Za tri zastupnika iz dijaspore natječe se 79 kandidata

Državno izborno povjerenstvo Republike Hrvatske sastavilo je i objavilo zbirnu listu pravovaljanih lista za izbor zastupnika u Hrvatski sabor u 11. izbornoj jedinici.

Na njoj se nalazi osam političkih subjekata s različitim brojem predloženih kandidata po listi.

Izbori za Hrvatski sabor koji će se u utorak, 16. travnja, i u srijedu, 17. travnja 2024., održati i na biračkim mjestima u sjedištima diplomatsko-konzularnih predstavništava Republike Hrvatske bit će važni zbog činjenice da je Hrvatska strateški saveznik BiH na njezinu europskom putu, a o tome tko će voditi državu i u iduće četiri godine, svakako će ovisiti i dinamika kretanja BiH u njezinim nastojanjima da što prije postane dio velike europske obitelji suvremenih demokratskih društava, piše Večernji list BiH.

Pogledajte tko je sve na HDZ-ovoj listi za 11. izbornu jedinicu

Upravo je zahvaljujući naporima Hrvatske BiH i ostvarila značajan iskorak u europskim okvirima te došla u poziciju u kojoj su joj otvoreni pregovori s EU-om. Za Hrvate u BiH od osobite je važnosti i činjenica da se Hrvatska, svojim utjecajem i ugledom u EU, do sada u više navrata pokazala kao ključna kada je riječ o naglašavanju ustavnog načela konstitutivnosti naroda, kao i aktivan zagovornik potrebe poštivanja legitimnog političkog predstavljanja u Predsjedništvu i domovima naroda.

Uostalom, zahvaljujući Hrvatskoj upravo je u službeni vanjskopolitički dokument EU-a ušla odrednica o konstitutivnosti naroda u BiH. Sve navedeno elementi su koji daju za pravo donijeti zaključak o značaju izlaska na ove izbore uslijed nastavka europskog puta BiH.

Most odredio nositelja liste za 11. izbornu jedinicu

Državno izborno povjerenstvo Republike Hrvatske sastavilo je i objavilo zbirnu listu pravovaljanih lista za izbor zastupnika u Hrvatski sabor u 11. izbornoj jedinici, a na kojoj se nalazi osam političkih subjekata s različitim brojem predloženih kandidata po listi. Ukupno se za Hrvatski sabor iz ove izborne jedinice koja, podsjećamo, daje tri mandata, natječe 79 kandidata, a među njima su i neka dobro poznata imena, ali i ona za koja javnost nije imala prilike čuti mnogo. Na proteklim parlamentarnim izborima za Hrvatski sabor u 11. izbornoj jedinici glasovalo je nešto više od 28 tisuća birača, a od toga najveći dio, njih oko 21 tisuću, iz BiH.

Rojs ide na izbore: HDZ-ovci još uvijek jamljavaju, ukrali bi Bogu nogu

Oni koji na dan izbora budu htjeli iskoristiti svoje biračko pravo moći će to napraviti, kada govorimo o Bosni i Hercegovini, u sjedištima diplomatsko-konzularnih predstavništava:

  • Veleposlanstvu Hrvatske u Sarajevu – izvan prostorija predstavništva, na adresi: Franjevački međunarodni studentski centar, Zagrebačka 18,
  • Sarajevo; Generalnom konzulatu Hrvatske u Mostaru – izvan prostorija predstavništva, na adresi: kampus Sveučilišta, Matice hrvatske bb;
  • Generalnom konzulatu Hrvatske u Banjoj Luci na adresi: Milana Karanovića 1;
  • Generalnom konzulatu Hrvatske u Tuzli – izvan prostorija predstavništva, na adresi: Hrvatski kulturni centar “Sv. Franjo”, Stari grad 2;
  • Konzulatu Hrvatske u Livnu – izvan prostorija predstavništva, na adresi: Osnovna škola “Ivan Goran Kovačić”, Župana Želimira 19;
  • Konzulatu Hrvatske u Vitezu – izvan prostorija predstavništva, na adresi: Osnovna škola Vitez, Josipa Kurevije 2; te
  • Konzulatu Hrvatske u Orašju – izvan prostorija predstavništva, na adresi: Sportski kulturni centar, Osma ulica broj 66.

Birači koji nemaju prebivalište u Republici Hrvatskoj, kako bi mogli glasovati u inozemstvu ili u Republici Hrvatskoj, moraju podnijeti zahtjev za aktivnu registraciju. Ipak, valja naglasiti kako birači kojima je izdana osobna iskaznica s podatkom o prebivalištu izvan Republike Hrvatske ne moraju podnijeti zahtjev za aktivnu registraciju, već će se po službenoj dužnosti aktivno registrirati za državu i konzularno područje prema adresi prebivališta upisanoj u osobnoj iskaznici.

Birači koji nemaju prebivalište u Hrvatskoj i nemaju osobnu iskaznicu s podatkom o prebivalištu izvan Hrvatske, moraju podnijeti zahtjev za aktivnu registraciju kako bi mogli glasovati u inozemstvu ili u Hrvatskoj.

Poziv biračima na prethodnu registraciju za izbore u Hrvatskoj

(www.jabuka.tv)

5 komentara

  • Šta se natječu kad se već zna tko će sjediti u Saboru, oni što nikada nisu digli glas za svoj narod i hrvate izvan Hrvatske! Nijemi klimavci!

  • Puno emeritusa prof.dr.sc. je uključeno u DP, za razliku od Mosta u kojemu pokušavaju opstati dvoje Raspudića, čas kao neovisni, čas kao mostovci, ma šta god to značilo, Most je na razini puške škole za DP koji je u rangu prestižnog fakulteta, samo treba objetivno sagledati, Tko be vidi pored svojih očiju i ne čuje pored svojih ušiju je gluhonijem za politiku i strategiju mogućega. Most se već dokazao dva puta kao dibidus gluh(p)i, a i sada će po treći puta, jer ne mogu niti sami sebi pomoći, kamoli će drugima. Puno je narcisa koji se samo gledaju u ogledalo i viču sebi kako su lijepi i pametni i ne interesira ih što drugi misle i kažu. Svugdje ima nedoraslih, ali koliko ih je u Mostu, zapanjiš se. Most podržava tzv. republikance sa dokazanim varalicama i lopovima?

  • nije mi jasno ovde se vazda pise da mi koji imamo hrvatsku osobnu sa adresom u biH nemoramo ici se registrovat a ja danas za svaku sigurnost otiso u konzulat u mostaru i tamo mi rekli da se moram registrovat sto sam i ucinio. Bojim se dace svi oni koji imaju hrvatsku osobnu a nebudu se registrirali ostati uskraceni pravo glasa na dan izbora. Jeli se to namjerno radi da se smanji broj glasova u dijaspori neznam ali mije vise nego cudno , isto kosto mije cudno da bar na prostoru zapadne Hercegovine nije moguce u svakoj opcini organizovat biralista

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.