Uvija se list rajčice? Evo što trebate napraviti – Jabuka.tv

Uvija se list rajčice? Evo što trebate napraviti

Kod određenog broja proizvođača povrća ustanovljeno je uvijanje listova rajčice.

Listovi su uvijeni prema gore, što se smatra manje više normalnom pojavom, jer uvijenost lišća prema dolje je pokazatelj bakterijskog oboljenja, pri čemu listovi postaju smeđi i odumiru.

Najčešći razlog uvijenosti lista prema gore je porast temperature i vlažnosti izvan granica optimalnih vrijednosti za rast i razvoj biljke. Neke sorte rajčice pokazuju veću osjetljivost na ovu promjenu, u odnosu na druge.

Porastom temeperature iznad 35⁰C potrošnja akumuliranih hranjivih tvari je znatno brža, dok je unos i stvaranje novih sporije, pri čemu dolazi do spomenute pojave. Biljka u uvjetima visoke temperature doživljava stres, jer dok je nadzemna masa izložena visokim temperaturama, korijen nije dovoljno zagrijan.

Zasjenite plastenik

Biljka ovim simptomima ukazuje da gladuje, što je česta pojava u plastenicima. Uvijanjem listova biljka smanjuje gubitak vode transpiracijom, koja je povećana u ovakvim uvjetima. Stoga, plastenik je potrebno rashladiti zasjenjivanjem zaštitnim mrežama i provjetravanjem.

Rajčice

Također, u plasteniku treba imati termometar kako bi se pratila visina temperature i na vrijeme reagiralo, u cilju smanjenja mogućnosti pojave stresnih situacija za biljku, piše AgroKlub.hr.

Nedostatak fosfora još jedan razlog

Još jedan od razloga mogućnosti pojave uvijenosti lišća rajčice je nedostatak fosfora (P), jednog od najvažnijih makroelemenata. Fosfor se u biljci nalazi u obliku organskih i neorganskih spojeva, ulazi u sastav nukleinskih kiselina, fosfoproteida, nukleotida, mnogih enzima, fosfolipida, što ukazuje na njegov značaj u ishrani.

Rajčica u vrtu

Simptom nedostatka ovog elementa je usporen rast biljke, uslijed čega biljka postaje sitnija, listovi mijenjaju boju, postaju sitniji i uvijeni prema gore. U fazi ukorjenjivanja biljke, potrebno je izvršiti prihranu gnojivom s izraženim sadržajem fosfora. Fosforna gnojidbu utječu na povećanje prinosa i ranije stasanje ploda, a najviše na oplodnju i razvoj korijenovog sustava, piše AgroKlub.hr.

(www.jabuka.tv)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.