Opća skupština UN-a glasa o rezoluciji o Srebrenici

Opća skupština UN-a u četvrtak poslijepodne u New Yorku trebala bi glasovati o predloženoj rezoluciji kojom se traži proglašenje 11. srpnja Međunarodnim danom sjećanja na genocid u Srebrenici.

Dokument, čiji su predlagatelji Njemačka i Ruanda, određuje 11. srpanj kao Međunarodni dan sjećanja na genocid u Srebrenici 1995., osuđuje poricanje genocida kao povijesnog događaja, te veličanje onih koje su međunarodni kazneni sudovi osudili za ratne zločine, uključujući i genocid u Srebrenici.

Ističe i da je kaznena odgovornost za zločin genocida individualna i ne može se pripisati bilo kojoj etničkoj, vjerskoj ili drugoj skupini ili zajednici u cjelini.

Unatoč tome što dokument ne spominje krivnju nijednog naroda, Srbija i entitet Republika Srpska uz potporu Rusije u New Yorku žestoko lobiraju protiv izglasavanja ovog dokumenta.

Hrvatska je jedan od kosponzora rezolucije o Srebrenici.

Mi smo jedan od 40-ak kosponzora rezolucije, moguće je da taj broj i naraste do trenutka glasovanja. Mi zapravo tu nemamo nikakvih dilema, ako je Međunarodni sud pravde kao jedan od šest glavnih organa UN-a nadležan za odlučivanje o državnoj odgovornosti za genocid – proglasio genocid u Srebrenici – tu je stavljena točka u smislu pravne kvalifikacije, rekao je Ivan Šimonović, hrvatski veleposlanik pri UN-u.

Koliko god ima potpore za rezoluciju, s druge strane snažan je otpor Srbije, Rusije i drugih diplomatskih saveznika srpske strane.

To je isključivo političke naravi. Ništa se pravno neće promijeniti usvajanjem rezolucije osim što će se uspostaviti dan kada se komemoriraju žrtve Srebrenice i što će se obvezati UN da kroz svoja tijela doprinese obilježavanju. Točka, to je sve, kazao je Šimonović.

Postrojbe bosanskih Srba su 1995. godine u Srebrenici, koja je tada bila pod zaštitom UN-a, ubile najmanje 8.000 Bošnjaka.

Taj je zločin Međunarodni sud za ratne zločine u bivšoj Jugoslaviji definirao kao genocid, javlja Hina.

Za to je do sada na tom sudu i sudovima u BiH osuđeno više od 50 osoba.

Pokolj u Srebrenici je i Međunarodni sud pravde u Haagu (ICJ) proglasio genocidom.

Skupština Republike Srpske usvojila je u srijedu izjavu kojom prosvjeduje zbog rezolucije, a predsjednik tog entiteta Milorad Dodik je na mreži X napisao kako bi usvajanje rezolucije nanijelo nepopravljivu štetu , što bi značilo kraj BiH.

On prijeti da će se Republika Srpska, u kojoj se nalazi Srebrenica, odvojiti od BiH ako rezolucija bude usvojena.

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić je s blagoslovom patrijarha Srpske pravoslavne crkve Porfirija prije glasovanja otišao u New York gdje nastavlja lobirati protiv rezolucije, objavio je portal Radija Slobodna Europa.

Ići ću u New York jer netko mora dati odgovor onima koji žele Srbiju optužiti da je genocidna nacija, rekao je prošli tjedan Vučić.

(www.jabuka.tv | Foto: UN)

5 komentara

  • I sto sada gradani , narod Srebrenice bosnjaci, srbi imaju od ovoga. Podignute tenzije, skupljanje politickih pojena sa obe strane, narušeni međuljudski odnosi, povjerenje itd. Opet ce profitirati politicari i politicke partije koje vec grade predizbornu kampanju na ovome. A stranci nas jos zele zadrzati u devedesetim jer ako im trebao nered poželjno smo im opet topovsko meso. Da je bilo volje i tada mogao se spriječiti i rat i genocid… Evo imamo Ukrajinu i Palestinu i sto tu rade velike sile. Potpiruju vatru svatko na svojoj odabranog strani. Strada sirotinja i nedužni narod tko o kod nas od 1991-1995 god. Nisu politicari i ratni profiteri ginuli…

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.