Grude: Počela testna proizvodnja u najmodernijoj tvornici kartonske ambalaže

Hercegovački poduzetnik i vlasnik tvrtke Violeta Petar Ćorluka uskoro u Grudama otvara najmoderniju tvornicu kartonske ambalaže u regiji, koja je već krajem prošle godine krenula s testnom proizvodnjom, a riječ je o investiciji vrijednoj 35 milijuna eura.

Cijeli proces proizvodnje prate najmoderniji softveri, naši strojevi zadovoljavaju najviše svjetske standarde. Tvornica se prostire na 30.000 četvornih metara zatvorenog prostora. Ukupna vrijednost investicije je 35 milijuna eura, izjavio je u razgovoru za Fenu Petar Ćorluka.

Potvrdio je kako je krenula i testna proizvodnja, a da službeno otvaranje tvornice još nije definirano, ali da će biti uskoro.

Kao što smo najavljivali u ranijim intervjuima, u rujnu 2023. godine je došla oprema za proizvodnju kartonske ambalaže, a u prosincu je krenula testna proizvodnja. Za sada proizvodimo kartonsku ambalažu za naše potrebe, rekao je poduzetnik iz Gruda.

Otkrio je i koliki su kapaciteti proizvodnje i kakvi će se proizvodi točno proizvoditi u tvornici.

Kapacitet tvornice po smjeni je 60.000 tona, a proizvodni proces se odvija u dvije faze. Prva faza je proizvodnja ploča od valovitog kartona. Nakon toga, imati ćemo mogućnost proizvodnje šireg spektra proizvodnje različite vrste kartonske ambalaže, od jednostavnih smeđih transportnih kutija do visokokvalitetnih ‘shelf ready’ kutija te različitih specijalnih vrsta pakiranja s najvišim standardima tiska, kvalitete i preciznosti proizvoda, naglašava Ćorluka.

Ovih deset poduzetnika iz BiH “vlada” susjednom zemljom

Ova tvornica će biti jedna od najmodernijih tvornica u regiji.

Visoko automatizirano i moderno postrojenje, korištenje obnovljivih izvora energije, pravi razliku u odnosu na druge tvornice. Na krovu naše tvornice će biti instalirano 3 MW solarnih panela. Za razliku od drugih tvornica u regiji, naša tvornica će koristiti hibridni bojler, koji koristi kombinaciju električne energije i plina, za proizvodnju vodene pare, koja je jako važna u ovoj industriji. Proizvodimo jako efikasno i s minimalnim otpadom i tako omogućujemo bolju konkurentnost naših proizvoda na tržištu, istaknuo je.

Glavni plan je da se zadovolje potrebe domaćeg tržišta.

Prvenstveno želimo zadovoljiti potrebe BiH tržišta, ali proizvode planiramo lansirati na tržišta od Austrije do Grčke, izjavio je Ćorluka.

Otvaranjem tvornice ova zapadnohercegovačka općina dobit će i nova radna mjesta.

Prethodno navedene prednosti tvornice kartona, naravno dovode do otvaranja novih radnih mjesta, time ćemo ojačati gospodarstvo i podići konkurentnost BiH, što u konačnici znači smanjenje uvoza. Trenutno smo u fazi obuke kadrova i testiranja opreme. Iz našeg iskustva jedan radnik u proizvodnji zahtjeva i do deset novih zaposlenih u lancu npr. održavanje, skladište, otprema, računovodstvo, financije, itd. U svakom slučaju cilj nam je da kapaciteti budu što više uposleni, a to će značiti i veći broj zaposlenih, poručio je hercegovački poduzetnik.

Pogledajte kako će izgledati novi tržni centar u Grudama

Osim tvornice kartonske ambalaže, Ćorluka je ranije kupio bivši hotel Grude. Najavljena je izgradnja luksuznog hotela i shopping centra, a i njegova gradnja trebala bi uskoro započeti.

Krajem 2023. godine smo dobili sve potrebne dozvole za izgradnju hotela i shopping centra. Trenutno su u tijeku razgovori s izvođačima i gradnja bi trebala uskoro započeti, zaključio je Ćorluka.

Centar je zamišljen kao jedinstveno i moderno arhitektonsko rješenje koje će posjetiteljima nuditi raznovrstan zabavni, ugostiteljski i prodajni sadržaji.

(Fena)

29 komentara

 • Pa zar taj hotel i tržni centar nisu već završeni,kad je hotel srušen ima jedno četiri godine,dosad bi Kinezi napravili grad od jedno četiri miliona stanovnika,piši propalo😜

 • Ovi za place sto govori da su exstra, sivrno si sin njegov. Place su uvjerljivo najmanje u villeti od svih tvornica proizvodnje u regiji, bozicnice smjesne a i jedina firma koja nije isplatila svojim radnicima pomoc od 1000km,zato i nema ko da mu radi ni u onoj gori a ne u kartonoskom tom novom pogonu.

  • Ajde ne prdi nismo u Americi, još uvijek su ovde obični normalni ljudi u velikoj većini bez tih gluposti sa zapada, ali više priliči muškarcu da radi noćnu smjenu nego ženi, znam da bi mom prvom bilo nelagodno i normalnije je da sam ja uz djecu.

 • Samo neka pazi na radnike, neka ih dobro plaća i bit će najbolji u Europi. Samo i isključivo triba čuvati radnike ko zjenicu oka.
  Ne smije dozvoliti da itko osim njega odlučuje o radnicima.

 • Mislim da ni jedan čovjek ne može poklopit svako tržište, a niti ijedan ponijeti nešto sa sobom na drugi svit! Đavlu je uvik malo!

 • Zanimljivo na Grudskim portalim ako ima ijedan članak o Violeti,
  zabranjeni komentari?
  jeli moguće da im je zabranjeno ili dobro naplate?

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.