Zaštitite povrće preparatima koje možete i sami napraviti

Kemijski preparati koji se koriste kao zaštitna sredstva u biljnoj proizvodnji, kontaktnog su tipa što znači da ova sredstva djeluju samo u trenutku kada se s njima prskaju biljke. No, sve su češće u upotrebi sredstva koja se mogu napraviti na prirodnoj bazi odnosno na bazi koprive, humusa ili drugog ljekovitog bilja. Jedan od tzv. zdravijih verzija preparata je i plavi kamen odnosno bakreno vapno.

Za preparate iskoristite ono što već imate na gospodarstvu

Uzgajane biljke možete zaštititi i na potpuno prirodan način, tako što ćete pripremiti preparate od sastojaka koje imate na svom gospodarstvu. Najčešće su u upotrebi razni biljni čajevi. Prave se tako što se biljka, koja se koristi za tu namjenu, prelije vrelom vodom i tako natopljena stoji par sati, a zatim se procijedi i koristi za suzbijanje bolesti i štetnika.

Usjevi se tretiraju ovako pripremljenim preparatom na svakih sedam do deset dana, a hoće li biti potrebna blaža ili koncentriranija otopina, ovisi od faze razvoja tretirane biljke, kao i od intenziteta napada patogena.

Protiv plamenjače uvijek tretirati poslije kiše

Plamenjaču na rajčici može spriječiti preventivno prskanje s otopinom za čiju pripremu je potrebno pola kilograma ljuski crvenog luka. One se potope u 10 litara vode, ova smjesa zatim se ostavi da odstoji 10 dana. Nakon ovog vremena, može se ocijeniti pjeni li se smjesa ili ne, kada se prestane pjeniti, razrijediti u omjeru 1:10 i s njom prskati jednom tjedno rajčice i tikvice.

Biljke prskati uvijek poslije kiše, nikako prije jer nakon kiše stvaraju se uvjeti za razvoj ove bolesti. Ako se biljke tretiraju poslije kiše, ona će sve isprati. Poslije padalina, od intenziteta sunčevog zračenja, zemljište se isparava i eto pogodnih uvjeta za plamenjaču.

Bojama protiv štetnika

I boje dosta utječu na suzbijanje nekih insekata i štetnika. Bijela boja npr. utječe na biljne uši i zbog toga se kreči plastenik, da bi se smanjila refleksija svjetlosti. Žuta boja privlači uši, bijele muhe i tripse. Otjerajte ove štetnike tako što ćete u vrt staviti žutu posudu s vodom i deterdžentom jer će to privući mnoge biljne uši, grinje tripse itd. Isto tako može se staviti i plava posuda u polje jer i plava boja privlači neke štetnike.

Soda bikarbona efikasna je u sprječavanju patogena, a ako se doda malo suncokretovog ulja, povećava se djelotvornost ove smjese. Priprema se tako što se u pet litara prokuhane ohlađene vode, doda dvije do tri jušne žličice sode i isto tako i suncokretovog ulja i dobro izmiješa. Primjenjuje se isključivo preventivno i prska se čitava biljka. Umjesto suncokretovog, može se koristiti i ulje od soje. Ono je efikasno u suzbijanju uzročnika pepelnice, piše Agroklub.

Povrće voli kopar

Da je dovoljno posaditi korisne biljke u nasad povrća, kako bi se efikasno otjerali štetnici, dokazuju znanstveni pokusi rađeni na parcelama od jednog hektara, pod nadzorom stručnjaka iz sektora ekološke proizvodnje. U uvjetima kontroliranog uzgoja krumpira, oko ove biljke posijan je komorač, a u samom nasadu posađen je buhač, rezultati su bili odlični, odnosno, bez prisustva krumpirove zlatice.

Bosiljak je također dobar u borbi protiv zlatice. Ili kombinacija krumpira i plavog patlidžana u nasadu. Kod ovakve sadnje, zlatica će prvo napadati patlidžan. Dobra ideja je i zasaditi hren oko krumpira, a zatim se biljke krumpira prskaju otopinom od bosiljka. Kao zamjena za hren, može se koristiti i čaj od koprive.

Neven mnoge životinje ne podnose tako da se može po vrtu posaditi i nekoliko strukova ovog ljekovitog cvijeta.

Kompletna biljka kopra sadrži sve esencijalne minerale, kalcij, kalij, sumpor i druge korisne elemente tako da i od nje može da se napravi korisna otopina. Za preparat dovoljno je u pet litara vode staviti jednu punu žlicu (ne mora biti do vrha) kopra i 2,5 žlice nekog biljnog ulja, može poslužiti bilo koje.

(www.jabuka.tv)Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.