Poznato koliko se osoba registriralo za izbore u RH

Parlamentarni izbori u Republici Hrvatskoj održat će se 17. travnja, dok će birači svoje pravo glasa u XI. Izbornoj jedinici moći iskoristiti dva dana, 16. i 17. travnja od 7 do 19 sati.

Kada su u pitanju aktivno registrirani birači u Bosni i Hercegovini, najviše ih je u Mostaru (57.936), zatim u Orašju (10.253), Livnu (8.879), Vitezu (7.975), Sarajevu (7.160), Banjoj Luci (6.592) te u Tuzli (2.175).

Ukupno je u iseljeništvu aktivno registrirano 222.300 osoba, potvrđeno je Feni iz Državnog izbornog povjerenstva Republike Hrvatske.

Osim u BiH, glasovat će se još u Albaniji, Bugarskoj, Mađarskoj, Njemačkoj, Poljskoj, Rumunjskoj, Rusiji, Češkoj, Slovačkoj, Austriji, Belgiji, Danskoj, Francuskoj, Grčkoj, Nizozemskoj, Irskoj, Italiji, Norveškoj, Portugalu, Španjolskoj, Švicarskoj, Švedskoj, Velikoj Britaniji, Indoneziji, Ujedinjenim Arapskim Emiratima, Kini, Turskoj, Katru, Australiji, Južnoafričkoj Republici, Egiptu, Kanadi, SAD-u, Argentini, Čileu, Crnoj Gori, Sjevernoj Makedoniji, Sloveniji, Srbiji i Kosovu.

Aktivno se ne moraju registrirati birači kojima je izdana osobna iskaznica s podatkom o prebivalištu izvan Hrvatske ili su podnijeli zahtjev za izdavanjem iste. Birači koji nemaju prebivalište u Hrvatskoj, a nisu aktivno registrirani, na dan izbora mogu glasovati u inozemstvu s potvrdom koju izdaje hrvatsko DKP u inozemstvu.

Kada su u pitanju biračka mjesta, u Mostaru će ih biti najviše – 23 na kampusu Sveučilišta u Mostaru.

Na ovim lokacijama u Mostaru će se glasati za Hrvatski sabor

U Sarajevu će se glasovati na četiri biračka mjesta u Franjevačkom međunarodnom studentskom centru, u Banjoj Luci na jednom biračkom mjestu u Ulici Milana Karanovića 1, zatim u Tuzli u Hrvatskom kulturnom centru na dva biračka mjesta.

Četiri biračka mjesta naći će se u Osnovnoj školi Vitez, kao i u Livnu u Osnovnoj školi Ivan Goran Kovačić. Također, četiri biračka mjesta bit će i u Orašju u Sportskom kulturnom centru.

Državno izborno povjerenstvo Republike Hrvatske sastavilo je i objavilo zbirnu listu pravovaljanih lista za izbor zastupnika u Hrvatski sabor u XI. izbornoj jedinici.

Za tri zastupnika iz dijaspore natječe se 79 kandidata

Nositelj liste Autohtona – Hrvatska stranka prava za XI. izbornu jedinicu je Ivica Šimić. Za Fokus Republiku nositelj je Tomislav Stantić, zatim za Odlučnost i pravednost Marko Franović. Patrik Iskrić nositelj je liste Stranke Ivana Pernara.

Nositelj liste Hrvatske demokratske zajednice je Zvonko Milas, zatim stranke Hrvatsko bilo Ljubo Ćesić, Mosta Slavko Zovko te političke platforme Možemo! Elena Komarić.

(Fena)

5 komentara

  • Ovdje ih je 70% registrirano a da ne znaju da su registrirani jer stranačka omladina planira glasovati umjesto njih, i usput poništiti glasove onima koji glasuju za druge stranke.
    To je demokracija, tako se osvajaju sva 3 mandata.

  • I šta? Da svi glasuju ne mijenjaju puno, niti mogu. Da svi glasuju za jednu stranku. A ovi uvik zvrndaju o baš tim glasovima. A oni u Hrvatskoj kao biraju sebi bolje, pa onda u Zagrebu vladaju oni iz Možemo, koji su baš kao da su došli iz 1945. sa Sutjeske i Kozare. Bravo Zagrebe, baš ste izabrali!

  • Evo sad cemo potrčati tko stoka u redove od 1 km da izaberemo dva zastupnika. Jer jednog nam RH daje a dva biramo. Umjesto da ih biramo nar 15 kao dijaspora. I da mozemo glasati u svakoj opcini tko ljudi. Ovo je poniženje hrvatskog naroda.

  • Šta mi imamo iz BiH birati premijere i predsjednike u tuđoj zemlji Hrvatskoj u kojoj ne živimo, ne radimo i ne plaćamo porez? Razumljivo je što nas Hercegovce mnogi ljudi mrze iz Hrvatske – jer im kontroliramo državu umjesto njih. Ako to nije zlo, onda ne znam što je. A svi na nedjeljnoj misi smo u prvim redovima za pričest i sjedimo u prvim klupama i glumino veće katolike od Pape. Može nas biti sram!

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.