Široki Brijeg dobio značajna sredstva za poboljšanje vodoopskrbnog sustava

Grad Široki Brijeg osigurao je 100.000 USD bespovratnih sredstava (oko 180.000 KM) za realizaciju dijela projekta Proširenja javnog vodoopskrbnog sustava na području Širokog Brijega u sklopu Projekta općinskog okolišnog upravljanja MEG.

Radi se o projektu (MEG II) koji se implementira u 30 jedinica lokalne samouprave, zajednički ga financiraju Vlada Švicarske, Švedske i Republike Češke, kao i Europska unija, a provodi ga Razvojni program Ujedinjenih naroda (UNDP) u BiH.

U skladu s Metodologijom za dodjelu financijske podrške temeljene na rezultatima za novoizabrane jedinice lokalne samouprave, Grad Široki Brijeg ostvario je visoko peto mjesto s ostvarenim napretkom od 71,58 %.

Naime, na temelju rezultata ostvarenog napretka u odnosu na prethodnu evaluaciju po Grant indikatorima iz ožujka 2023. godine formirana je rang lista, a ispred Širokog Brijega su samo Šamac, Srbac, Ilijaš i Istočno Novo Sarajevo.

Plasman tzv. novih jedinica lokalne samouprave iz druge faze MEG projekta (Izvor: Grad Široki Brijeg)

Samo najbolje plasirane jedinice lokalne samouprave ostvaruju pravo na dodjelu financijskih sredstava za prioritetne infrastrukturne projekte iz oblasti okoliša i vodoopskrbe koji su definirani u razvojnim strategijama. Metodologija za dodjelu financijske podrške temeljena je na poboljšanjima u radu Javnog poduzeća Vodovod i kanalizacija d.o.o. i Grada Širokog Brijega.

Druga četverogodišnja faza MEG projekta (2021 – 2025) ima za cilj doprinijeti daljnjoj demokratizaciji lokalne uprave u Bosni i Hercegovini, kao i uvođenju efektivnijih i efikasnijih javnih usluga za građane i građanke. Ovo se planira postići kroz dijalog o politici dobre lokalne uprave, zajedno s regulatornim poboljšanjima na području usluga vodoopskrbe i upravljanja otpadnim vodama, koji će u konačnici omogućiti efektivno, pravično i održivo pružanje osnovnih lokalnih usluga, stoji na službenoj stranici Grada Širokog Brijega.

Široki Brijeg unaprjeđuje vodoopskrbu: Stiže moderni nadzorni sustav

(www.jabuka.tv)

18 komentara

 • Dobili bi i više da izdaju zakonite račune. Naime, to je jedini vodovod u BiH koji na računima nema iznos prethodnog stanja i stanja na dan očitanja. Kažu donatori da kad uvedu propisne račune, dali bi im dva miliona.

 • Jošćte se načeksati da jame na Šuškovu trgu netko zakrpi. U svakom slučaju neće ih krpiti onaj koji ih je iskopao.
  …………………..A kad ć proraditi onaj prečistač na Obilaznici? Ili ć ga možda rušiti i tražiti novi?

 • Izgleda da će,, Orlovsko gnjezdo,, zvao Cerigaj,, još sljedeci 100 godina piti kišnicu, ali sad bez brabo… ka nema više ovčica.

 • Široki ima najlošiji vodoopskrbni sustav u Hercegovini. U Brotnju već 25 godina svako selo ima vodu iz gradskog vodovoda a skoro ni rijeke nemaju nego su iz neretve do Bova dovlačili. U širokom od Obilaznice do Visoke Glavice i to većinom ljudi iz svojih džepova plaćali. Ubijte se.

 • Ajme ako dobiju ajme ako nedobiju .
  Ajte dezurni pljuvači odlucite se jednom za jedno .
  Je to ovi iz ovih zemalja daju pare šakom i kapom samo su čekali da se neko javi iz Širokog .
  Neko je izgleda dobro odradio svoj posao pa ste dobili ove pare samo šteta što se ne koriste vise ta sredstava iz raznih fondova koja postoje samo netko treba uraditi dobar projekat.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.