Priča hrabre Mostarke koja je prva u BiH rodila s transplantiranim srcem

Marija Jarak iz Mostara primjer je hrabre žene koja je, pored brojnih zdravstvenih problema, uspjela izaći kao pobjednik te osnovati obitelj.

Ona je prva žena u BiH s transplantiranim srcem koja je rodila, a, uz srčane probleme, oboljela je i od karcinoma. Ovo je za “Avaz” potvrdila Jarak.

8. ožujka 2007. završila sam u bolnici. Prije toga sam mjesec osjećala ubrzan rad srca, teško sam disala, pa su me roditelji odveli ljekarima. Tamo su otkrili kako s mojim srcem nešto nije uredu te sam smještena u bolnicu, priča Jarak.

Dijagnoza je bila upala srčanog mišića ili dilatativna kardiomiopatija. Hitno je prebačena u Zagreb, gdje su je pokušali liječiti, ali, nažalost, nije pomagalo. Njeni roditelji su slali nalaze za Sloveniju, a potom i za Austriju, odakle su dobili odgovor da dođe.

Odmah po dolasku u Innsbruck u Austriji, ustanovljeno je da moje srce radi samo 10 posto te da je jedini lijek transplantacija. Mjesec sam čekala na novo srce i ono je stiglo iz Hamburga iz Njemačke. Operacija je trajala sedam sati, govori Jarak.

Kada se vratila u Mostar, nastavila je normalan život, upisala srednju školu, nakon toga Ekonomski fakultet. Upoznala je svog Marina, dobila posao u struci, nakon čega su se vjenčali 2017.

Te godine je bila i moja redovna kontrola, spomenula sam liječnicima da se udajem te razgovarala s njima o potencijalnoj trudnoći. Bili su optimistični te su mi prilagodili terapiju. Nakon gotovo šest godina braka saznala sam da sam trudna, kaže Jarak.

Međutim, u 30. tjednu trudnoće joj je pukao vodenjak i Iva je požurila te je stigla na svijet hitnim carskim rezom 23. listopada 2023. godine.

Iva ima pet i pol mjeseci i uživam u svakom trenutku s njom. Nažalost, nedugo nakon Ivinog rođenja sam saznala da imam posttransplantativni limfom te sam prošla kroz terapiju antitijelima i kombiniranu terapiju (hemoterapija+antitijela). Posljednji PET CT je pokazao da u mom tijelu nema aktivnih tumora. Energija mi se polako vraća i nadam se da će tumori uskoro biti moja prošlost, navodi Jarak.

Tijekom trudnoće, koja se vodila kao rizična, moja najveća podrška je bio muž, uz ostatak moje obitelji i prijatelja. Naravno, bila sam pod stalnom kontrolom svojih liječnika koji su mi, također, bili velika podrška i koji su se veselili dolasku naše djevojčice, kaže Jarak.

Htjela sam imati jedno dijete, a Ivinim rođenjem moja želja je ispunjena. Ako bude Božja volja da bude još djece, zašto da ne, navela je Jarak.

Marija Jarak prva žena u BiH s transplatiranim srcem koja je rodila

(www.jabuka.tv | Foto: Facebook)

4 komentara

  • Cudi me kako ova katolibanija podrzava zenu, s obzirom da im smeta potpomognuta oplodnja, ne bi me cudilo da im smeta i transplantacija s obzirom da nista od toga nije ”od Boga”.

  • Bog vas blagoslovio i vašeg malog anđela. Muža sam vam upoznala slučajno u frizerskom studiju “Di” na Starom Veležovom. Toliko se sekirao za vas kada ste bili u Austriji. Ja sam ostala ganuta.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.