puk. To je kad nemaš nikakav koncept, daješ si ime stranka dobrog vremena, stranka da bi bilo dobro, pučka stranka – to ne znači ništa, rekao je Milanović.

To je europska birokratska stranka, stranka koja okuplja eurokrate kojima ovaj model funkcioniranja naprosto odgovara jer on je dizajniran ne u Hrvatskoj, ne u Varšavi ili Budimpešti, nego u nekim drugim centrima moći, dodao je.

Hrvatska nema utjecaj na odluke u NATO-u

Govoreći u povodu 15. obljetnice ulaska u NATO-u, predsjednik i vrhovni zapovjednik vojske kaže da Hrvatska treba biti lojalan partner, ali da nema utjecaja na najvažnije odluke u toj organizaciji.

Ključne odluke se donose isključivo u Washingtonu, čak ne u Parizu. S odlukama koje kreću od premise da smo mi na raspolaganju 24 sata dnevno ja imam problem. Te odluke mene ne obvezuju, ni kao vrhovnog zapovjednika, a ni sutra kao predsjednika hrvatske vlade, rekao je Milanović.

Odluke koje su pitanje života i smrti, koje su dalekosežne po svojoj težini i značaju opasnosti, donose se bez ikakvog sudjelovanja ne samo Hrvatske, nego i Slovenije, Mađarske pa i Poljske. Toga treba biti svjestan. Zato kad kažem da smo lojalni, to je kao da ti dajem srce i o tome treba razmisliti, istaknuo je Milanović.

Milanović: Izjave Veleposlanstva SAD-a u vezi Izbornog zakona BiH su neprihvatljive

Smatra da je “puno glupih i ludih odluka prethodilo ovome što se događa u Ukrajini”, kao i da je NATO “u jednom trenutku prestao uopće shvaćati čemu služi”.

To izaziva sukobe i treba biti jako oprezan. Hrvatska je lojalna članica NATO-a, nikoga prevariti ni, kak se veli, zavaljati nećemo, ali se prvenstveno treba posvetiti sebi, svojim problemima, svom naoružanju, rekao je predsjednik.

(Hina | Foto: Nel Pavletić/Pixsell)

63 komentara

 • Ovu istinu Plenković nikad ne bi rekao.
  Čestitamo na ovoj izjavi predsjedniče i nedaj nikom pardona u budućnosti.
  Ne trebaju nam ni pod kakvu cijenu tutori sa strane.

  • Plenković je puno veći mućak, lopov, komunjara, udbaški seronja, izdajica i još svašta što narodjoš nije shvatio.Možda shvati kadbude kasno.

  • Pa nema nikakve koristi, ali lijepo je da to kaze otvoreno. To apsolutno nikad ov anemicne podguzne muhe ne bi cuo, taj protiv svojih nalogadavaca ne smije ni rijeci reci, stetili to Hrvatima ili ne stetilo, zato treba pozdraviti izjavu predsjednika.

 • Gluposti,,sta imamo mi od ovog sto presjednik priča,,,samo nam još gore može bit,bolje šutit !
  Tribalo se davno sekirat za Hrvate BiH,..

  • Medo jedan ovo je parlamentarni sustav tako da su predsjedničke ovlasti znatno reducirane tako da nema potrebe često obilaziti inozemstvo,kad si čuo da je njemački predsjednik negdje išao.

   • Ovo je javno glasilo i molim te budi pristojan ,a ako ne znaš što to znači ima jedna knjiga na kojoj piše bonton. Uzmi sinko i čitaj , kad dođeš do kraja ponovi gradivo izpočetka. Svako dobro ti želim.

 • Slučajna izjava predsjednika slučajne države,zatitrao malo nama u BiH a mi svršavamo iste sekunde,crveni predsjednik,vuk u janjećoj koži ..

 • Šuti primitivni šmrkavac sramotiš ulogu predsjednika države spustio si se na nivo uličara a braniš nas tako sto podržavaš Komsica raspisuje izbore radnim danom da nemozemo glasovati , ovo samo glupi i licemjerni nevide .

   • Napisati HDZovsko smeče može napisati netko tko nije želio Hrvatsku državu. Puno kasnije je HDZ postao utočište bivših članova partije, tu su bili najsigurniji od progona. Nikad nikad HDZ-u oprostiti neću što je objeručke prihvatijo te izrode Hrvatskog naroda u svoje redove. Hipo(kro)atei.

 • Onda izidi sa RH iz EUtvorevine i raskini bilo koje ugovore sa Amerikancima. Goni se od rogatog. RH mora biti suverena drzava kao Svicerska (Dr. Tudman je reka ni sa bilo kojim davlem, a nude se ko iskariotske skude), upostavi te Herceg-Bosnu i mirna Bosna.

 • Ovo nije joŝ javno rekao nijedan predsjednik Hrvatske.

  Znamo mi Hrvati u BiH da se MZ sa ovom izjavom neće pomaknuti….Ali trebalo je već jednom to reći sa funkcije predsjednika države.
  Respekt.

 • Osim ŝto je toj super istina….. trebao je i dodati….da je im i Mesić u tom neprijateljstvu prema Hrvatima u BiH itekako pomagao.

