Ova država želi “izbaciti” električne automobile

Električni automobili postaju ogroman problem u zemlji koja je bila među pionirima na europskom tlu kada su EV u pitanju.

U pitanju je Nizozemska, koja već pati od značajnih problema u svojoj visokonaponskoj i niskonaponskoj mreži sa stalnim nestankom struje.

Europska unija je odlučno rekla “ne” automobilima koji emitiraju CO2 od 2035. godine, ulažući sve u elektromobilnost. Danas, kada se građani EU suočavaju sa realnim problemima u smislu EV, slika o njima se mijenja.

Visokonaponska električna mreža ne može podnijeti više od trenutne potrošnje, a niskonaponska još manje, što uzrokuje neprekidne nestanke struje u četiri glavna grada zemlje tulipana.

Stanovnici Utrechta, Rotterdama, Amsterdama i Haaga izuzetno su nezadovoljni situacijom u kojoj se nalaze, a slično iskustvo imaju i neki gradovi u Njemačkoj.

Kompanija Stedin je najveći operater nizozemske elektroenergetske mreže i već je upozorila vladu da je situacija neodrživa. Ovo se posebno pogoršalo u Utrechtu, gdje su otkrili da je tražnja za električnom energijom veća od kapaciteta mreže.

Tisuće domova zavisi od toga, a u zelenoj tranzicijskoj politici i poskupljenju ruskog gasa država je građane poticala da gasne instalacije zamijene električnim i toplotnim pumpama.

Sada kad je mreža preopterećena, jer je energetska infrastruktura deficitarna za rastući broj potrošača, svi se hvataju za glavu i prizivaju povratak “običnih” automobila.

Osim toga, većina vlasnika EV pune ih na javnim punionicama kada odu s posla, uglavnom u večernjim satima, između 17:00 i 20:00.

Mrežni operater je upozorio vladu da bi za izbjegavanje prakse sa nestankom struje bilo potrebno ugraditi više od 54.000 električnih transformatora i više od 100.000 kilometara novih instalacija, što je u kratkom roku nemoguće, pored toga što to neće dugoročno riješiti situaciju kada na cestama bude još više EV.

Stručnjaci zaključuju, ako danas u Nizozemskoj ima skoro 450.000 električnih i elektrificiranih automobila, što izaziva zagušenje na mreži, onda će 2035. godine kada prestane proizvodnja automobila sa SUS motorima, nastati prava katastrofa, prenosi B92.

(www.jabuka.tv)

4 komentara

  • Tako ti je to kada se prije gaza izuva. Guraju tehnologiju a pritom nisu pripremili okolinu na to novo. Nisu se osigurali izvori potrebne energije , niti druga infrastruktura a da negovorimo da ta promjena tehnologije ne pridonosi ništa za prirodu. U čemu je razlika između 1milijarde auta na gorivo i 1milijarde auta na struju ? I dalje će se morati kopati ruda čak i više , jedna tehnologija zagađuje zrak druga će zagađivati zemlju jer su baterije super otrovne itd. Jedino pravo i istinsko rešenje za mobilnost a da pritom štitiš prirodu jeste vratiti se opet konjima i kolima. Jedino što dolizi u dodir s prirodom jeste kad se konj pokaki

  • Postoji jos jedna stvar koju vecina ljudi ne zna. Danasnji moderni benzinci i dizelasi su dosta smanjili kolicinu ispusnih plinova pa vise nije najveci problem to sto izlazi iz auspuha nego sitne cestice gume s kotaca.
    Zbog svoje tezine elektricni auti ispustaju puno vise tih sitnih cestica gume nego obicni auti iste klase. Takodjer, na elektricnim autima se gume puno brze trose i oni puno vise opterecuju cestovnu infrastrukturu a pogotovo mostove, vijaduke itd.
    A jos kad tome dodamo da je jedan od sastojaka auto guma i nafta, covjek se moze samo zapitati tko je tu lud

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.