Proljetna sjetva i uzgoj mrkve

Proizvođači mrkve često se žale da imaju problema kod uzgoja mrkve. Obzirom da se radi o vrsti povrća koja ima posebne zahtjeve pri uzgoju, želimo ukratko skrenuti pozornost na neke bitne agrotehničke mjere kojih se treba pridržavati pri uzgoju mrkve.

Za uspješnu proizvodnju mrkve treba izabrati duboka i plodna tla bogata organskim tvarima. Najbolja su laganija, topla i dobro strukturna tla. Teška glinovita tla nepovoljna su za proizvodnju mrkve, jer tvorenjem pokorice sprečavaju normalno nicanje, a korijen se često deformira i puca. Isto tako i tla sa previše sitnog kamenja i šljunka nisu pogodna za uzgoj mrkve.

Sorte i hibridi namijenjeni za ljetnu i rano-jesensku proizvodnju i korištenje u svježem stanju siju se tijekom ožujka, a kasnije sorte i hibridi mrkve, namijenjeni za duže čuvanje i preradu, siju se tijekom travnja.

Mrkva pripada skupini povrtnih kultura skromnijih zahtjeva prema toplini

Razmak između dvoredova na širokim gredicama je 50 cm, a između redova 5 – 7 cm. Razmak između sjemenki u redu je od 2 cm za rane sorte, do 5 cm za kasne. Uske su gredice razmaka najčešće 75 cm i na njih se također sije u dva reda.

Mrkva pripada skupini povrtnih kultura skromnijih zahtjeva prema toplini. Sjeme mrkve može proklijati i niknuti već kod temperatura 3 – 5oC, no u takvim uvjetima period nicanja je izuzetno dugačak. Sije se na dubinu 1 – 1.5 cm.
Nakon nicanja mrkva se mora dva do tri puta plijeviti kako bi se oslobodila od korova, a tijekom porasta i gnojiti namjenskim gnojivima. Prilikom nicanja mrkva se mora češće orošavati kako se ne bi stvorila pokorica koja nije poželjna kod nicanja mrkve.

POSJETITE NAŠ AGROKUTAK 🙂

(www.jabuka.tv)
Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.