 • opet da ponovim…

  Milanović je izjavio istinu da se MZ maćehinski ponaŝa prema Hrvatima u BiH.

  Ali Milanović je zaboravio spomenuti i Mesića koji je kao predsjednik RH u dva mandato takvom ponaŝanju MZ itekako pridonio….i to najviŝe !

 • Amerika i EU su za Hrvate u BiH uradili sljedeće:
  1. Nasilno preko visokih predstavnika i američkih političara promjenili ustav i izborni zakon čime su Hrvate u BiH doveli u položaj nacionalne manjine
  2. Upadom SFOR – a u Hercegovačku banku i pljačkom iste uništili mnoga poduzeća te na taj način slomili ekonomiju Hrvata u BiH
  3.Ukinuli televiziju Hrvata u BiH odnosno Erotel oduzimanjem njene imovine i davanjem iste na korištenje federalnoj televiziji
  4. Montiranim sudskim procesima u Hagu i nepostojećom pravnom kvalifikacijom u vidu UZP-a, Hrvatima u BiH nabacili oko vrata uteg zločinaca i agresora u vlastitoj domovini u proteklom ratu, sve u cilju oduzimanja političkih prava i pretvaranja u nacionalnu manjinu
  5. Podržavanje Komšića kao hrvatskog člana predsjedništva u cilju pretvaranja BiH u građansku tj. bošnjačku nacionalnu državu

  Na stranu šta tko misli o Milanoviću ali u ovom slučaju je rekao čistu istinu. Zapad ništa dobroga nije uradio za Hrvate u BiH već im naprotiv 25 godina radi o glavi. Nažalost ti isti Hrvati imaju kolektivni Stocholmski sindrom pa uporno lete i dodvoravaju se svojim zlostavljačima.

  • za 22:37

   Sve je Milanović istinito rekao o MZ i odnosu MZ prema Hrvatima u BiH !
   Važnu i istinitu stvar je Milanović preŝutio …….da je predsjednik RH Mesić u 2 mandata to naveliko sugerirao i omogućio MZ da se olako tako ponaśa protiv Hrvata BiH.

 • Sve je dobro Milanović rekao…… samo ŝto nije rekao da je Mesić isto kriv ŝto MZ ima takav loŝ odnos prema Hrvatima u BiH.

 • Svi Hr predsjednici od ‘94 kad su za dobrobit Republike Hrvatske pristali na poništenje Herceg Bosne su izdajnici .
  Prokleto I’m pokoljenje i Nekada ne imali mira na ovom i onom svijetu.

  • Eto i Plenkoviću i ostalim visokim dužnosnicima HDZea SDS na čelu sa Pupovcem a u Bih Čovićem koji opominje da se čuva RS te da treći entitet nije prihvatio iako mu se nudio.

   • (za 11:45)
    91-95 trebalo je biti protiv veliko Srba a ne 2024 da se dobije koji glas viŝe.
    Danas Hrvati imaju viŝe polizičkih neprijatelja koji isto vrijede …a ne drżati se samo ŝto je bilo za vrijeme turske -jugoslavenske okupacije….

 • Samo podmitljivi HDZ uhljedbi vide u Plenkoviću neku prespektivu. APlenković se ljubaka s Pupavcem i iostalim četničkim koljačima.

  • ima viŝe vrsta političkih Hrvata.

   Oni koji su mrzili HDZ devedesetih i koji mrze HHDZ 2024 … ta mržnja je zbog istih RAZLOGA.

 • Nije Milanović cvijet mirisni, ali je puno pošteniji i iskreniji nego briselski uvlačiguz iz udbaške obitelji, izdajica Plenković. Njemu su drži Vučić i Pupavac, nego hrvatski branitelji.
  Pitajte ga zašto od Srbije ne traži ratnu odštetu.

 • Ovi sto pričaju da je ko Milanović posten su glupi ko tava molo se prisjetite koga je podržava i likova nad porazu Hrvata u bih

 • Hrvati su različiti ŝto se politike tiče.

  Oni koji su devedesetih bili protiv HDZ -a i 2024 isto protiv HDZ-a …..je u pitanju samo ISTI RAZLOG !

 • Najveći izdajnik Hrvatskog naroda je Stjepan Mesić koji je sve transkripte predao Hagu, da bi se osvetio pokojnem predsjedniku Tuđmanu . Zato što ga je ovaj odbacio.
  I time nanio ogromnu štetu Hrvatskoj i hrvatskom narodu, i kao takav dva puta biran za predsjednika.

 • Ovaj nema problem reći ŝta god treba i ŝta mu koristi. Ja mu ne zaboravljam Markov trg, HOS ovu ploču, izbacivanje Tuđmanove biste iz ureda…..

  • Boriše se oni za nezavisnu i međunarodnu priznatu državu …sada ostašmo bez granica drugi naređuju otvaraju se centri u bolnim gradovima Hrvatske gdje oni napuniše groblja naših najmilijih nikad osuđeni sad upravljaju pa če opet ….

  • Istina boli reče vam Mile ko pravi budale u Bh Čeka nas opet Komšič disi Čoviču Plenki puna usta obečanja sad nijedan ne govori o hrvtskom prestavniku obilaze i bacaju prašinu okolo ode Čovič bi ga dosta 30 godina

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.