U Hercegovini postoji bunar koji nikada nije presušio

Lutajući fotograf Boris Trogrančić, koji objektivom bilježi nestvarno lijepe lokacije diljem Bosne i Hercegovine, ali i cijele regije, ovoga puta se javio iz sunčane Hercegovine.

Borisa Trogrančića put je odveo nedaleko od Stoca, u selo Boljune – riznicu srednjovjekovnih stećaka i dom drevnog grčkog bunara, za koji kažu da je nastao prije 2000 godina.

Došao sam u selo u vrelo popodne i zatekao ljude na radu u polju, koji su mi pokazali put do nekropole stećaka. Lokacija je lijepo uređena, a stećci su ograđeni i dobro vidljivi, priča fotograf za Punkufer.

Nekropolu stećaka Boljuni pronaći ćete u selu Bjelojevići, 15 kilometara od Stoca, prema Hutovom blatu.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Boris Trogrančić (@boristrograncic)

Nekropola potječe iz druge polovine 14. stoljeća, a najveći dio stećaka iz 15. stoljeća. Tu se nalazi grob čuvenog vojskovođe Vlatka Vukovića Kosače, gospodara Huma i vojskovođe bosanskog kralja Tvrtka I., priča Boris te ističe kako je povijesno područje nekropola stećaka Boljuni I i II proglašeno nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine.

U blizini nekropole nalazi se čuveni grčki bunar, u narodu prozvan Neveš voda. U stolačkom kraju se i inače mogu naći ovakvi bunari na okruglac koji su bili u upotrebi do šezdesetih godina prošlog stoljeća. 

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Boris Trogrančić (@boristrograncic)

Bunar su najviše punile jesenje kiše, kišnica se slijevala između stećaka i kanalima odvodila do bunara. Služio je za napajanje stoke i pranje. Ovdje se čak učilo i plivati. Kažu da bunar potiče još iz ilirskog razdoblja. Riječ je o sušnom području u kojem su od kada je naseljeno postojale potrebe za vodom, pa je realno očekivati da starost seže u daleku prošlost. Za Neveš vodu vezana je jedna zanimljivost – kažu da ovaj bunar nikad nije presušio, pa je možda nekim kanalom i povezan sa Hutovim blatom, ispričao je fotograf čije fotoreportaže možete pratiti na Instagramu i YouTubeu.

Pritom budite oprezni jer kada ih pregledate, poželjet ćete spakirati kufere i otputovati.

Prelijepi Bezdan: Pogledajte bajkovite prizore s izvora rijeke Jasenice

(www.jabuka.tv)

3 komentara

  • Postoji u Ladino iznad Gornjeg Crnča više tzv rimskih bunara koji nikada ne presuše, čak im ni vodostaj nikad ne opada. Zovu ih rimski jer su valjda iz doba Rimljana.
    Znam da postoje isti takvi i u Tijarica kod Ciste Provo.

  • Cak rimski bunar i preko puta firme cerovina na novoasfaltiranom putu za Mokro. Posto je zatrpan ljudi ga zamjetili za vrijeme suše, sva trava suha okolo samo tu iznad bunara zelena

  • Za Široki gore. Ti bunari iznad Crnča su bunari, gotovo ih je 20 , iznad Dobrinjske drage, imaš ih na Google kartama ili mapsu označene, a o njima je bilo nedavno u emisiji Na rubu znanosti neki dalmatinac ih spominjao, meni se čini da je naslov emisije Megalitske građevine Dinarida ili nešto tako, ima čitava epizoda na YouTubeu. To su Ilirski bunari, a ne rimski jer ih tamo u Dobrinju smatraju grčkim, a Grci su prije Rima, tj. Iliri

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.