Znate li za priču o padu zrakoplova u središtu Širokoga Brijega?

Digitalni arhiv Široki Brijeg ne prestaje oduševljavati svojim objavama donoseći zanimljive i mnogima nepoznate činjenice iz povijesti Širokoga Brijega.

Ovoga puta objavili su isječak iz beogradskog dnevnog lista ”Vreme” od 13. srpnja 1930. godine koji je izvijestio o padu vojnog zrakoplova Breguet 19 u središtu Širokoga Brijega točnije kod Duhanske stanice.

Pročitajte prijepis originalnog izvještaja:

Treća jeziva nesreća u vazduhu, nad Mostarom. Pilot se spasava iz zapaljenog aviona padobranom. Mostar. 12, jula. – Naš aerodrom zabeležio je u posljednje vreme tri avionske nesreće usled požara u vazduhu. U prve dve nesreće stradali su piloti životom dok se treća jučerašnja zahvaljujući samo prisebnosti i odvažnosti pilota završila bez žrtava.

Jučer po podne dobio je podnarednik Mijo Nožica rodom iz Popovog Polja, pilot 7 vazduhoplovnog puka zadatak da se digne na bombarderskom avionu Brege 19 u visinu od 2000 metara i da napravi nekoliko krugova nad okolinom aerodroma Jasenica. Na toj visini, baš kada se avion nalazio nad Širokim Brijegom upalio se motor.

Rodoč – aerodrom, prvi zrakoplov s lijeva je “Potez 25” a drugi je “Brege 19”, početkom 1930-ih. (objavio: CIDOM-Mostar, Armin Dzabirov)

Pilot je pokušao da ugasi vatru, ali mu nije uspelo. Kako se nalazio iznad krševitih brda između kojih nepravilnim terenom protiče reka Lištica odlučio je pilot da iz zapaljenog aviona iskoči te se zbog toga izvukao iz sedišta i postavio na donji trup aviona. Stanovnici varošice Širokog Brijega primetili su ovaj prizor koji ledi krv u žilama i sa pravom strahovali za život nepoznatog pilota koji je i nehotice pravio akrobacije na avionu. Strahota je postajala sve veća i posmatračima se krv još više sledila kada se pilot rastavio od svog aviona.

Iz aparata obavijenog dimom bacio se pilot Nožica na brda. U vertikali, čitavih hiljadu metara leteo je pilot a padobran mu se nije otvorio. Svi su mislili da će se pilot razmrskati o stene u okolici Širokog Brijega. Ali u visini od približno 1000 metara, padobran se naglo otvorio i pilot je živ i zdrav dospeo na zemlju. Avion je nekoliko trenutaka i dalje kružio po vazduhu dok najzad nije pao kraj fabrike duvana na Širokom Brijegu, gde je, uz silnu detonaciju, eksplodirao. Ovo je prvi slučaj na našem aerodromu da se pilot u nesreći spasao padobranom, stoji u 3066. broju beogradskog ”Vremena”.

Originalni list ”Vremena” u kojem se nalazi isječak o padu zrakoplova u Širokom Brijegu čuva se u Univerzitetskoj biblioteci ”Svetozar Marković” u Beogradu.

(www.jabuka.tv)

11 komentara

 • Kad pade drugi zrakoplov naMokarskom polju 1953 g kod Jazvica mejane dotrcali smo bosi, udario je u njivu strmoglavo, pilot je bio Mihajlo Klicic mislim od Paracina ne bio Odvezao ga je na poluterencu Vinko Ceskic u putu je preminulom.
  Avio skola sa Blata,.

  • Mi bili dica od 10-ak godina, culi da crna kutija moze otkrit tajnu pada zrakoplova, trazili danima po rijeci i oko groblja 🙂

 • ne da im se baš s Širokim, mora se to priznat pa kom bilo milo ili mrsko..
  Drugo, taj avion , odnosno po naški zrakoplov o kom se ovde piše ,isto tako se zapali baš nad Širokim i pilot/avijatičar/, jedva spasi živi glavu izlazeći iz gorućeg aviona na trup , što je opet samo po sebi slika koja ledi krv..
  Treće, pilot skače jer mu nikakva druga opcija ne ostaje .., može-se samo moliti da-se padobran otvori i živ sleti na tvrdi krš..i četvrto , zrakoplov se vrtio, tunirao, ponirao i pao pokraj zgrade Duvanske Stanice u kojoj se otkupljivao i dalje sortirao lokalni duvan..
  Ono što gorući zrakoplov nije na sreću uspio uništiti i zgradu spaliti, devedeset godina kasnije uspio je miro sa skupinom gorih od njega..Ponekad se povijest,odnosno život zna itekako ironično narugati sa sudbinam akako ljudi tako i povjesnih znamenitosti..
  Poučak, čuvaj-se mire i njegovih i kad misliš da je sve u božjim rukama..

 • ZA BABLJE LJETO:
  Nemoj sve po Miri. Nemam ga namjeru braniti, ima on svojih mana. Miro je dugo gradonačelnik, nabrao je nekoliko mandata, ali Duhanska se počela urušavati puno prije njega, za vrijeme nekih drugih načečlnika. Lako je naći koji su to. Osim toga, zar dio odgovornosti nije na raznim tvrtkama i ustanovama koje su u krugu Duhanske stanice imale svoje trgovine, skladišta i urede?

 • 1946pade Britanski zrakoplov iznad Bilacevi kuca Hrpa aluminija sirovina pok.. SOPOTI KOJI JE PRAVIO VARNJACE ŠALICE ZA JELO.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.