Za kulturne projekte u Ljubuškom 115.000 KM, najviše samostanu na Humcu

Za kulturne projekte koji će se ove godine realizirati u Ljubuškom izdvojeno je 115.000 KM.

Taj iznos naveden je u javnom pozivu za dodjelu proračunskih sredstava Grada Ljubuškog za projekte iz područja kulture za 2024. godinu, koji je ovih dana okončan nakon što ga je u veljači raspisao ljubuški gradonačelnik Vedran Markotić, piše Večernji list.

Najveći iznos – 17.000 KM odobren je Franjevačkom samostanu Humac za četiri projekta: po 5000 KM za nabavu opreme za Dom sv. Ante, opremanje potrebnim materijalima, tehnikom i namještajem Franjevačke knjižnice, nabavu namještaja i rasvjete u Franjevačkom muzeju Humac i 2000 KM za izradu postolja za kipove u Galeriji “Majka”.

Po 10.000 KM dodijeljeno je Udruzi “Intro” za Ljubuški Jazz Fest 2024. te Udruzi “Ljub Fest Ljubuški” za Beer Fest Ljubuški. Udruga “Intro” ove godine organizira 5. Ljubuški Jazz Fest, i to od 22. do 29. kolovoza. Ljubuški jazz festival prvenstveno je edukativnog karaktera. Njegova srž, ključni, najširi i najobuhvatniji dio su sedmodnevne radionice. Tu su i dva koncerta, na početku koncert otvaranja festivala i na kraju koncert zatvaranja, koji izvode polaznici radionica, odnosno seminara.

Ove godine na otvaranju će nastupiti Dino Dvornik Tribute Band iz Zagreba, a potom počinju jednotjedne radionice. Za radionice imamo oko 65 polaznika, s njima će raditi sedam predavača, držati im majstorski seminar – individualnu i skupnu nastavu. Koncertom polaznika seminara festival se završava, njime polaznici pokazuju što su naučili tijekom sedmodnevne radionice, a i predavači će se uključiti i uklopiti u program održavanjem svojih koncerata.

U Ljubuškom se otvara Sigurna kuća za žrtve nasilja

Predavači su iz Hrvatske, Slovenije, Austrije, Srbije, a polaznici iz BiH, Hrvatske, Slovenije, Srbije. – I dosad smo se prijavljivali na javne pozive i svaki put imali potporu Grada, zahvalni smo na tome, ova praksa je jako dobra za sve koji se bave kulturom u Ljubuškom, kaže za Večernjak Ivana Zrimšek Šaravanja iz Udruge “Intro”.

Udruga likovnih umjetnika “Šipak” dobila je 6000 KM, točnije po 2000 KM za tri projekta: “Opremanje prostorija ULU ‘Šipak’ (nabava ormara)”, “Nabava grafičke preše” i “Nabava umjetničke opreme i repromaterijala”. Hercegovačka kulturna baština Bilig dobila je 5000 KM za četiri projekta: po 1000 KM za projekte “Grafička priprema i tisak godišnjaka Bilig broj 6”, “Organizacija predstavljanja godišnjaka Bilig broj 6 i knjiga Udruge HKB Bilig u 2024. godini” i “Izložba fotografija članova udruge” te 2000 KM za projekt “Tisak knjige dr. sc. Ante Čuvala zavičajne tematike Proboj”.

Po 5000 KM dodijeljeno je još četirima korisnicima: HKD Napredak – Podružnica Ljubuški za projekt “Napretkovi ljubuški dani”, Domagoj Nižić za “Ljubuški Teatar Fest”, Nikica Šiljeg za “Ljubuška rukometna priča od 1956. do 2024.; 68 godina ljubuškog rukometa” i Udruga Plesni klub Paganini za dva projekta – “Organizacija međunarodne smotre mažoretkinja u Ljubuškom” i “Realizacija gostovanja Ljubuških mažoretkinja”.

