Hoće li konačno doći do prekida vatre u Gazi?

Palestinski pokreti, Hamas i Islamski džihad, pozdravili su rezoluciju Vijeća sigurnosti UN-a koju su sponzorirale Sjedinjene Američke Države o prekidu vatre u Gazi.

Prema palestinskoj novinskoj agenciji Samaa, Hamas je u priopćenju pozdravio rezoluciju.

Pozdravljamo ono što je uključeno u rezoluciju Vijeća sigurnosti u vezi s trajnim prekidom vatre u Pojasu Gaze, potpunim povlačenjem (vojnih snaga) iz Pojasa Gaze, razmjenom zarobljenika, obnovom , povratak raseljenih osoba u mjesta njihova prebivališta, odbijanje bilo kakvih demografskih promjena u Pojasu Gaze ili smanjivanje njezinog teritorija, te pružanje potrebne pomoći našim ljudima u Pojasu, navodi se u priopćenju Hamas.

Hamas je izrazio spremnost na suradnju s posredničkim stranama za ulazak u neizravne pregovore o provedbi prijedloga koji su u skladu sa zahtjevima palestinskog naroda, prenosi Klix.

Hamas je u priopćenju također istaknuo nastavak nastojanja i zajedničke borbe za postizanje nacionalnih prava, uključujući pravo na povratak i samoopredjeljenje, a prije svega za “istjerivanje okupatora”, formiranje nezavisne palestinske države s al-Qudsom (Jeruzalemom) kao glavnim gradom.

​Odvojeno, Islamski džihad pokret je objavio da “iako je rezolucija Vijeća sigurnosti UN-a odobrena sa zakašnjenjem od više od osam mjeseci, slažemo se s onim što je navedeno u ovoj rezoluciji, posebno u pogledu otvaranja vrata, postizanja potpunog zaustavljanja agresije i nadiranja, te potpunog povlačenja neprijatelja iz Pojasa Gaze”.

Islamski džihad je dodao da je stajanje i otpor palestinskog naroda ono što tjera neprijatelja da se preda.

Vijeće sigurnosti UN-a usvojilo je u ponedjeljak rezoluciju koju su izradile SAD u kojoj se pozdravlja prijedlog prekida vatre u Gazi koji je najavio predsjednik Joe Biden i poziva Hamas da ga prihvati. 14 članica Vijeća sigurnosti od 15 zemalja glasalo je za nacrt rezolucije, ali je Rusija s pravom veta bila suzdržana.

Biden: Izrael je ponudio primirje Hamasu

(www.jabuka.tv | Foto: XINHUA/Pixsell)

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.