Druga godina bez mobitela u širokobriješkoj školi – ovo su njihova iskustva

Druga osnovna škola Široki Brijeg zabranila je mobitele učenicima još prošle godine, točnije pred početak školske godine 2022./2023.

U posljednjim tjednima neke škole u BiH postale su hit jer su počele s provedbom ovog pravila, no ova širokobriješka škola već ima odlične rezultate, a što je najvažnije i veliku podršku roditelja.

Učenici mogu imati mobitel u torbi, ali ugašen. Mobitel ne smije biti u ruci, ne smije zvoniti ni u učionici, hodniku kao ni u školskom dvorištu. Ovo pravilo donijelo je odlične rezultate. Djeca više razgovaraju i druže se, prisutnija je igra više nego inače.

Nažalost, svi smo svjesni da smo i mi odrasli kao i djeca sve više uz mobitele i to je veliki problem kod učenika, pogotovo u osnovnim školama. Potrebna je velika kontrola, kako u školi tako i kod kuće jer od roditelja sve polazi, rekao je na početku razgovora za portal Jabuka.tv ravnatelj Druge osnovne škole Široki Brijeg Stanko Bazina.

Oduzimanje mobitela i smanjeno vladanje

Učenika koji bude uhvaćen da koristi mobitel očekuju stroge sankcije.

Učenici mobitel moraju isključiti i predati voditelju smjenu. Zatim se pozove roditelj koji može za 24 sata doći u školu po mobitel. Isto tako, djetetu ide pedagoška mjera, a to je pisana opomena odnosno smanjeno vladanje. Naravno, sve pedagoške mjere se nakon jednog vremena mogu opozvati. Pedagoška mjera je jedan znak da se vidi da postoje neka pravila u školi kojih se mora pridržavat, i ne samo u školi nego i kod kuće, objašnjava nam ravnatelj.

Stanko Bazina

Novo pravilo bio je pun pogodak jer je na početku nove školske godine u odnosu na početak prošle oduzeto pet puta manje mobitela.

Na početku prošle školske godine u prva dva tjedna oduzeto je 15 mobitela dok su ove godine u istom tom razdoblju oduzeta samo tri mobitela. Postoji prilagodba, kako i odraslima tako i djeci. Na početku prošle školske godine, kako sam rekao, bilo je 15 učenika kojima je oduzet mobitel i mogu reći nakon toga kroz cijelu školsku godinu nismo imali toliko oduzetih mobitela.

A već od ove školske godine, u trećem smo tjednu, oduzeta su tri mobitela. Vidimo iz toga da je ostvaren veliki napredak i da se bez mobitela može. Sve se radi u interesu djeteta, ništa se ne radi u interesu nastavnika ili roditelja. Djeci ako je nešto potrebno, uvijek su im na raspolaganju školski telefoni te se mogu javiti roditeljima bilo da se radi o bolesti, ozljedi ili nečemu drugom. Isto tako roditelji uvijek mogu nazvati u školu i mi ćemo im izaći u susret jer bez suradnje škole i roditelja – škola ne može ići naprijed, kazao je za portal Jabuka.tv ravnatelj Bazina.

Ističe da su roditelji dobro reagirali na pozive da dođu po mobitel u školu te da su od početka upoznati s tim pravilom.

Iskreno rečeno, nismo imali nijedan negativan komentar od roditelja. Svi roditelji su na početku školske godine, na prvom roditeljskom sastanku, upoznati s tim pravilom, priča ravnatelj.

Kodeks odijevanja

Druga osnovna škola na sve ulaze postavila je obavijesti s pravilima te u školi postoji kodeks odijevanja koji vrijedi za sve učenike, nastavnike i posjetitelje.

Svi se moraju pridržavati pravila

U školu se ne može dolaziti u kratkim hlačama i majicama bez rukava jer moramo učiti djecu kulturi i pristojnom ponašanju, da znaju kako se dolazi u određenu ustanovu. I od roditelja smo imali podršku po ovom pitanju, nijedan od njih se nije protivio i suradnja je stvarno odlična, rekao nam je ravnatelj širokobriješke Druge osnovne škole.

Druga osnovna škola u brojkama

Uz centralnu škola koja se nalazi u naselju Lise, Druga osnovna škola Široki Vrijeg ima još sedam područnih škola te ukupno ima 972 učenika. od kojih u područne škole idu 203 učenika. Od njih 972, predmetnu nastavu pohađa 457, a razrednu nastavu 515 učenika.

Sve područne škole su renovirane, a na nekima su ostali još poneki radovi koji će završiti tu priču.

Učionica Područne škole u Dobrkovićima

Potpuno smo obnovili školu u Dobrkovićima gdje nam je ostalo još utopljavanje zgrade. Projektna dokumentacija nam je u izradi i nadam se, ako ne u ovoj školskoj godini, da u prvoj polovici sljedeće školske godine će i taj dio biti završen. 

Područna škola u Izbičnu je isto u potpunosti obnovljena – utopljavanje, otvori, krov, podovi učionica, dvorište i ulaz u školu. I nadamo se da od ove školske godine u područnoj školi u Gornjem Crnču nećemo ložiti vatru jer u tijeku je postavljanje klima uređaja, a odradili smo novi krov te nam slijedi uređivanje fasade i unutarnjeg prostora odnosno učionica.

