Sjetva povrća u traci

Početak proljeća je najpovoljnije vrijeme za sjetvu povrća. Kod sjetve povrća često puta imamo probleme sa sjetvom koji se prije svega odnose na dubinu i gustoću sjetve, tako da smo često prisiljeni nakon nicanja povrtnih kultura obavljati prorjeđivanje u dva ili tri navrata.

Kako bi se donekle izbjegli ti problemi, a samim time i olakšao posao sjetve, danas se na tržištu nude posebni načini pakiranja povrtnih vrsta čije su sjemenke dosta sitne (mrkva, peršin, salata i dr). Dakle, radi se o tzv. sjemenima u traci.

Na tržištu se mogu kupiti trake različite duljine (najčešće pet metara) u kojima se već nalazi sjeme mrkve, salate, peršina, bosiljka ili neke druge povrtnice spremno za sjetvu.

Što to znači?

To znači da su u navedenoj traci sjemenke posložene na pravu udaljenost što u mnogo čemu olakšava samu sjetvu.
Međutim, navedene trake se koriste kod sjetve na otvorenom i u slučajevima kada smo tlo prethodno kvalitetno obradili, odnosno, fino-mrvičasto usitnili. Osim toga, tlo treba biti i dobro nagnojeno jer je razumljivo kako će biljke napredovati samo uz dovoljnu količinu hranjivih elemenata. Za gnojidbu se posebno preporučuju organska peletirana gnojiva.

Pošto smo traku položili na pripremljeno i prikladno nagnojeno tlo dovoljno ju je lagano prekriti slojem rahle zemlje i obilnije zaliti, pogotovo ako je tlo suho kako bi sjemenke došle u kontakt s tlom .

Primjerice, mrkve iz ovakvih traka su pravilnog oblika i standardnih dimenzija. Osim mrkve, danas se u bolje opskrbljenim agrocentrima mogu pronaći i trake s sjemenkama peršina, špinata, salate, rotkvice, bosiljka i dr. vrsta povrća.
Sjeme u trakama je posebno interesantno za hobiste, a osim primjene u vrtovima , sjetva povrća u traci može se obaviti i u posudama, koje se drže na balkonima što je zadnjih godina posebno zastupljeno u gradovima.

POSJETITE NAŠ AGROKUTAK 🙂

(www.jabuka.tv)
Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.