ŽZH: Promijenjen ključni faktor za manipulaciju prijema vježbenika u državne službe

U četvrtak, 11. travnja 2024. godine, pod predsjedavanjem predsjednika Vlade Predraga Čovića, u Širokom Brijegu je održana 34. sjednica Vlade Županije Zapadnohercegovačke.

Na sjednici je Vlada utvrdila tekst Prijedloga Odluke o davanju suglasnosti na Statut Javne ustanove Doma zdravlja Ljubuški koji je upućen u daljnju skupštinsku proceduru.

Uredbe donesene na sjednici Vlade

Vlada je donijela Uredbu o jedinstvenim kriterijima i postupku izbora i prijema vježbenika s visokim obrazovanjem u Županiji Zapadnohercegovačkoj. Ovom Uredbom su utvrđeni kriteriji izbora vježbenika u tijelima državne službe: završen stupanj visoke stručne spreme odnosno završen ciklus visokog obrazovanja; prosjek ocjena završenog studija, trajanje nezaposlenosti nakon stjecanja diplome visoke stručne spreme, prema evidenciji nadležne službe za zapošljavanje i invalidnost.

Uredbom se želi minimalizirati utjecaj intervjua prilikom provedbe prijema vježbenika u tijela državne službe, na način da se intervju ipak zadržava kao faza natječajnog postupka, ali se potencijalna maksimalna razlika u dodijeljenim bodovima smanjuje. S ciljem dodatnog vrednovanja izvrsnosti kandidata tijekom studiranja uvodi se još jedan kriteriji za bodovanje, a odnosi se na nagradu za uspjeh tijekom studiranja u vidu dodjele bodova za dekanovu i rektorovu nagradu.

Upravo je intervju bio presudan faktor jer je nosio veliki broj bodova te se događalo da studenti s lošijim ocjenama i nižim brojem bodova iz pismenog ispita na kraju završe ispred kandidata koji su bili bolji od njih. A sve zahvaljujući famoznom intervjuu na kojem su članovi ocjenjivačkog povjerenstva imali ”odrješene ruke” i mogli su namjerno progurati nekoga dodijelivši mu maksimalan broj bodova dok su drugom kandidatu jednostavno dali minimalan broj bodova i tako ga ”izbacili iz igre”.

Uredbu o izmjenama i dopuni Uredbe o postupku prodaje, najma, čuvanja i održavanja oduzete imovine.

Odluke donesene na sjednici Vlade

Vlada je na prijedlog Ministarstva gospodarstva donijela Odluku o davanju suglasnosti na Naputak za ostvarivanje prava na novčane potpore u poljoprivredi za 2024. godinu. Naputkom za ostvarivanje prava na novčane potpore u poljoprivredi za 2024. godinu propisuju se opći i posebni uvjeti koje moraju ispuniti fizičke i pravne osobe za ostvarivanje prava na novčane potpore u poljoprivredi. Potpore su usmjerene za: model potpore proizvodnjama, model kapitalnih ulaganja i model ostalih vrsta potpora.

Također je Vlada donijela Odluku o dodijeli koncesije gospodarskom društvu GP Toming d.o.o. Grude za izgradnju i korištenje fotonaponske elektrane ”Ljubuški 5” na lokaciji Zvirići, grad Ljubuški;

 • Odluku o raspisivanju i provedbi Javnog natječaja za izbor i imenovanje članova Nadzornog odbora ‘‘Šumsko-gospodarskog društva Županije Zapadnohercegovačke” d.o.o. Posušje;
 • Odluku o raspisivanju i provedbi Javnog natječaja za izbor i imenovanje članova Upravnog vijeća Javne ustanove Ceste Županije Zapadnohercegovačke;
 • Odluku o raspisivanju i provedbi Javnog natječaja za izbor i imenovanje članova Upravnog odbora Agencije za privatizaciju u Županiji Zapadnohercegovačkoj;
 • Odluku o raspisivanju i provedbi Javnog oglasa za izbor i imenovanje člana Upravnog vijeća Javne ustanove Zavod za odgoj i obrazovanje;
 • Odluku o odobravanju prodaje službenog motornog vozila Županijskog tužiteljstva Županije Zapadnohercegovačke Široki Brijeg putem javnog nadmetanja.

Usvojena izvješća tijela uprave ŽZH za 2023. godinu

Vlada je usvojila Izvješće o poslovanju Javne ustanove Ceste Županije Zapadnohercegovačke u 2023. godini; Izvješće o radu Uprave civilne zaštite Županije Zapadnohercegovačke za 2023. godinu i Izvješće o radu Uprave za inspekcijske poslove Županije Zapadnohercegovačke za 2023. godinu, priopćeno je iz Vlade ŽZH.

Vlada ŽZH imenovala novi Nadzorni odbor Rudnika boksita Široki Brijeg

(www.jabuka.tv | Foto: Freepik)

10 komentara

 • Svi koji su primljeni u posljednjih pet-šest godina primljeni su varkom i trikom vlasti kako bi ubacila svoju rodbinu. Stanite na vrata bilo kojeg ministarstva ilki županije sve rodbina ulazi i izlazi. Javne službe potpuno privatizirane, Šta onda očekivati.

  • Pa imaju uvjeti za apošljavanje u državne službe,5 godina radnog staža na odgivarajućim poslovima ,za manje šefiće položen stručni ispit i ostali opći uvjeti.Za djelatnike godinu dana radnog staža u institucijama i položen stručni ispit.

  • Ne moze glupan s logos diplomom u privatnoj firmi nista. Noga u guzicu za dva dana. Logos diploma je za tatine kceri i sinove priglupe ljude bez morala. Najgore sto je ckapi ikad izbacila iz sebe su oni koji kupuju diplome i uzimaju mjesta onima koji su krvavo ucili za diplomu.

   • Istekako visoko kotiraju Logosovci i ostali sa privatnih brzih fakulteta i zaposle se odmah ako nisu već zaposleni pa im falila škola za plaću,ne znanje, za podobne samo.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.