Vlada ŽZH imenovala novi Nadzorni odbor Rudnika boksita Široki Brijeg

Vlada Županije Zapadnohercegovačke, na 34. sjednici održanoj u četvrtak u Širokom Brijegu, imenovala je novi Nadzorni odbor Rudnika boksita Široki Brijeg.

Prvo je razriješen postojeći Nadzorni odbor u kojem su sjedili Miljenko Soldo, Jelena Mandić i Dražen Pinjuh, a zatim su imenovani novi članovi: Marijana Šimić, Miljenko Soldo i Drago Galić.

Podsjećamo, Rudnik boksita u Širokom Brijegu ne radi još od početka godine, a 37 radnika ostalo je bez posla.

Poduzeće Rudnici boksita d.o.o. Široki Brijeg, u vlasništvu Županije Zapadnohercegovačke, dužno je oko 3 milijuna KM, a nalazi se samo korak od stečaja.

Rudnici Boksita Široki Brijeg blokirani su od strane Porezne uprave s dugom od 900.000 KM. Jednostavno nisu isplaćivali svoje obveze i zbog obaveza koje su narasle na cca tri milijuna maraka, Upravni i Nadzorni odbor su dali ostavku, a svi djelatnici su otišli na Zavod za zapošljavanje, a neki su otišli u prijevremenu mirovinu. Vlada će poduzeti određene mjere, nadam se već na sljedećoj sjednici, imenovati novi Nadzorni odbor i vjerojatno imenovati novu Upravu koja će pokušati spasiti Rudnike boksita da ne odu u stečaj.

Ako ne uspijemo to, ispoštovat će se zakonska obveza i Rudnici boksita će ići u stečaj što bi značilo da će stečajni upravitelj preuzeti upravljanje nad rudnikom. Nažalost, stanje je takvo. Otvoreno i bez ikakvih uvijanja, zbog vrlo loših poslovnih rezultata u zadnjih nekoliko godina jednostavno to je kulminiralo, rekao je predsjednik Vlade ŽZH Predrag Čović na sjednici Skupštine ŽZH 22. ožujka.

Sudbina širokobriješkog poduzeća u neizvjesnosti: Hoće li izbjeći stečaj?

(www.jabuka.tv)

33 komentara

 • Znam da su ovi rudnici radili prije rata,a sada prvi put cujem.Prije rata su bili br 1,po prihodu.Primjer..Portir u rudarskoj zgradi je imao 1500 maraka placu,a portiri,odnosno strazari na drugim mjestima,1500 + nocni rad.Primjerice,svaki cuvar je imao 2000 maraka,a radili su po 3,ili 4 u smjenama.Ne moze to sada funkcionirati..To je sada za 1 covika sa bagerom i kamionom pa neka prpa,i zabavlja se..Zupanija Izvrsiti sve zakonske obveze prema radnicima,i Hvaljen Isus i Marija.

  • Hahaha, ako je ono doktorica zatvarajte fakultete. Zna se kako ju je Jurisic zaposlio i zasto. Ova Vlada jad i bijeda koga postavljaju.

   • Mislim da nije primjereno prozivati ženu,a znam da je doktorirala na SUM sveučilište u Mostaru i mislim čak da nije davno, a vi heroji iza tipkovnice pokažite svoje diplome ,naravno vaše su iz srednje škole

 • Drago Galić je djelatnik ŽZH, a ne bivši djelatnik Rudnika boksita kojega se smatra odgovornim za ovaj dug od 3 milijuna KM. Šimićka je isto djelatnica ŽZH i supruga Šimića iz MIO ŽZH Ljubuški, dok je Soldo iz Posušja milicijske struke i vjerojatni odabir Ministarstva gospodarstva ŽZH. Sada slijedi smjena Vukoje i imenovanje Lasića za v.d. direktora, iako ne znam što će to promijeniti bez kapitalnog ulagača? Nema mehanizacije, nema radnika, dugovi astronomski, blokada računa, stečaj?

 • Šta će Jadro nesposobnjaković teški. Uhljebio se na način kako je mogao i sada da spašava Boksit. Sram Vas bilo to što radite.

 • Predrag ce unistit HDZ, zupaniju ko privatne firme koje je unistio.Radi njega je se podilila stranka, pogledajte mu poteze. Jadno skroz.

 • Ovde ne treba pustati kimentare.Daju sebi odusak nepismeni i kojekakvi.Pitanje ovom 20:47 kakve je veze imao rat i cetnicka glad sa Sirokim i placom u boksitu.Upitaj one koji su radili do kraja 1991.Sad Pitanje za 18:48,u koju ste skolu isli gospodo pa ste tako pismeni?

 • Pustati komentare gdje se netko imenuje?Urednistvo portala koliko je sati kod vas?Dajte molim vas.Nemam veze s tim ali sto ne prilici ne prilici.Zastitite bar ljude od elite sa osnovnom skolom.

 • Ovaj Lasic pet godina bio savjetnik a nikada nije dolazio na posao. Stavite za direktora predsjednika Vlade jer gdje je god bio sve je unistio.

 • Ma zaposliti ljude u druge firme a prestati ulagati i spašavati jamu bez dna, samo ove jadne ceste satrase bezveze s onim velikim kamionima

 • 32 radnika 3 miliona minusa zatvorit pod hitno. Samo nered prave ko krtice jame ostavljaju otvorene ništa ne saniraju katastrofa šta su radili od Crnih Lokava.

 • Boksit je prije rata bio najbolja firma,tu smo radili,a da je placa bila tolika što taj gore piše nije sigurno,a bio je najjača firma u ovoj županiji,bilo je plaća za dan rudara,a onda i ovracun boda kad je bio i tada se dhelila pkacx ,posebno u Posusju je uvijek sd neka razlika isplaćivala,

 • Ništa ovi školovani koji su u nadzornom odboru nisu niti hoće učiniti dobro za Boksit i njegove radnike .Njima je nažalost samo bitna plaća koju dobivaju zbog toga što su u nadbornom odboru.To je nažalost dosad dokazano mnogo puta.Boksit je još jedna firma sa dugom tradicijom koju je ova vlast uspjela upropastiti.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.