Koliko koštaju pogrebi u BiH?

Nije lako ni živjeti u Bosni i Hercegovini, a kamoli umrijeti.

Smrt je skupa. Nije rijetkost da ljudi za života odvajaju nešto sa strane kako, kada preminu, obitelj ne bi imala financijskih problema prilikom ukopa.

A česti su i slučajevi da se članovi obitelji preminulog zadužuju, bilo kreditno ili kod poznanika, da bi najbližeg dostojno ukopali.

Kako su za “Avaz” rekli iz “Pokopa” d.o.o. u Sarajevu, troškovi samog ukopa iznose 351,80 KM, a u tu cijenu ulaze organizacija ukopa, upotreba kapele s dezinfekcijom, zemljištem, iskopom grobnog mjesta, nošenje naslona i prvo konačno formiranje groba.

Što se tičepogreba, bez obzira na vjersku pripadnost, cijena je ista i ona iznosi 444,80 KM. U tu cijenu ulazi: prijevoz umrle osobe s mjesta gdje je nastupila smrt na području Županije Sarajevo, s uključenim nositeljima, transportom, pogrebnom opremom i dezinfekcijom vozila do prosekture gradskog groblja Bare, korištenje rashladne komore, s uključenim administrativnim troškovima i iznošenjem umrle osobe, organizacija ukopa, upotreba kapele s dezinfekcijom, zemljište za ukop odraslih, iskop velikog grobnog mjesta, prvo i konačno formiranje grobnog mjesta, kao i godišnja naknada za korištenje grobnog mjesta, pojašnjeno je iz “Pokopa“.

Istaknuto je da vjerski dio pogreba odnosno dženaze obitelj dogovara i plaća u vjerskim zajednicama u skladu s vjerskom pripadnošću umrle osobe.

Na cijenu od 444,80 KM dodajemo cijenu opreme, poput sanduka i cvijeća, tako da konačna cijena pogreba zavisi od želje srodnika. U našem salonu pogrebne opreme u Petrakijinoj 1 u ponudi je 15 vrsta mrtvačkih sanduka različitog materijala, obrade, oblika i cjenovnog raspona od 450 KM do 5.900 KM, naglašeno je.

Dodali su da postoje olakšice za građane koji su članovi određenih pogrebnih društava, na primjer, “Društvo Sv. Anto“, “Sv. Marko“, “Bakije“ ili “Jedileri“.

Iz Komemorativnog centra Tuzla su za “Avaz” rekli da postoje dva “dijela“ dženaze ili sahrane – svjetovni i vjerski dio.

Isto tako, postoje ateistički ukopi koji nemaju vjersku komponentu. Cijena grobnog mjesta zavisi od lokacije odnosno organa koji grobljem upravljaju. U cijenu kompletnog ukopa spadaju mjesto, kopanje, oprema i vjerski dio, osim ako se ne radi o ateističkom ukopu. Cijenu, osim samog mjesta, diktiraju i cijena sanduka i ostale pogrebne opreme, rečeno je.

Istaknuto je da vjerske zajednice „gospodare grobljima i mezarlucima te na taj način samostalno određuju cijene grobnih mjesta i vjerskih obreda“.

  • 46,80 KM je cijena grobnog mjesta za redovan ukop.
  • 175,50 KM je cijena iskopa grobnog mjesta.
  • 225 KM košta postavljanje spomenika odnosno nišana na temelj.
  • 115 KM košta postavljanje nišana u stopu.

Cijene naših usluga su iste bez obzira na kojem groblju se obavlja ukop, rekli su iz “Pokopa“.

(www.jabuka.tv)

9 komentara

    • Zarađuju i pogrebnici i to previse.Moze se covijek pokopat u kartonskom sanduku u trenerci bez sminke i ostalih gluposti.Ionako ce se sve raspast sa vremenom.Koga zavaravamo koliko samo sanduk kosta na kraju od njega tokom eshumacije ostane samo pilotina kao i od covijeka.Preskupo i prenepotrebno je sve to.Meni osobno je sve jedno u cemu ce me pokopat.

  • A u širokom ti sprovod dođe svi troškovi oko 4-5 tisuća najmanje, još kad dođeš na brig sutradan placat kaže oces li velike mise, 33 mise 1000 maraka plus vođenje sprovod, znači najmanje 1100 ostaviš fratrima i onda treba 100 za crkvu, pa pogrebnom poduzeću, tako da izađe sigurno preko 4 tisuće a možda i 5

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.