Ovo su najmodernije nove tvornice u BiH

Unatoč teškim ekonomskim vremenima, u Bosni i Hercegovini ipak postoje brojni svijetli primjeri uspješnih investicija.

Ove godine se otvara niz suvremenih tvornica širom naše zemlje, iza koje stoje ozbiljni strani ulagači ili pak uspješne domaće kompanije. Ove nove tvornice ne samo što će zaposliti veliki broj radnika, već će donijeti nove tehnologije i znanje u našu zemlju.

BiznisInfo.ba donosi pregled najmodernijih novih tvornica koje se ove godine otvaraju ili grade u BiH. Spisak, naravno, nije konačan, već je riječ samo o najistaknutijim primjerima koji pokazuju da ipak nije sve tako crno kada je riječ o domaćoj ekonomiji.

Jedna od vodećih domaćih kompanija – Disk d.o.o. Živnice izgradila je novu tvornicu koja je ove godine počela s radom.

Riječ je o fabrici za proizvodnju termoizolacijskih panela koja sadržava suvremene tehnologije u proizvodnji limenih krovova te novom.

Službeno smo pokrenuli najsuvremeniju liniju proizvodnje termoizolacijskih panela u regiji, naveli su krajem marta ove godine iz kompanije.

BiznisInfo.ba je ranije pisao da je izgradnja ove tvornice projekt vrijedan preko 20 milijuna konvertibilnih maraka.

Ove godine počinje s radom nova moderna tvornica ambalaže u Grudama, u vlasništvu kompanije Violeta, koja će biti najmodernija te vrste u regiji.

Kako je za navedeni medij nedavno ekskluzivno kazao vlasnik Violete Petar Ćorluka, već u ovoj godini proizvodi iz ove tvornice će biti na tržištu.

Grude: Počela testna proizvodnja u najmodernijoj tvornici kartonske ambalaže

Kapacitet tvornice će biti 60.000 tona u jednoj smjeni, a proizvodit će se visokokvalitetna ambalaža za razne vrste robe: voće, povrćem keks, meso… Riječ je o vrlo zahtjevnim, tzv. “shelf-ready” kutijama koje koriste moderni trgovački lanci, kazao je tada Ćorluka za BiznisInfo.ba.

Prema njegovim riječima, tu vrstu ambalaže ne proizvodi nitko u Bosni i Hercegovini, a cilj njegove kompanije i jeste da rade ono što ne rade drugi.

To se do sada uvozilo, a sada ne samo da se neće morati uvoziti već će se i izvoziti. Već smo dogovorili izvoz u nekoliko zemalja, među njima su Albanija, Crna Gora, Makedonija, Slovenija, kazao je ovaj poduzetnik.

Početkom ove godine završena je izgradnja novog proizvodnog objekta kompanije “Iskra Tela L” u Laktašima kod Banjaluke. Ovo je kćerka-firma nadaleko poznatog slovenačkog giganta – kompanije “Iskra”.

Novi poslovni objekt “Iskra Tela L” predstavlja vrhunac moderne arhitekture, prostirući se na 12.420 kvadratnih metara.

“Iskra” d.o.o. Slovenija je kompanija koja je osnovana 1946. godine sa tradicijom dugom 76 godina u proizvodnji industrijske elektronike, energetike i telekomunikacijske opreme.

”Iskra Tela L” d.o.o u Laktašima osnovana je 2007. godine kao kćerka firma i trenutno se bavi proizvodnjom industrijske elektronike, TV antena, kondezatora i brizganjem termoplasta i duroplasta. Kompanija ima 100 zaposlenih i plan je da u svom vlastitom proizvodnom objektu u Mahovljanima, prošire proizvodnju i ukupno imaju 500 zaposlenih radnika.

Investicija u Laktašima, prema ranijim procjenama, vrijedna je 15 milijuna eura, a slovenačka grupacija će proširiti proizvodne aktivnosti u svom elektro biznisu, sa ciljem optimizacije troškova poslovanja.