Područna škola u Izbičnu

U područnoj školi Provo postavili smo i videonadzor u suradnji s mjesnom zajednicom koja je u ovom slučaju više odradila. Također, u školskom dvorištu urađen je i dječji park. Još nam je ostalo malo radova u područnoj školu u Uzarićima. Mogu slobodno reći da su nam sve područne škole uistinu odlične i opremljene, s ponosom ističe ove činjenice ravnatelj Stanko Bazina te nastavlja:

Prošle godine smo u centralnoj školi krenuli u jedan jako skup i zahtjevan projekt, a to je opremanje učionica informatičkom opremom. Cilj nam je da svaka učionica ima projektor te koliko je moguće više pametnih ploča. To je projekt koji traje godinama i ne možemo ga završiti u jednoj školskoj godini. Također, u centralnoj školi postavili smo zaštitu od Sunca za učenike razredne nastave koji nam idu u dvije smjene. Postavljene su klupe s južne strane škole te smo obnovili školsko igralište, navodi Bazina.

No, to nije sve. Od Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske dobili su jedan dio sredstava za opremanje školske knjižnice za koju će nabaviti određeni broj naslova. Također, Druga osnovna škola je od ove školske godine u pilot projektu e-Dnevnik.

Školsko igralište je obnovljeno 10 godina nakon otvaranja škole

Kroz ovu školsku godinu u planu imamo dosta aktivnosti, a već sljedećeg tjedna krenut ćemo po razrednim odjelima s predavanjima o prevenciji nasilja među učenicima. Isto tako odradit ćemo i sajmove matematike te znanstveni tjedan što iziskuje puno dodatnog rada i vremena. Nastavnici koji rade s djecom u tim projektima sve rade kao izvannastavne aktivnosti što je dodatni plus na njihov svakodnevni rad u učionici, govori za portal Jabuka.tv ravnatelj najveće osnovne škole u Širokom Brijegu.

Preventivno rješavanja gorućih problema

Škola ulaže brojne napore u prevenciju nasilja, a u sve su uključeni i roditelji.

Tijekom ove školske godine, osim što ćemo imati preventivni rad s učenicima, imat ćemo preventivni rad s roditeljima. Svaki mjesec će biti organizirani roditeljski sastanci za određene generacije učenika od prvih do devetih razreda, a razgovarat će se o raznim temama.

Prošle godine smo to počeli s jednim pilot projektom za treće razrede gdje smo pričali o promjenama koje se događaju oko djece, ulazak u pubertet, opasnosti korištenja mobitela i svega ostalo. To se pokazalo jako uspješnim, imali smo 70-80 roditelja koji su tada došli na roditeljski sastanak, rekao je u izjavi za portal Jabuka.tv voditelj smjene predmetne nastave Kristijan Kraljević, inače psiholog po struci.

Kristijan Kraljević

Društvene mreže su veliki problem, a toga su svjesni u školi te se u sljedećem razdoblju planiraju najviše pozabaviti tom problematikom.

Trenutačo radimo oko gorućeg problema društvenih mreža. Djeca na anoniman način prozivaju i šikaniraju svoje vršnjake vršeći na taj način zlostavljanje. To će biti jedna od tema roditeljskog sastanka. Jer roditelji trebaju isto uzimati tu odgovornost na sebe, da nauče svoju djecu da imaju pravu uzeti njihov mobitel i provjeriti što oni rade, tvrdi Kraljević te navodi zanimljiv primjer iz prošle školske godine.

Prošle godine sam u anketi pitao učenike ”Je li mobitel vaša privatna stvar?” i rekli su da je. Napravili smo mini-test: rekao sam im da kod kuće uđu na Google Play i uzmu jednu aplikaciju te joj ukinu sva prava. To im je pokazalo da im mobitel odnosno aplikacija neće funkcionirati.

Onda ako neka tamo tvrtka ima pravo pristupiti vašim podatcima, zašto vaši roditelji ne bi imali tu mogućnost? Oni koji su platiti taj mobitel, brinu se o vama i na kraju su odgovorni za vas. To je jedna jako bitna karakteristika koju mi roditelji moramo preuzimati na sebe. Mi smo odgovorni vidjeti što naše dijete radi, kako u slobodno vrijeme tako i na mobitelu i računalu, rekao je za portal Jabuka.tv Kristijan Kraljević.

Učenici stekli povjerenje

Kroz preventivni program pokušavaju educirati nastavnike i roditelje kako svemu tome pristupati, da zajedno rade na tome kako bi se iskorijenila takva vrsta nasilja.

Veliki pomak ostvaren je po pitanju odlaska učenika na razgovor u pedagošku službu.

Veliki broj učenika sve otvorenije govori o svojim problemima

Uspjeli smo potaknuti djecu da nam samoinicijativno dolaze na razgovor i govoriti nam o svojim problemima i poteškoćama. Velika većina učenika stekla je povjerenje u pedagošku službu. Uvijek je to anonimno, a dijete je zaštićeno na svaki način. To je jedan veliki pomak od onoga da djeca smatraju pedagošku službu ili psihologa nešto u obliku kazne do toga da sad ovo gledaju kao neko utočište gdje mogu doći i biti sigurni, zaključio je u izjavi za portal Jabuka.tv voditelj smjene predmetne nastave u Drugoj osnovnoj školi Široki Brijeg Kristijan Kraljević.

Uvođenje zabrane upotrebe mobitela u Drugoj osnovnoj školi Široki Brijeg postiglo je značajne pozitivne rezultate. Rad i trud osoblja, uz iznimno važnu podršku roditelja, ključan je u stvaranju okoline koja potiče sigurnost i povjerenje među učenicima.

(www.jabuka.tv)