Paragvaj – Herceg-Bosna: 28 godina od povijesne utakmice

Na današnji dan, 21. travnja, sada već davne 1996. godine, točno prije 28 godina u dalekom Paragvaju odigrala se zanimljiva nogometna utakmica.

Sastala se reprezentacija Paragvaja s izabranom vrstom nogometaša koji su nastupali u tadašnjoj Ligi Herceg-Bosne. Poprište događaja paragvajski glavni grad Asuncion, a Estadio de Los Defensores del Chaco bio je pun.

Herceg-Bosna je tada izgubila 3:0. No, rezultat je ovdje najmanje bitan. Kuriozitet oko toga susreta je da ga Nogometni savez Paragvaja vodi kao službeni. Zabilježen je kao 425. po redu otkada su Paragvajci oformili svoju reprezentaciju. I FIFA je vodi kao službenu prijateljsku utakmicu.

29 godina od utakmice Ljutog Doca i Zrinjskog na Pecari

Zanimljivo je i da su reprezentativci Herceg-Bosne igrali u rezervnim dresovima Paragvaja s obzirom da su jedini dresovi Herceg-Bosne bili ispunjeni crveno-bijelim kvadratićima po uzoru na Hrvatsku koji su bili jednake boje kao pruge na paragvajskim dresovima.

Inače, ovo je bila jedina utakmica koju je odigrala nogometna reprezentacija Herceg-Bosne.

Pogledajte dokumentarni film “Paragvaj – Herceg-Bosna, Asunción ’96”

Izbornik reprezentacije Herceg-Bosne bio je Branko Međugorac koji je Paragvaju suprostavio nogometaše koji su većinom igrali u NK Široki Brijeg i HŠK Zrinjski.

Sastav Herceg-Bosne u utakmici s Paragvajom bio je: Dukić, Skoko, Kordić, Babić, Bubalo, Matan, Ravlić, Musa, Bogdan, Marinović, Marušić (još su igrali Sušac, Bartolović). Izbornik: Branko Međugorac.

Povodom 25. obljetnice ove utakmice snimljen je i dokumentarni film koji je premijerno prikazan 22. travnja 2021. godine.

Snimljen dokumentarac o reprezentaciji Herceg-Bosne, autor nam je otkrio zanimljive detalje

(www.jabuka.tv)

15 komentara

  • Bezveze kopirat vijesti od prethodnih godina – pravo hrvatsko razmisljenje, zabij glavu u pijesak i blebeci o povijesti. U medjuvremenu je NS BiH izlobirao da i Paragvaj i FiFA izbrisu utakmicu ko da je nikad nije bilo.

  • Pa jel moguce da “ustastvo” jos zivi, kako vas nije sramota, sad ste isti kao i cetnici, i oni slave dogadaje iz krajine,,,,ovo je dno dna, bas sam pomislio kako ste vi hrvati europa, da ste izasli iz balkanskog bureta, a oni ispade da ste dno tog bureta,,, fuj….

  • Pa i muslimani su u većini bili ustaše ili (su kao cigani negdije otišli dok se rat završio) naj jadnije je kad govore ustaše ,da ih Pavelić nije naoruža mogli bi se prebrojiti na prste jedne ruke.

  • Upostaviti Herceg-Bosnu je jedino resenje za opstanak Hrvatskog puka u BiH. Odmah mirna Bosna, a Meho bi sasvim tiho pivo: Cao bella cao! Dida mu je piva: Evo zore, evo dana!. Kako se kod Mehe podmukla vrimina minjaju. A, nasi izdajnici su rak rana, nasem narodu.

  • e,, da je ostala nama hrvatima Herceg Bosna, ne bi mirovine bile550 maraka minimalne nego barem 1000 ,maraka minimalno.To su izračunali ekonomisti, znanstveno utemeljeno s obzirom na to koliko ostvarujemo prihoda, koliko uplaćujemo poreza plus mirovinsko i zdravstveno.Prosječna mirovina bi bila 1200 maraka, ovako gule nas samo tako i još nas islamisti optužuju dasmo gori od njih..ko u košmarnom snu ali to je naša surova stvarnost koja će kad tad prestati i biti će mo sami svoji vladari..

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.