Reagirajte na vrijeme: Šest znakova depresije kod djece

Postoje situacije u kojima plač, ljutnju, bijes i ostala, inače karakteristična dječja ponašanja, ne smijemo zanemariti jer mogu ukazivati na depresiju kod djece.

Klinci su vreće pune emocija i nerijetko nam priušte bezrazložne drame zbog čega smo se, kako bismo sačuvali vlastito psihološko zdravlje, naučili ignorirati njihove ispade bijesa i prolome suza.

No, postoje situacije u kojima njihov plač i neobično ponašanje ne smijemo ignorirati jer mogu ukazivati na stanje koje se zove depresija kod djece.

1. Kada suze ne prestaju teći

Svi mi imamo dobrih i loših dana pa tako i djeca, no ukoliko se ti loši dani zaredaju pa primjetite da dugo niste vidjeli djetetov osmijeh, vrijeme je da nešto poduzmete. Ukoliko je vaše dijete danima tužno i često plače, porazgovarajte s njim, vidite postoji li dublji razlog zbog kojega je tužno.

 

2. Kada se dijete osjeća beznadno i bespomoćno

To ćete primjetiti slušajući ga. Ukoliko koristi negativne i pesimistične termine te se samosažaljeva, odmah reagirajte jer to što govori moež ukazivati na depresiju kod djece. Pokažite mu da uvijek postoji ljepša strana svega i naučite ga pozitivnom razmišljanu. To je vještina i ona se vježba.

3. Kada se dijete povuče u sebe

Stalan osjećaj tuge i beznađa čine da se povlačimo u sebe. Isto tako djeluju i kod djece. Ukoliko vidite da dijete teže funkcionira u školi, u druženju s prijateljim, u obavljanju kućnih zadataka ili pak više vremena provodi samo u sobi (a nije u pubertetu), reagirajte. To sve mogu biti znaci depresije kod djece.

4. Napadaji ljutnje i bijesa

Ispadi bijesa karateristični su za djecu, osobit kada ne dobiju nešto što žele. No, ako se ispadi bijesa poklapaju s ostalim gore navedenim simptomima, odnosno događaju se u istom periodu, vrijeme je da posjetite školskog psihologa ili pedijatra.

5. Fizički simptomi

Ukoliko se vaše dijete učestalo žali primjerice  na glavobolju ili bolove u trbuhu, a pritom je bezvoljno i nema energije ni za što, savjetujte se s liječnikom. Osobito ako simptomi potraju dulje od dva tjedna.

6. Samoozljeđivanje

Bilo koji znak samoozljeđivanja alarm je koji ne smijete ignorirati. Djea, kao i odrasli na taj način pokušavaju suzbiti emocionalnu bol. reagirajte na vrijeme, razgovarajte s nji i odvedite ga psihologu. Dječja depresija se liječi, no važno je pravovremeno je otkriti i pomoći djetetu da odraste u zdravu i vedru osobu, piše RTL.hr.

(www.jabuka.tv)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.