Nijemci mijenjaju propise o prezimenima

Bundestag je u petak donio zakon koji građanima omogućuje veću slobodu pri promjeni prezimena, primjerice prilikom vjenčanja ili posvajanja, javlja dpa.

Bračni parovi ubuduće će moći dijeliti zajedničko prezime “dodavanjem” obiteljskih, a isto vrijedi i za djecu, s prezimenom ili bez njega. Prema sadašnjim propisima, samo jedan bračni drug može preuzeti dvostruko prezime, a djeca uglavnom ne mogu.

Stari zakon o pravu na ime izrazito je restriktivan u međunarodnoj usporedbi i “više nije adekvatan složenoj stvarnosti i potrebama obitelji, stoji u novom zakonu.

Mijenjaju se i dječja prava – djeca razvedenih roditelja i pastorčad ubuduće će moći birati prezime bilo kojeg roditelja, rekao je ministar pravosuđa Marco Buschmann. Građani etničkih manjina također dobivaju više prostora za formaliziranje posebnosti svojih imena i prezimena.

Novi zakon stupa na snagu 1. svibnja. Promjene se tiču ​​samo obiteljskih propisa iz domene građanskog prava, odnosno braka, razvoda, rođenja ili posvojenja.

Zastupnici desničarske Alternative za Njemačku glasali su protiv zakona, prenosi Fenix Magazin.

Njemačka pooštrava mjere za migrante

(www.jabuka.tv | Foto: Unsplash)

10 komentara

  • Idu u totalni bioloski kolaps. Ovim zakonom omogucavaju rodjenje djece u vezama rodjaka. Jer otkud netko moze znati tko je kome rodjak ako prezime mijenjaju kako im se prohtije.Biologija po tom pitanju je jasna i stroga.Nisu Crnogorci ludi što pretresaju sve do 10-og pravog koljena ne pobocnog.

    • Pa u vecini zemalja u svijetu je legalan brak izmedju rodjaka, ne utjece ti to nista na to. Ne kazem da je to u redu, govorim kakvo je zakonsko glediste.

      • Zato i jest mentalna retardacija jedna od najcescih pojava medju njima. Citav niz bolesti se pojavljuje u djece nastale spolnim činima osoba u bliskim rodbinskim vezama.

  • Sve kako bi se dva muskarca ili d i zene lakse dogovorila oko prezimna usvkjene dice, kako bi laskse do razvoda, kako jedna obitelj ne bi imala isto prezime, nego razbucaj obitelj neka svak ima pravo na ovo, ono pa neka vuce na svoju stranu i svada

    • ti si jadan, dok u noći kad je vrijeme za san , brineš o Hercegovcim, više smo bitni nego što možeš i pojmiti, a i ti si bitan !?

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.