Noć muzeja u Širokom: Od izložbe radova vrtićke djece do slika starih majstora

Franjevački muzej i galerija Široki Brijeg i ove godine sudjeluje u hrvatskoj Noći muzeja.

U sklopu toga će u petak, 26. siječnja, s početkom u 19:00 sati, biti otvorena izložba ”Mali kreativci – Umjetnička djela kroz dječji objektiv’‘ i otvorenje novoga stalnog likovnog postava kao i predstavljanje kataloga.

Noć muzeja u Franjevačkom muzeju i galeriji Široki Brijeg trajat će od 19:00 do 23:00 sata.

Program

1. MALI KREATIVCI – UMJETNIČKA DJELA KROZ DJEČJI OBJEKTIV (19:00 – 23:00). Izložba će ostati otvorena do 5. ožujka 2024.

Hrvatsko muzejsko društvo organizira devetnaesti put manifestaciju Noć muzeja. Ovogodišnja tema Muzeji i nova publika odražava potrebu suvremenog doba za inovativnim i kreativnim muzejskim sadržajima. Cilj je privući nove generacije koje žele aktivno sudjelovati u muzejskim iskustvima te se baviti temama koje učinkovito odgovaraju na sve izazove suvremenog doba. U potrazi za odgovarajućim programima, modelima suradnje i prezentacijskim sadržajima, Franjevački muzej i galerija Široki Brijeg trudi se zadovoljiti raznolike potrebe publike.

U suradnji sa Županijom Zapadnohercegovačke i Zavoda za zaštitu kulturno-povijesne baštine, pri Ministarstvu obrazovanja, znanosti, kulture i športa Županije Zapadnohercegovačke, s ciljem približavanja muzeja djeci i mladima kao mjestima gdje se spajaju baština i umjetnost, prošlost i sadašnjost, te gdje društvena zajednica upoznaje sebe kroz ostavštinu njihovih predaka, Franjevački muzej i galerija Široki Brijeg organizirala je dječje radionice predškolske dobi pod nazivom „Mali kreativci – Umjetnička djela kroz dječji objektiv“.

Dječji vrtići iz Širokog Brijega koji sudjeluju u projektu: Junior, Mali hrast, Osmijeh, Sretna lica, Sunčica, Svijet mašte, Trnoružica i Zlatna Ribica. Nastali radovi će biti izloženi u izložbenom prostoru zajedno s umjetničkim djelima iz fundusa Galerije.

Također, za djecu je pripremljena prigodna bojanka, autora Mirana Palčoka, s motivima koji se nalaze na stećcima s područja Širokog Brijega, kako bi se djeca od malih nogu uključivala u proces buđenja svijesti o važnosti i značaju baštine, njezine zaštite i integracije u obrazovni sustav, kako bi kultura i baština postale sastavni dio našeg života. Budimo čuvari kulture kako bismo je sačuvali za buduće generacije.

2. OTVORENJE NOVOGA STALNOGA LIKOVNOG POSTAVA FRANJEVAČKOG MUZEJA I GALERIJE ŠIROKI BRIJEG I PREDSTAVLJANJE KATALOGA POSTAVA (19:00 – 23:00)

Franjevačka galerija Široki Brijeg svoj prvi postav ima 1990. godine. Postav Galerije osmislio je Igor Zidić uz pomoć fra Vendelina Karačića i Svetlane Rakić. Katalog prvog postava broji oko pet stotina (498) umjetnina, a u samom je postavu u novosagrađenom prostoru Galerije bio dio tog fundusa kojeg je izabrao i postavio Igor Zidić. Franjevačka galerija Široki Brijeg postaje kultnim mjestom kako samog Širokog Brijega, tako i šire. Počinje s organiziranim postavljanjem izložbi eminentnih slikara, kipara, grafičara i umjetnika. Svojim djelovanjem pronosi ime Širokog Brijega i Franjevačkog samostana.

Uz izložbe, Franjevačka galerija organizira i kulturne manifestacije drugih sadržaja: koncerte, predstavljanje knjiga, simpozije. U prigodi 25. obljetnice Franjevačke galerije 2015. godine ponovno je uspostavljen stalni likovni postav Franjevačkog muzeja i galerije Široki Brijeg s kojim je njezina uloga nastavljena i ojačana. Kao vrlo vrijedna umjetnička zbirka, uz stalni postav Riznice, nedvojbeno je podignula kvalitetu kulturno-umjetničke scene u Hercegovini i šire.

Postav je od posebnog značaja za turizam te za školsko i akademsko obrazovanje. Autor tadašnjeg izložbenog postava, od oko 230 umjetnina, je povjesničar umjetnosti i književnik Igor Zidić. Koautori su Josip Mijić, mr. sakralnog slikarstva, i fra Vendelin Karačić.

Galerija je živo biće koje traži stalnu brigu i obnavljanje. Tako su tijekom ove 2023. godine Josip Mijić, doktor umjetnosti i Ana Naletilić Ivanković, magistra grafike, djelatnici Franjevačke galerije, obnovili i oplemenili stalni postav i učinili da svaki umjetnik bude zastupljen svojim uratkom. Stalni postav obogaćen je za desetak novih umjetnika. Fundus Galerije danas broji oko 6000 umjetnina i iz godine u godinu raste.

Od otvorenja i blagoslova Galerije 30. srpnja 1990. u njoj je postavljeno više od 300 likovnih izložbi, održano je više desetaka koncerata i predstavljanja knjiga, simpozija. Danas je Franjevački muzej i galerija institucija koja zavrjeđuje svako poštovanje. Galerija ima svoje djelatnike s vrsnim poznavanjem struke, akademski školovane. Oni brinu o njenom dobru i rastu. Njeguju njene eksponate po svim parametrima struke. Fundus je Galerije zavidan i impresivan. I iz dana u dan bit će sve veći i bolji.

3. RIZNICA FRANJEVAČKOG MUZEJA I GALERIJE ŠIROKI BRIJEG / 19:00 – 23:00

U Riznici su izložene slike starih majstora od XVI. do XIX st., kaleži i drugi obredni, uglavnom metalni predmeti koji datiraju od početka XVII. do XX. st., zatim crkveno ruho s kraja XVIII. te iz XIX. i s početka XX. st., kao i stare knjige, od kojih je najvrjednija inkunabula iz 1493.

Riznica je privremeno postavljena u prizemlju Galerije, u sklopu Stalnog likovnog postava.

(www.jabuka.tv)

3 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.