Nakon što je u prosincu 2023. položen kamen temeljac, počela je izgradnja tvornice austrijske firme ASTA Energy Transmission Components GmbH u Cazinu. Ova kompanija posredstvom svoje filijale ASTA Bosnia d.o.o. investira više od 23 milijuna KM u proizvodnju u ovom krajiškom gradu.

Ovo je značajan projekt za grad Cazin, ali i za cijelu Krajinu i Bosnu i Hercegovinu.

U tijeku je izgradnja objekta od blizu 20.000 kvadratnih metara nakon čega će krenuti proizvodnja namotaja za transformatore, generatore i različite tipove motora, što je osnovna djelatnost nekoliko fabrika koje ASTA ima širom svijeta. Očekuje se zaposlenje blizu 200 radnika.

Jedan od vodećih distributera robe široke potrošnje u Bosni i Hercegovini Union Foods d.o.o iz Čitluka, u Orašju je izgradio tvornicu za proizvodnju tortilja tijesta i tortilja čipsa.

Čitlučka tvrtka otvara tvornicu za proizvodnju tortilja i čipsa

Riječ je o investiciji vrijednoj čak 37 milijuna KM, kazao je ranije za BiznisInfo.ba direktor Union Foodsa Damir Juka.

Nova tvornica bit će najveća ove vrste na prostoru zemalja bivše Jugoslavije, a počinje s radom ove godine. Proizvodi bit će namijenjeni u prvom redu tržištima BiH, Hrvatske i Srbije.

Službeno otvorenje Tvornice sladoleda Magic Ice, iza koje stoji domaća kompanija Yimor iz Domaljevca, planirano je za početak svibnja.

Napravili smo najmoderniju tvornicu s najvećim stupnjem automatizacije, u proizvodnji s godišnjim kapacitetom od 13 milijuna litara sladoleda. Radimo na tome da prerastemo u jednu ozbiljnu izvoznu firmu, kazao je ranije Vlasnik Yimora Zlatko Oršolić i najavio kako će s otvorenjem punog kapaciteta Tvornica sladoleda raditi u tri smjene i zaposliti oko stotinu radnika.

Uskoro kreće proizvodnja u tvornici GS-Rama koja je izgrađena u Prozoru-Rami, a u kojoj će se vršiti proizvodnja za njemačke kompanije i bit će zaposleno sto ljudi za početak.

Tvornica “GS-Rama” će u svojim počecima prije svega raditi dijelove za njemačku firmu Liebherr, a nakon potpune realizacije isporuke narudžbi, tvornica će krenuti s radom za Knorr-Bremse i za Njemačke željeznice.

Nakon toga uslijedit će drugi projekti, ovisno o radnoj snazi. Tvornica bi na početku trebala biti dom za 100 radnika, a u punom kapacitetu za njih 250 do 300. Ulaganja u “GS-Rama” su ogromna, iznos koji se spominje je i preko 40 milijuna KM, a očekuje se i širenje kompleksa. Sve ovisi o radnoj snazi.

Vlasnik firme GS-Rama je GS-Holding GmbH Regensburg, Njemačka.

Ovog mjeseca se otvara tvornica njemačke kompanije Mahle u Aleksandrovcu kod Banja Luke. Njemački div seli dio proizvodnje iz Slovenije u BiH, u novu tvornicu.

Kompanija će ove godine smanjiti broj zaposlenih u Sloveniji za 170 jer će proizvodni program startera preseliti u Bosnu i Hercegovinu.

Ovo će biti jedan od najvećih proizvodnih objekata u auto industriji u Bosni i Hercegovini. Izgradnja same tvornice dovršena je krajem prošle godine.

Kako je ranije rečeno, radi se o investiciji od gotovo 20 milijuna eura. Kompanija Mahle na teritoriji općine Laktaši posluje već dugi niz godina, a u novoj tvornici bi trebalo biti zaposleno preko 700 radnika.

Površina objekta je impresivnih 26.040 metara kvadratnih, a sadrži suvremenu proizvodnu infrastrukturu i tehnološki napredne resurse.

(www.jabuka.tv | Foto: Freepik / Ilustracija)

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.