Plenković: Most više nema ministara u Vladi, smijenit ćemo i Petrova

Šest mjeseci trajala je nova Vlada Hrvatske, koju su činili ministri iz HDZ-a i Mosta. I ova je bila opterećena trzavicama u međusobnim odnosima, a onda je pitanje njezina opstanka presjekao premijer Plenković odlukom da smijeni tri Mostova ministra koji su odbili podržati ostanak ministra financija Zdravka Marića u Vladi, jer je bio izvršni direktor u Agrokoru, najvećem hrvatskom koncernu, čija je propast spriječena time što ga je Vlada RH nacionalizirala.

“Vlada nije pala. Ovu sam odluku donio nakon što je povjerenje narušeno. Mostovi partneri su na sjednici Vlade, uživo – digli ruku protiv kolege (Marića). Mi smo izabrali Most kao partnera, poštovali smo volju građana i željeli političku stabilnost. Čak smo i danas izglasali neke zakonske prijedloge Mosta”, kazao je premijer Hrvatske Andrej Plenković u Dnevniku HTV-a.

Dodao je kako je Božu Petrova (predsjednika Mosta i Hrvatskoga sabora) upozorio da se njihova suradnja neće moći nastaviti ukoliko Most ne podrži ministra Marića. Sad slijedi, dodao je – rekonfiguracija parlamentarne većine.

Premijer Hrvatske potvrdio je kako ima većinu za smjenu Bože Petrova – “imat ćemo većinu za sve odluke koje trebamo donijeti. Odabir da ne daju potporu kolegi i odgovornost za to je na Mostu. Nema nikakve teorije zavjere i skrivenih namjera”, poručio je Plenković. “Spremni smo za nove izbore, neću oklijevati ni sekunde, međutim želim da poruka stabilnosti i odgovorno ponašanje bude temelj moga rada”, zaključio je premijer RH.

Podsjetimo, nakon sjednice Kluba zastupnika HDZ-a u Saboru premijer Andrej Plenković kazao je kako je dobio punu potporu Predsjedništva HDZ-a i Kluba zastupnika.

Komentirajući izjave Mostovaca da su smijenjeni ministri i dalje ministri dok ih ne razriješi Sabor, premijer je rekao: “Da riješimo pravne dileme – onoga trenutka kad sam ja donio odluku i potpisao njihovo razrješenje, oni više nisu ministri. Na pitanje ide li HDZ na rušenje Bože Petrova s mjesta šefa Sabora, odgovorio je: “Konfiguracija nove većine u Saboru sigurno podrazumijeva i novoga predsjednika Sabora”.

(www.jabuka.tv)
2 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.