Hrana nije pojeftinila niti za fening!

Trgovina, hrana

U udruženjima za zaštitu potrošača ističu kako se ovo više ne može tolerirati, te naglašavaju da je gorivo moralo da utjecati i na sniženje cijena osnovnih životnih namirnica.

Dok su cijene goriva u maloprodaji u BiH od studenog do prosinca prošle godine “pale” za 20 feninga po litru, dobar dio prehrambenih namirnica, i to onih koje najčešće kupujemo, u istom periodu nije pojeftinio niti za jedan fening. Dizel, te benzin 95 su u studenom iznosili po 2,30, a za litar benzina 98 je u istom mjesecu trebalo izdvojiti 2,40 KM, a već mjesec kasnije, sve te cijene bile su niže za 0,20 KM.

U istom tom periodu malo se što mijenjalo kada je riječ o cjenama u trgovinama za artikle za koje najčešće praznimo novčanike, potvrđuje analiza Nezavisnih novina. Primjera radi, kilogram riže ostao je na cijeni od 3,20, brašno je po kilogramu iznosilo 1,10, mlijeko 1,50, za deset jaja trebalo je izdvojiti tri KM, a za litar ulja 2,10 KM. Dakle, to su cijene i za studeni i prosinac, što pokazuje da nisu smanjene.

Takođe, kilogram kruha i dalje je bio 2,20 KM, kilogram soli 0,80 KM, a kubik vode, u prosjeku, stajao je jednu KM. Istina, neki artikli, uglavnom oni koje i ne kupujemo često, jesu pojeftinili, ali ni blizu u onim postotcima koliko je smanjena cijena naftnih derivata.

U udruženjima za zaštitu potrošača ističu kako se ovo više ne može tolerirati, te naglašavaju da je gorivo moralo da utjecati i na sniženje cijena osnovnih životnih namirnica.

“Ne može se prepustiti trgovcima da diktiraju cijene, a samim tim i stanje u državi. U svakom slučaju, pad cijena goriva je veliki i moralo se to odraziti i na pojeftinjenje hrane”, naglašava Murisa Marić, izvršni direktor u Udruženju građana DON Prijedor. Ona kaže kako se slobodno formiranje cijena, koje je kod nas na snazi, nije ispostavilo kao dobro rješenje.

Zanimljivo je da su u međuvremenu, dakle od studenog, naftni derivatni drastično pojeftinili, pa je tako dizel na nekim benzinskim crpkama u Banjoj Luci “srezan” na oko 1,70 KM po litru, što se opet nije odrazilo na ostale cjenovnike.

Drago Đukić, predsjedavajući Grupacije za promet naftom i naftnim derivatima u Gospodarskoj komori RS, smatra kakjo je pojeftinjenje goriva trebalo utjecati i na pad ostalih cijena.

“Mi smo jedna karika u tom lancu maloprodaje. Snižene maloprodajne cijene goriva trebale bi pozitivno utjecati za kupce na način da proizvođači, ukalkuliraju to smanjenje, što bi bilo logično”, naveo je Đukić.

(Dnevnik.ba)



Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.