Poznato kad počinje prodaja Volkswagenovog najjeftinijeg električnog automobila

Dok u Volkswagenu već neko vrijeme govore o jeftinijim automobilima, Kinezi su odavno prešli s riječi na djela te na tržištu nude vozila nepobjedive cijene od manje od 10.000 dolara.

Njemački automobilski div takvim cijenama sigurno ne može parirati, no vjeruju kako bi automobil s električnim motorom cijene do 20.000 eura mogao preokrenuti stvari na tržištu u njihovu korist.

Marušić: Električni automobili su precijenjeni

Do sada smo slušali različite najave i glasine, no sada su iz Volkswagena prvi put objavili vrijeme kada bi mogli predstaviti takav automobil. To neće biti tako brzo, no nadamo se kako će barem ispoštovati rok koji su sami zadali, a prema tim najavama, proizvodnja bi trebala početi za tri godine. Kompanija već radi na ovom vozilu – trenutačno su na pola puta s njegovim razvojem te već sada znaju kako bi njihov najjeftiniji automobil trebao izgledati.

Radno ime je ID.1 i vozilo je planirano za 2027. godinu, komentirao je generalni direktor tvrtke Thomas Shafer tijekom redovne godišnje konferencije za medije pri čemu je naglasio kako će taj automobil donijeti ”pristupačnu električnu mobilnost za sve”.

Renault povukao najavu ukidanja benzinaca i hibrida

Postizanje takve cijene bit će ”iznimno ekonomski izazovno”, objasnio je Shafer te će, zbog visokih cijena baterija, kompanija moći lansirati automobil takve cijene samo ako ga bude proizvodila u velikim količinama. Iz njemačke kompanije još nisu donijeli odluku gdje bi se taj automobil mogao proizvoditi, no Shafer kaže kako će tu odluku donijeti ubrzo.

Unatoč činjenici što situacija na ovom tržištu ne ide prema željama čelnika Volkswagena, Shafer je na konferenciji za medije komentirao kako ne odustaju od prijašnjeg plana, a to je da do 2027. godine predstave 11 novih električnih automobila. Jedan od tih vozila bit će, dakle, ID.1 koji će biti najjeftiniji njihov automobil, a uz cijenu od 20.000 eura mogao bi biti i najpopularniji.

Nedovoljno punjača za električne automobile u BiH

No prije jedinice, Volkswagen bi trebao predstaviti model ID.2. Iz njemačke tvrtke kažu kako će taj model biti prostran poput Golfa i cjenovno pristupačan poput Pola, što dovoljno govori o očekivanjima koje imaju od njegove prodaje. Kompanija ja već prikazala njegov koncept, a kada se 2026. godine pojavi na tržištu, korisnike bi trebao privući cijenom od 25.000 eura.

Invazija jeftinih kineskih auta na Europu

(www.jabuka.tv)

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.