Priča o folklorašima koji su ispisali povijest malog sela u Brotnju

Selo Vionica pokraj Čitluka ima tek 350 stanovnika, ali slobodno se može reći da ta brojka ni približno ne odražava bogatstvo i značaj koji ovo selo ima za čitlučku općinu, pa i Hercegovinu.

Zahvaljujući HKUD-u “Sveti Marko” Vionica, osnovanom u veljači 2011. godine, Vioničani su postali gotovo školski primjer kako predani rad lokalne zajednice te ljubav prema tradiciji zajedno mogu oblikovati jedinstvenu i hvale vrijednu priču. 

Do prije 13 godina malo tko bi u Čitluku povjerovao da će kroz to maleno, i do tada prilično monotono, selo do današnjeg dana svake godine iznova prolaziti na tisuće ljubitelja tradicijske glazbe i kulturne baštine, uz stotine folkloraša iz čak 14 država svijeta.

Riječ je, naravno, o sada već nadaleko poznatoj manifestaciji “Međunarodne večeri folklora” koja se na Vionici održava svake godine u srpnju. Vioničani su na svoju folklornu pozornicu uspjeti dovesti predstavnike čak i iz dalekog Portorika.

Društvo koje od zaborava čuva tradicijsku kulturu, plesove i običaje, prije nekoliko dana proslavilo je svoj 13. rođendan, što je bio i povod razgovora za portal Jabuka.tv. Jedna od mnogobrojnih posebnosti ovog društva je da ne plešu samo tradicionalne hercegovačke plesove, već i slavonske, posavske, baranjske plesove te linđu, a imaju i sve nošnje.

Imamo sve nošnje i trudimo se naučiti korake i ostalih tako da gdje god dođemo, možemo ući u kolo i zaigrati, otkrivaju članovi HKUD-a za portal Jabuka.tv. A da je tako, potvrdili su i prošle godine kada su nakon višesatnog čekanja na graničnom prijelazu zaplesali kolo, a snimka je u kratkom roku postala viralna.

Višesatno čekanje pretvorili u veselje: Mladi Brotnjaci zaplesali kolo na granici

Cijela priča započela je u veljači 2011. godine. Njih je se par skupilo u selu koji su htjeli nešto pokrenuti da se malo mladež, pa i stariji, okupe pa neko događanje organiziraju. Jednostavno, monotono je bilo. I tako je njima palo na pamet oformiti folklor iako nitko o tome ništa nije znao, praktički smo bili amateri, kazao je za portal Jabuka.tv Damir Mandarić, predsjednik HKUD-a i Mjesne zajednice Vionica.

Rekli smo fratru da nakon mise pročita obavijest pa da dođe tko je zainteresiran na probu. Mi smo mislili doći će nas desetak i to je to. Dočekala nas je puna škola. Učionica puna, od najmlađih do najstarijih. I tada je krenulo, priča za portal Jabuka.tv dopredsjednica društva Marija Primorac, ističući da je velika podrška u samim počecima tada bio i fra Kornelije Kordić, svećenik iz sela, koji im je pomogao kupiti prve nošnje.

Od samih početaka pa do danas HKUD predvode Damir Mandarić i Marija Primorac. (Foto: HKUD “Sveti Marko” Vionica)

Društvo je osnovano 7. veljače 2011. godine, prvi nastup je bio već u travnju, a sljedeći nakon je bio na Petrovdan. Ubrzo se došlo na ideju o pokretanju međunarodnih večeri folklora.

Nismo htjeli samo odlaziti negdje, nego smo htjeli pokrenuti neku svoju manifestaciju. Tada nam je palo na pamet da organiziramo našu međunarodnu manifestaciju. Prve godine je bila samo jedna večer, a došlo nam je 14 KUD-ova iz 5 zemalja. Do sada smo organizirali 12 manifestacija, a njezina specifičnost je da je dosta raznolika i šarena.

Nije to klasika da dođe 7-8 KUD-ova pa par pleše Hercegovinu, par linđu. Ovdje je baš šaroliko, mogu se vidjeti običaji brojnih drugih država. Četrnaest država je do sada nastupilo, čak i daleki Portoriko, Španjolska, Francuska, Rumunjska, Mađarska, kazao je Mandarić, a s ponosom ističe da su prvi u povijesti koji su doveli tri nacionalna, državna ansambla koji su nastupili istu večer i na istoj pozornici.

Vioničani su prvi u povijesti doveli tri nacionalna ansambla koji su iste večeri nastupili na istoj pozornici. (Foto: HKUD “Sveti Marko” Vionica)

To je bilo 2018. godine. Nastupili su na Vionici državni ansambl Lado iz Hrvatske, Tanec iz Makedonije i Kolo iz Srbije. Mi za taj podatak nismo znali, već kad su oni bili kod nas, oni su nam to rekli da nikada prije nisu iste večeri nastupali na istoj pozornici. Na to smo ponosni, kako i ne bi bili.

Inače, teško je i dovesti državne ansamble na manifestacije, financijski je to zahtjevno, ali i zbog toga jer oni imaju i posebne zahtjeve u vezi pozornice i šatora koji mora biti tik uz pozornicu budući da njihovi nastupi znaju trajati i po 40-50 minuta pa im je to bitno radi presvlačenja i koreografije, objašnjava Mandarić za portal Jabuka.tv.

