Džeba: Kolike su štete nemarom napravili BH-Gas i Energoinvest

Damir Džeba, izaslanik u Domu naroda Parlamenta FBiH, ujedno i predsjednik Kluba Hrvata, iskoristio je prošlotjednu sjednicu za postavljanje pitanja koja se odnose na vlasništvo nad nekadašnjom zgradom DPO u kojoj zasjeda Parlament FBiH, kao i na milijunske gubitke koje su u arbitražnim sporovima napravili BH-Gas d.o.o. i Energoinvest te tko će ih platiti.

Hoće li Pravobraniteljstvo BiH reagirati na činjenicu da je Grad Sarajevo na sebe uknjižio zgradu društveno-političkih organizacija u Ulici Hamdije Kreševljakovića broj 3. u Sarajevu u kojoj zasjeda Parlament Federacije BiH?, upitao je Džeba.

Od Pravobraniteljstva BiH očekujem da ispita kako je došlo do uknjižbe s obzirom na Zakon o privremenoj zabrani raspolaganja državnom imovinom Bosne i Hercegovine koji je donio visoki predstavnik za BiH. Prema izvatku iz zemljišnih knjiga, nekadašnja zgrada DPO-a je u državnom vlasništvu i na nju se odnosi navedeni zakon kojim je zabranjeno raspolaganje takvom imovinom, objasnio je Džeba, piše Večernji list.

Ministarstvu energetike, rudarstva i industrije odnosno ministru Vedranu Lakiću Džeba je uputio pitanje kojim traži detaljnu i potpunu informaciju o milijunskim sporovima koje su izgubili BH-Gas i Energoinvest te kako bi trebali biti plaćeni.

Tražim točnu informaciju o ukupnom iznosu izgubljenih arbitražnih sporova vezanih uz slučajeve BH-Gasa i Energoinvesta te iz kojih sredstava i kako će biti plaćeni, naveo je izaslanik Džeba.

Drugi spor s negativnim ishodom, prema saznanjima koje ima, vođen je pred međunarodnim arbitražnim sudištem u Zürichu između mađarskog plinskog operatora FGSZ te BH-Gasa i Energoinvesta u visini od 11,6 milijuna dolara zbog jednostrane politike vezane uz Turski tok i projekt ruskog Gazproma i Turske.

(www.jabuka.tv | Foto: Parlament FBiH)

2 komentara

  • Damire
    Da NO radi svoj posao ne bi se to dogodilo a to je slucaj s svim javnim poduzecima. Stoga treba napraviti reviziju poslovanja od strane neovisnog revizora kojeg treba angazirati drzava a u slucaju nepravilnosti pozvati na odgovornost Upravu i NO. Do toga nikad nece doci jer znamo kako sve to ide i zasto su javne firme tu gdje jesu i mjesto za zaposljavanje stranackih kadrova i to uglavnom nesposobnih.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.