Po 4000 KM pripalo je za projekte HKUD-u Antas Mucić i HKUD-u Studenčica, Mislavu Ramljaku 3000 KM, po 2000 KM Mati Grbavcu (dva projekta), Udruzi Zvirićka hrvatska zajednica, Udruzi “Vojvoda don Ivan Musić”, Klubu kulture “Libuša” (dva projekta), Udruzi Libussa, Klubu navijača “Sinovi Ljubuškog”. Po 1000 KM dobit će veći broj korisnika za svoje projekte.

Ljubuški uvodi jednokratnu novčanu potporu za prvašiće

(www.jabuka.tv)

12 komentara

 • Bgm ne znam jeli ovaj Ljubuški u ŽZH ili Americi kad gledamo ove njihove rabote,daj djeci, daj penzićima(oboje je OK) daj nekakve kule, zidine, kultura itd.Gledajući po uplati javnih prihoda spram Širokog prije bih rekao da se nalazi u Bangladešu.Kojim putem uzimaju lovu pitaj Boga.Eee moj Široki baš nam je vlast za ništa.Pljačka je u pitanju ako vam nije jasno, čista pljačka.Molio bih Premijera ŽZH da pita neke stvari i presječe ovo njihovo balahanje ukradenim novcem , tim više jer je gospodin iz Širokog.Neka rade sve što rade ali uzimati iz kasice više od nekoga ko uplati od tebe duplo više je nekorektno ili bolje rečeno lopovluk.

 • Nemaš pojma o čemu pričaš zna se kako se raspoređuju novci ima zato formula al stvar je u tome kako koja općina ih raspoređuje. Ljubuški namjenski svoje troši dok drugi imaju svoje prioritete i troše ih kao pijani milijarderi!!!

 • Za Tvit
  Imam pojma gospodine ite kako jer eto slučajno znam uplate j.prihoda po općinama i radim u službi koja to točno zna.Dakle,uzimate ima 30 godina nešto sto vas ne pripada a pusti priče o pijanim milijarderima.Ima i toga ali ta formula ti je za k…. jer osim broja stanovnika koji je neznatno veći u Širokom nego u Ljubuškom u svemu ostalom ste jadni tj i do 40% slabiji .Ako hoćeš argumente tj cifre može i to.
  Točka.

  • Još jedan dokaz da Hrvati se moraju dijeliti na razne načine. Tko je nama u Širokom kriv što smo ključna ministarstva dodijelili Ljubuškom i što su oni složna ekipa ljudi a ne kao naši HDZ-ovci imaju tko zna koliko struja.

 • Pa Ljubuski i ne zna nista stvoriti, nego krade od drugih opcina, Širokog najvise… Široki radi, Ljubuski se gradi… probudi se Široki

 • Hej vi Lištici!

  Da vam pok. Jozo Martinović nije poslao šlepere jugo dinara iz HNB-a, ne bi ste ništa niti imali. Hajde ne kukajte više!

 • ha, ha, guli nas federacija samo tako/ZHŽ-u, a nama u Širokom isto to radi Ljubuški.
  Široki uplaćuje barem duplo više u kasicu i federalnu i županijsku a LJUBUŠKI U ISTOM POSTOTKU dere nas pri raspodjeli novca kojeg uzimaju znatno više nego što im pripada po pravu iznosa uplaćenog novca,od prihoda.
  Neka, imamo takve jadne političare i na općini i u županiji da je to smijurija odnosno jad i bjeda od nesposobnih ljudi..Pitanje je samo dokle će-se to trpjeti, Široki je financijski i u proizvodnji trostruko jači od LJubuškog..

 • Hebale te vise tvornice, selo ostaje selo, dzaba ti tvornice..mislili ste u sirokom da ste na razini londona,niko vam ravan..al sad vidite da vas je Ljubuski nadjebao a siroki propada pa zavist radi,od turizma do svega..i otpepaj vise s tom pricom ko kolko uplacuje,ljubuski zivi bolje od kravice nego sve vase firme..nasla se listica pricat o kradji,pa sve ste ljubuskom pokrali 90ih,od sjedista zupanije do svega ostalog,dali ljubuskom vojni zatvor i mrvice..i sad se vama kao krade..i ne krade kolko ste uzeli

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.