Imamo sve nošnje i trudimo se naučiti korake i ostalih tako da gdje god dođemo, možemo ući u kolo, otkrivaju članovi HKUD-a.

Organizacija, kaže nam, traje cijelu godinu, a već po samom završetku prave planove za sljedeću godinu.

Mi već sada šaljemo pozivnice, tj. pojedine smo kontaktirali i prije 2-3 mjeseca da bi se mogli uskladiti. Manifestacija nas stvarno puno košta, pogotovo jer zadnjih godina radimo uglavnom tri večeri. Kroz te tri večeri oko 400-500 folkloraša prođe preko pozornice. To vam je automatski isto toliko noćenja s punim pansionom tako da su troškovi strahovito veliki. Sama pozornica je također, uvijek profesionalna sve ove godine, s ozvučenjem i pratnjom, a to stvarno puno košta, kaže nam Mandarić.

Iz HKUD-a su nam potvrdili da će se ovogodišnje Međunarodne večeri folklora održati 12., 13., i 14. srpnja, a vrijedi istaknuti da će voditelj ponovno biti poznati HRT-ov voditelj Branko Uvodić. 

Društvo se financiralo na razne načine – od priloga gospodarstvenika, članarina, natječaja federalnih ministarstava, a financijska podrška dolazi i od Općine Čitluk te Vlade HNŽ-a, dok se dio visokih troškova nerijetko snosi i iz vlastitog džepa.

Društvo uglavnom broji od 80 do 100 članova svih uzrasta, a probe održavaju u prostorijama Područne osnovne škole Vionica.

Broj putovanja na koje su do sada otišli članovi društva, gotovo je impresivan. No, svega ovoga, pa ni nebrojenih putovanja i nezaboravnih uspomena za desetke mladih iz cijeloga Brotnja, ne bi bilo da nije angažmana i posvećenosti upravo našega sugovornika.

Čovjek neumornog duha i karaktera, Damir Mandarić, suvlasnik jedne od vodećih tvornica tekstila u BiH, predsjednik je Mjesne zajednice i HKUD-a Vionica od samoga početka. Iako o svom doprinosu tek skromno kaže “Bože, hvala ti, mora uvijek netko malo više povući”, od članova vioničkog društva doznajemo da je njegov doprinos daleko veći od toga.

Koliko god nedostaje novca, pa i kad se putuje, članovi plate samo jedan mali dio iznosa, a svu ostalu razliku snosi Damir, kažu nam članovi društva.

Djelovanje i značaj ovog HKUD-a prepoznat je i van granica BiH, pa se tako društvo s Vionice može pohvaliti s čak tri gostovanja u HRT-ovoj emisiji “Dobro jutro, Hrvatska” u samo godinu dana, kao i tri nastupa u emisiji “Lijepom našom”, i to u Benkovcu, Ljubuškom i Jajcu.

Članovi HKUD Vionica gostovali u emisiji “Dobro jutro, Hrvatska”

“Braća Mandarići”

Društvo se sastoji od orkestra i četiri sekcije, a posebno je popularna muška pjevačka skupina. Sastoji se od više članova, s tim da su vrlo prepoznatljiva trojica braće – Slavko, Srećko i Ivan Mandarić koji su tu dugi niz godina, pa je muška pjevačka skupina u Hercegovini mnogima poznata i pod nazivom “Braća Mandarići”.

Pripremamo sada novi album za snimanje. Prvi nam je bio album “Volim Brotnjo”, to su bile obrade, ali su ovo sada naše pjesme koje je napisao naš Brotnjak Jozo Jokan Turudić koji je u Njemačkoj, a za nas je napisao par pjesama – Humska zemlja, Hercegovac i Brotnjak i Nigdje nije kao doma.

S pjesmom “Nigdje nije kao doma” oni su nastupili u Gospiću na Lika festu prošle godine i pjesma je i tamo stvarno dobro prošla, kazao je Damir Mandarić, ističući ulogu koju za društvo imaju njihovi voditelji i koreografi Jure Miloš, Ivan Barać i Dragan Ivanković.

Društvo je osvajalo niz nagrada, poput onih u Ključu, Puračiću, Gajiću, a prijateljstava, kažu nam, imaju doslovno na sve strane, posebno u Slavoniji. HKUD je čak nedavno donirao ambol i oltar u selu Gajić u Baranji prilikom gradnje nove crkve, a rado se odazivaju i na sve humanitarne akcije.

Kad pogledamo kako su neka društva jednostavno “kleknula” poslije korone, gotovo da su izbrisana, ne postoje, mi smo se odlično održali. Kad pogledamo koliko je mladih uključeno, možemo reći da se trud zaista isplatio, a i sačuvat ćemo jedan dio svojih običaja, što i jest bit svega, zaključio je Damir Mandarić u razgovoru za portal Jabuka.tv.

Sačuvat ćemo jedan dio svojih običaja, što i jeste bit svega, zaključio je Damir Mandarić. (Foto: HKUD “Sveti Marko” Vionica)

HKUD “Sveti Marko” Vionica kroz posljednjih 13 godina ostavio je neizbrisivi pečat na kulturnoj sceni općine Čitluk, a nema sumnje da će i u godinama koje dolaze ostati prepoznatljivi čuvar tradicije i kulturnog naslijeđa, na radost svih žitelja broćanskog kraja.

(www.jabuka.tv | Ana Sušac)

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.